logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz DF-3010-A - włącza się ograniczenie prądowe, mimo braku ustawienia

[draco] 27 Lis 2006 17:10 3176 4
REKLAMA
  • #1 3269255
    [draco]
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, mam maly problem z zasilaczem. jest on uszkodzony natomiast trudno jest mi zdiagnozowac usterke. Po wlaczeniu zasilania na wyjsciu wlacza sie ograniczenie pradowe pomimo ze nie jest ustawione. sytuacja troche dziwna. jedyne uszkodzenia jakie udalo mi sie zdiagnozowac to uszkodzona dioda zenera z regulacja (LM431 - wymieniona) oraz dioda zabezpieczajaca na wyjsciu - 1N5402 - wymieniona) Niestety najwidoczniej to jeszcze nie wszystko. Wszyskie elementy polprzewodnikowe wygladaja na sprawne, profilaktycznie wymienilem scalaczki (wzmacniacze operacyjne), to rowniez nie przynioslo skutku. Niestety nie mam instrukcji serwisowej i bieganie po lytce nic mi nie da bo idzie sie tylko pogubic. Stabilizacja pradu realizowana jest na zasadzie odciecia. Wszelakie podpowiedzi, sugestie i pomoc bardzo mile widziane. moze ktos ma lub mial podobny problem to tez prosilbym o kontakt. Z gory dizekuje za wszelaka pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3270195
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    sprawdź elementy dołączone do zacisków wyjściowych tego zasilacza, czyli kondensaor|(y), oraz diodę włączoną odwrotnie równolegle.
    Coś odnoszę wrażenie, że cały zasilacz jest sprawny i od tych elementów należało zacząć sprawdzanie.
    Jakiej Firmy jest ten zasilacz, a będzie mi łatwiej rozejrzeć się za DT do tego urządzenia?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3270767
    [draco]
    Poziom 11  
    Na poczatku dziekuje za zainteresowanie.
    Zasilacz to model taki jak w ponizszym linku - firmy nie znam.
    http://www.germansurplus.de/stock/1365.html
    Jesli chodzi o elementy na wyjsciu zasilacza to jest tam dioda 1N5402 ktora byla uwalona i zostala wymieniona. Kondensatory zas to 5 sztuk rownolegle wpietych miedzy zacisk "goracy" i "zimny" (tak samo jak dioda) 100uF/50V. Czyli koncowe odfiltrowanie. Prawdopodobnie sa sprawne gdyz zadnego zwarcia na nich nie bylo, spuchniete tez nie sa :(
  • REKLAMA
  • #4 3270949
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    jakim przyrządem były sprawdzane te kondensatory dołączone do zacisków wyjściowych? Jeśli omomierzem, to nie jest to pomiar miarodajny.
    Warto jeszcze raz sprawdzić (Prawa Murphy'ego) czy na pewno owa wymieniana dioda jest zamontowania odwrotnie równolegle (katodą do plusa).

Pozdrawiam
  • #5 3270979
    [draco]
    Poziom 11  
    Mierzona byla oczywiscie omomierzem a dokladniej miernikiem przjesc tudziez diod. Ale zasilacz pracuje z zalaczonym ograniczeniem pradowym nawet bez tej diody. Wylutowalem ja i niestety tez "dziala" wadliwie.
    Moze moglibysmy omowic ten temat na gg. moj numer: 962702.
REKLAMA