logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki głośnik średniotonowy do kolumn Alton do 30 zł?

auroxik 28 Lis 2006 09:18 2766 11
REKLAMA
  • #1 3271470
    auroxik
    Poziom 26  
    Ocena: 14
    WItam

Potrzebuje w jak najlbizszym czasie kupic gloniki sredniotonowe do moich kolumn Tonsil niestety tani nie jest a w miare dobry STX jest za cichy ze swoim niskim SPL.

Co polecacie w cenie tak do 30zł najlepiej za szt. Jak nic sie nie znajdzie niom to trudno jakos na tonsila mzoe sie kaske znajdzie
  • REKLAMA
  • #2 3271608
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Co się stało ze starymi GDM? Jeśli masz tylko pokruszone zawieszenie, to kup za kilka-kilkanaście zł. oryginalne resory piankowe i zregeneruj we własnym zakresie (wymiana górnego zawieszenia nie jest trudną czynnością).

Nie napisałeś jakie to Altony i tym samym jaki średniotonowiec. Jeśli to ma być głośnik 10cm, to na pewno nie STX - akceptowalny SPL ma tylko 12cm, ale i tak sporo niższy od Tonsila (87dB vs. 91-92dB). Na Twoim miejscu nie wstawiałbym do tych kolumn nic innego, tylko Tonsila...
  • REKLAMA
  • #3 3271975
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Polecam oryginalne Tonsile, z tym, że po wymianie części w tych GDMach zakleić od tyłu kosz filcem lub gąbką. :) Wtedy brzmienie jest najlepsze.
  • REKLAMA
  • #4 3272043
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    PZ IX - ja akurat zakleiłem swoje GDM 10/60/2,8 z z innego powodu - nie chciało mi się osobnej komory dla nich robić a we wspólnej jednak by dostały popalić od 2 niskotonowców 20cm. w BR :D.
  • #5 3272118
    PZ IX
    Poziom 35  
    Nom mam jakieś badziewne kolumienki na 1x16cm to otwarty GDM Tonsila ostro obrywa bez komory :| Już muszę go regenerować - tak szwamka się wybiła. :(
    Dźwięk z otwartego jest taki wyjący, a zamknięty jest bardziej zdyscyplinowany i naturalny.
  • #6 3272190
    auroxik
    Poziom 26  
    Oby dwa maja pianke pokruszona jeden uszkodzony resor gorny i troche membrane.

Wolalbym cos nowego nie koniecznie musi byc to 10cm moze byc cos do 15cm najwyzej sobie kolumienki przerobie poeksperymentowac mozna bo i tak za jakies 3 miechy zmieniam je :)
  • #7 3272204
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    ja w takim wypadku bym regenerował a nie bawił sie w szukanie czegos co "zatka" dziure w kolumnie
  • REKLAMA
  • #8 3272217
    auroxik
    Poziom 26  
    A moze jednak znajdzie sie cos bo ja nie mam jakos sily i checi do regenerowania

Moze cos od TVM?? albo jakiegos innego sie znajdzie producenta ??
  • #9 3272422
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ale Tonsil zagra Ci bardzo dobrze.
    Znajdź kogoś, kto tanio zregeneruje te GDMy. Jeśli jesteś z pomorza to ja bym je zrobił, ale jeszcze nie mam wprawy :(
  • #10 3273769
    auroxik
    Poziom 26  
    spoko poczekam i kupie sobie Tonsile ale na wysoki wezme STX nie powinny byc zle :)

Moze wiecie gdzie dostane jakas komore pod sredniaki>?
  • #11 3274607
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Są nie za dobre. Nie wymieniaj oryginalnego tonsila. Na pewno wymienisz cewkę. Ja pierwsza wymieniłem mając 12 lat. Z tego co wiem grały jak na sprzet z tamtego okresu lepiej niz duzo droższe STX te z górnej półki. Co jak co do basowców tonsila miałem kiedyś jakieś zastrzeżenia. Ale wysokotonowe to klasyk jak dla mnie. Lepiej to gra niż Eltaxy, niektóre mimo że starsze sa tonsile o 20 lat.

Tam pisze na tej kolumnie Unitra Tonsil wiec normalną sprawa jest zamiana układu drgającego na pasujący do niego. Dzięki czemu będziesz mógl zastosowac oryginalną zwrotnicę mając 100% pewności a nie tylko mrzonki.

Wszystko to pod warunkiem, że się zepsuł. Po co wymieniać. Jak już; to na coś lepszego: Vifa, Visaton, ScanSpeak, Accuton, Tonsil z tytanem a STX na pewno nie jest znaczaco lepszy o ile nie gorszy od tego co tam jest. pewnie twarda kopuła w krótkiej tubie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 3275951
    auroxik
    Poziom 26  
    Wysokotonowce mam ale Alpharfy te jakies najtansze kupilem bo wyszly mnie ok 10zł a grac jakos gra a wymienic je musze bo wysokotonowcow nie bylo :( moj poprzednik czyli moj dziadek musial cosik z nimi zrobic a co niestety nie wiem :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania taniego głośnika średniotonowego do kolumn Alton (Tonsil) w cenie do około 30 zł za sztukę. Użytkownik posiada uszkodzone głośniki GDM z pokruszonym zawieszeniem i membraną, rozważa zakup nowych lub regenerację starych. Wskazano, że oryginalne głośniki Tonsil, zwłaszcza GDM 10/60/2,8, są najlepszym wyborem ze względu na odpowiedni poziom SPL i kompatybilność z kolumnami. STX, mimo niższej ceny, ma zbyt niski SPL i nie jest rekomendowany do 10 cm średniotonowych. Zalecane jest odnowienie oryginalnych głośników poprzez wymianę zawieszenia piankowego i uszczelnienie kosza filcem lub gąbką, co poprawia brzmienie. Alternatywnie można rozważyć głośniki o średnicy do 15 cm, ale wymaga to przeróbek kolumn. Wymiana na inne marki (TVM, Vifa, Visaton, ScanSpeak, Accuton) jest możliwa, lecz oryginalne Tonsile są preferowane ze względu na dopasowanie do zwrotnicy i charakterystykę dźwięku. Wysokotonowe głośniki Alpharfy za około 10 zł również zostały wspomniane jako tani zamiennik. Poruszono także temat regeneracji głośników i dostępności komór rezonansowych pod średniotonowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA