logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża philips FW878C czyta płyty tylko przez 5 min.

Marcin.T 28 Lis 2006 23:40 3667 13
REKLAMA
  • #1 3274411
    Marcin.T
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam taki problem od dłuższego czasu: wieża philips fw878c czyta płyty tylko przez ok 5 min. po czym jak gdyby sie przegrzała, bo po paru minutach znowu może czytać i też parę minut. Nawet bez wyłączania wieży, wystarczy zrobić stop i poczekać.
    Co może być przyczyna? Jak można to naprawić?
    Dziekuję z góry za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3274753
    vga1
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    mialem taki przypadek uszkodzony okazal sie laser
  • Pomocny post
    #3 3276998
    art_b
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Zanim wymienisz laser spróbuj podkręcić potencjometr na wózku z laserem na max,może to pomóc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3277304
    D1C1
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Podkrecenie na pewno uszkodzi laser - nie polecam. Uszkodzony jest silnik napędu płyty, proponuję kupić laser razem z mechaniką. Prawdopodobnie siedzi tam CDM12.1 - może się mylę proszę poprawić?
  • #5 3278065
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Cytat:
    Podkrecenie na pewno uszkodzi laser - nie polecam

I tak nie działa. Polecasz wymiane na nowy, a zabraniasz zabawy ze starym z uwagi na możliwość uszkodzenia??? Logicznie nie za bardzo przekonujące. ;)
  • #6 3279153
    kiczi
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    zbadaj bardzo dokładnie zasilanie, elektrolity zmień, i przeleć luty mogą być zimne, miałem przypadek w którym tasma była peknięta i tylko w jednej pozycji wózka przerywała sprawdź
  • REKLAMA
  • #7 3279921
    D1C1
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Takie podkręcanie lasera z praktyki nic nie daje, jeszcze na max-a.
  • #8 3280244
    karel21
    Poziom 28  
    Ocena: 95
    Mam to samo w Universum podstawiałem drugi sprawny laser i nadal ten sam efekt.Napięcia są w porządku, nic się za bardzo nie grzeje, a mimo to nadal się wyłańcza.
  • Pomocny post
    #9 3283089
    art_b
    Poziom 13  
    A ja wiem z praktyki że podkręcenie działa - mój "boombox" miał takie same objawy i przeszło po podkręceniu, a i nikt nie mówił że na maxa-można dozowac.
  • REKLAMA
  • #10 3306596
    Marcin.T
    Poziom 11  
    Takie jeszcze jedne pytanko, jak podkręcić ten laser, prosiłbym o odpowiedź w miarę szczegółową, gdyż nigdy nie rozkręcałem takiego sprzętu.
    A i odkryłem, że pod koniec tych 5 min grania, to zaczyna muzyka trzeszczeć jak zdarta stara czarna płyta:-)
  • Pomocny post
    #11 3309712
    art_b
    Poziom 13  
    Spróbuję zrobić foto i może to pomoże. Mam kłopoty z neostradą i może to potrwać,ale generalnie na wózku którym jeżdzi laser jest potencjometr(malutki),trzeba go nieco w prawo podkręcić. Aha jeszcze sprawdź czy ten odtwarzacz CD nie ma blokady lasera do potrzeb transportowych gdyż ten czas 5 min zawsze i na każdej płycie daje możliwość przesunięcia takiej blokady przypadkiem choć z drugiej strony te trzaski sugerują problem z samym laserem a tu może pomóc w/w sposób (potencjometr)
  • #12 3310799
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #13 3322869
    art_b
    Poziom 13  
    Obiecałem zdjęcia. Dolne jest z lasera który ma regulację z boku a górne z lasera z regulacją z tyłu. Strzałki pokazują potencjometr.
    Załączniki:
    • Wieża philips FW878C czyta płyty tylko przez 5 min. z tyłu.jpg (27.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wieża philips FW878C czyta płyty tylko przez 5 min. z boku.jpg (30.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 3341601
    karel21
    Poziom 28  
    Ocena: 95
    Koledzy wie z mojego doświadczenia że podkręcanie lasera nic nie daje.Albo już jest do niczego albo będzie,podkręcić go można dorażnie .Mi chodzi o ruszenie tej wież na dłużej,

Podsumowanie tematu

✨ Wieża Philips FW878C odtwarza płyty tylko przez około 5 minut, po czym odtwarzanie przerywa, co sugeruje przegrzewanie się urządzenia. Po krótkim odpoczynku możliwe jest ponowne odtwarzanie. Przyczyną problemu może być uszkodzony laser lub silnik napędu płyty. Wymiana lasera, zwłaszcza na model KSS213C, często rozwiązuje problem, jednak niektórzy użytkownicy sugerują, że podkręcenie potencjometru regulującego moc lasera na wózku może tymczasowo poprawić działanie, choć istnieje ryzyko uszkodzenia lasera. Zaleca się również sprawdzenie zasilania, wymianę elektrolitów, przelutowanie zimnych lutów oraz kontrolę taśmy sygnałowej na wózku lasera. Objawy takie jak trzaski i zniekształcenia dźwięku pod koniec odtwarzania wskazują na problemy z laserem. W niektórych przypadkach problem może dotyczyć blokady lasera stosowanej w trybie transportowym. Zdjęcia potencjometrów regulacyjnych na laserze mogą pomóc w prawidłowej regulacji. Wymiana lasera wraz z mechaniką napędu (np. CDM12.1) jest rekomendowana przy poważniejszych uszkodzeniach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA