logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować dostęp do FTP w sieci wewnętrznej z zewnątrz?

ImPuLs 28 Lis 2006 01:45 2583 2
REKLAMA
  • #1 3271172
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Jestem podpięty do sieci wewnętrznej/osiedlowej i mam numer IP z puli 192.168.x.x. Sieć na zewnątrz ma adres dostępny z zewnątrz z grupy publicznej. Jak mogę dostać się np. do FTP postawionego na swoim kompie w takiej sytuacji.

Podobne pytanie odnośnie Neostrady i routera. Neostrada ma IP dynamiczne (ale można z zewnątrz je odszukać), ale komputery wewnętrzne mają numery IP już z grupy 192.168.x.x. Jak w tym przypadku dostać się do komputera wewnętrznego.

Oczywiście nie chodzi mi tutaj o wykorzystanie np. "Hamachi" tylko o 'sprzętowy' sposób.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3271675
    jam_es
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Witam

Musi nastąpić przekierowanie portów. Dla FTP masz domyślny 21.
    W przypadku Neo+ robi to router, który przekazuje ruch z zewnątrz na wewnętrzyny, z góry ustalony IP (np. na porcie 21).
    W przypadku osiedlówki sprawa wygląda gorzej, ponieważ musisz się jakoś dogadać z adminami. Nie zawsze zrobią takie przekierowania za free.

Pozdrawiam
  • #3 3273593
    VIRUS
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    No z tym ftp to nie jest taka prosta sprawa...są 2 tryby pracy ftp, jest więcej portów...
    Nie ma sensu wszystkiego pisać, zajrzyj tutaj:

http://odyniec.fdns.net/ftp/ftp.html

Dobrze podrzucić link adminowi jakby miał problem z konfguracją.
REKLAMA