logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować FTP na zmiennym IP Neostrady do zdalnego dostępu?

prosiak_wej 06 Paź 2006 15:58 1296 4
REKLAMA
  • #1 3091013
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1461
    Mam Neostrade. Za każdym razem jak sie loguję, to przydzielany jest inny adres IP. Nie przeszkadza mi to. Tylko jak zrobić, żeby z innego komputera (w szkole) móc się podłączyć do mojego kompa do np. twardeego dysku czy katalogu. Coś takiego jak FTP po IP z loginem i hasłem. Bo po co mam nosic pendrajwy, skoro swoje prace mogę zapisywać bezpośrednio na swoim kompie. Oczywiście mój byłby właczony jak ja jestem w szkole.
  • REKLAMA
  • #2 3091165
    corse
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    do stałego ip na pewno noip a do serwera ftp to jakiś programik zapewne opcja szukaj:)
  • REKLAMA
  • #3 3092094
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1461
    IP swoje znam (ipconfig) i nie musze jego ustalać. Chcę tylko się dostać do swojego kompa (przydzielonego katalogu) z innego kompa przez Internet, np. Total Commanderem, robiąc połaczenie FTP i wpisując tam swój IP. Tylko co uruchomic na moim komputerze, żeby to było wykonalne?

Dodano po 27 [minuty]:

Ściągnąłem programik G6 FTP Server v2.0 i go zainstalowałem. Może mi ktoś podpowiedzieć jak go zmusić do działania? Efektem ma być wpisanie w (np. Total Commanderze) na kompie w szkole adresu, loginu i hasła i żeby się wyświetlił katalog np. D:/Files. Z mozliwością zapisywania do niego.
  • REKLAMA
  • #4 3092288
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Aby mieć bezproblemowo dostęp z zewnątrz trzeba skorzystać z jednego z serwisów dynamicznego DNS.
    Bez tego np. w nocy zmieni się IP i już się od swojego komputera nie dostaniesz. Tak masz zawsze aktualne IP pod np. moja_nazwa.no-ip.com.

Co do serwera FTP - trzeba go uruchomić, ustawić login i hasło, oraz ustawić na firewall'u możliwość dostępu do serwera FTP.
REKLAMA