logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jednoczesne Korzytsanie z dwóch łącz (Windows XP Prof)

czuga 28 Lis 2006 16:59 1568 8
REKLAMA
  • #1 3272632
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Witam wszystkich,

Czy istnieje mozliwosc wykorzystania w danej chwili dwoch lacz internetowych pod OS Windows XP Prof? Zakladam, ze oba lacza sa jednoczesnie podlaczone (np. jedno lacze przez modem pod USB oraz drugie przez karte sieciowa) oraz dzialaja.

Pod Linuxem sprowadzaloby sie to zapewne do przekierowania ruchu sieciowego pod stosowny adres IP.

Natomiast jak to wyglada w przypadku Windows'a XP Prof?
    Czy jest to wogole mozliwe?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3272776
    iras
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Wystarczy skonfigurować połączenie sieciowe i udostępnić połączenie internetowe na drugi komputer.
  • REKLAMA
  • #3 3272846
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Można ustanowić tzw. "Połączenie mostkowe".
  • REKLAMA
  • #4 3273072
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    iras, Figi - czy to co opisaliście ma jakiś związek z "wykorzystaniem w danej chwili dwoch lacz internetowych"??? Nie ma.

czuga - Nie jestem pewien, czy domowe windowsy XP home i pro umożliwiają takie coś.Google wypluwa dużo informacji.
  • #5 3273149
    iras
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    U mnie tak chodzi 1 neostrada i 2 komputery jednocześnie
  • #6 3273276
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 3273645
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    iras - potrafisz czytac? Nikt nie wspomina o 1 łączu i 2 komputerach, tylko o jednym komputerze, i 2 łączach.
    Dla ciebie kamien wegielny to to samo co wegiel kamienny?
  • #8 3274678
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Też mnie ten temat od dawna zastanawiał, tym bardziej że na obecną chwilę mam łącza od dwóch providerów, ale używam jednego ponieważ jestem w okresie przejściowym pomiędzy jednym a drugim providerem. Możliwe że w niedalekiej przyszłości będe chciał korzystać jednoczesnie z dwóch łącz podpiętych do osobnych kart sieciowych. System to XP Pro.
  • #9 3274812
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Da się, tylko trzeba troszkę pokombinować.

W samym systemie można to zrobić wykorzystując serwer proxy i regółę statycznego routingu.

Brama domyślna na 1 łącze, wpisujesz statyczny routing do jakiegoś serwera proxy przez drugie łącze.

Teraz programy z wpisanym proxy działają przez 2 łącze, reszta przez pierwsze.

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows XP Professional istnieje możliwość jednoczesnego korzystania z dwóch łączy internetowych podłączonych do jednego komputera, np. przez modem USB i kartę sieciową, jednak wymaga to zaawansowanej konfiguracji. Standardowe funkcje systemu nie oferują natywnego mechanizmu łączenia dwóch połączeń internetowych w celu równoczesnego wykorzystania przepustowości. Rozwiązaniem jest zastosowanie statycznego routingu oraz serwera proxy, gdzie domyślna brama sieciowa jest ustawiona na jedno łącze, a ruch do określonych usług lub programów kierowany jest przez drugie łącze za pomocą reguł routingu i konfiguracji proxy. Propozycje takie jak "połączenie mostkowe" lub udostępnianie internetu na drugi komputer nie odpowiadają na pytanie o jednoczesne wykorzystanie dwóch łączy przez jeden komputer. Podobne zadanie pod Linuxem realizuje się przez przekierowanie ruchu na odpowiednie interfejsy sieciowe, natomiast w Windows XP Pro wymaga to manualnej konfiguracji tras i proxy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA