logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer DV 393 vs Panasonic S42: Czy przetwornik 96kHz/24bit wpływa na dźwięk?

Andrew72 27 Lis 2006 13:10 1320 4
REKLAMA
  • #1 3268439
    Andrew72
    Poziom 11  
    Witam 
    Mam pytanie do Was......czy fakt, że nowy odtwarzacz DVD Pioneer DV 393 ma słabszy przetwornik dźwięku ( 96 kHz/24 bit ) niż konkurencja, np. Panasonic S42 czy LG DVX-172 ( 196kHz/24 bit ) automatem spowoduje, że jakość dźwięku z Pionka przepuszczonego przez wzmacniacz mini-wieży Technics będzie gorsza od w/w konkurencji...?
    Mam ochotę na tego Pioneera 393 ale boję się, że stracę trochę na jakości dźwięku a z drugiej strony podobno Panasonic S42 ma świetną jakość i obrazu i dźwięku tylko nie ma do niego modyfikowanych softów zwiększających ozmiar czcionki ..........
    Poradźcie.........może za bardzo przejmuję się tym przetwornikiem dźwięku (96kHz/24bit) a różnicy między nim a przetwornikiem Panasa 192kHz/24bit nie zauważę na niezbyt mocnym wzamku i kolumnach Technicsa....?
    Poradźcie proszę......Pionek Dv 393 to dobry wybór jęśli chodzi o jakość dźwięku i obrazu czy jednak Panasonic S42 będzie lepszym wyborem mimo mniejszej czcionki (nie ma modów )
    Pozdrawiam.....Andrew 
  • REKLAMA
  • #2 3268551
    arsat
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jeśli nie jesteś adiofilem to myśle, że nie usłyszysz różnicy miedzy 96kHz a 196kHz. Choć im wyższa częstotliwość tym lepiej, 96kHz to i tak już sporo powyzej pasma słyszalnego. Dla porównania próbkowanie dzwięku na zwykłej płycie CD-AUDIO to 44,1kHz. Myśle, że większy wpływ na dzwięk ma sama jakość wykonania przetwornika C/A i filtrów na wyjściu audio.
  • REKLAMA
  • #3 3268812
    Andrew72
    Poziom 11  
    Hmmmm....mówisz Arsat, że jeżeli nie mam ucha z porcelany i sprzętu ze złota :) to nie uświadczę różnicy między przetwornikiem audio 96kHz/24bit a 192kHz/24bit ?
    To by mnie uspokoiło ale z drugiej strony niepokoi mnie to, że mówisz "im wyższa częstotliwość tym lepiej....".......hmmm....nie wiem co o tym sądzić ;(
    Najprościej jednak mówiąc ..... czy ten Pioneer DV393 z przetwornikiem 96kHz gorzej zabrzmi od Panasonica S42 z audio 192kHz... po przepuszczeniu dźwięku przez mini-wieżę Technics EH-550 z kolumnami 70W......?
  • REKLAMA
  • #4 3268968
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Jednemu pewnie zabrzmi, innemu nie... Nie ma rady, żeby mieć pewność, trzeba brać sprzęt pod pachę i posłuchać ;-)
  • #5 3278378
    Andrew72
    Poziom 11  
    Panowie.....dzięki za porady :)
    Kupiłem DVD Pioneer i jestem jak na razie bardzo zadowolony z jakości obrazu i dźwięku :)
    Nawet mp3 po przepuszczeniu przez Technicsa nieźle grają :D.....czego się nie spodziewałem .....wiadomo , to tylko mp3 :D
    Nie wiem tylko dlaczego niektóre filmy DVD są dość ciche....? Niby odtwarzacz ma napis DTS, to i Dolby Digital powinien chyba nieźle (głośniej) odtwarzać.... ?

Poradźcie jescze w jednej kwestii........czy to prawda, że lepiej jest podłączyć DVD z TV eurozłączem niż chinchami ?( lepsza jakość ) Potrzebuję do połączenia DVD z TV 4m przewodu a takich euro nie ma ......najdłuższe mają 3m.
    Tak kombinuję coby dłuższym przewodem z chinchami to podłączyć (ok. 4-4,5m).......będzie odczuwalna strata sygnału w porównaniu z przewodem EURO ?
REKLAMA