logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra II – jakie radio i głośniki do 1000 zł bez subwoofera w bagażniku?

paker_bor 29 Lis 2006 13:11 3866 11
REKLAMA
  • #1 3275444
    paker_bor
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Witam :) tak jak w tytule :) posiadam Opla Astre II i chciałbym wymienic radio założyć jakieś sensowne głosniki, w miejsce fabrycznych do dyspozycji jest też tylna półka.
    Kwota jaka dysponuje to około 1000 zł i w takiej też chciałbym sie zamknac z wszystkim. Co do bagażnika nie chce tam żanej tuby czy suba, bo bagażnik potrzebuje.

Pozdrawiam i czekam na jakieś porady :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3275529
    Marcinek84
    Poziom 15  
    alphardy odpadają konkretna porażka lepiej jakiś sensowny zestaw odseprerowany na przód np jakieś phonocar y line.
  • #4 3275563
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    jakubwaba napisał:
    w polke wpakuj jakies alphardy 20cm ze 100watt albo stx (podobne) radio tu warto popatrzec na allegro.pl czesto mozna znalezc alpine'y za grosze... pozdrawiam jakubwaba

jajcarz :-)

W przednie drzwi polecam Helixa blue 62 ,a tylne kup same wofery Phonocara Yline(półkę z tyłu zostaw w spokoju).Radio kup najlepiej takie ,żeby ci pasowało do oświetlenia kokpitu(firmowe japońskie ,nie jakiegoś mediona itp),bo w tym przedziale cenowym wszystkie grają podobnie.Proponowł bym też zadbać o wytłumienie drzwi ,no i montaż na dystansach z MDF ( powe.pl ) ,bo to naprawdę dużo daje(poczytaj http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=9787 )
  • #5 3275601
    Kalasz
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Jeśli zamierzasz zamontować dłośniki do przodu to JBL i INFINITY dają możliwość takiego montażu tweeterów: (poniżej) co pozwala na płynną ich regulację!
    Opel Astra II – jakie radio i głośniki do 1000 zł bez subwoofera w bagażniku?
  • REKLAMA
  • #6 3275682
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    na pewno wycisz drzwi.moja kobita ma 2-ke i tam drzwi strasznie niosą nawet na oryginałach.bierzesz pod uwagę zainstalowanie wzmaka?jeżeli tak to oprucz helixów polecam np.tonsile speed 1700.sqp się na nagłośnieniu przodu(scena).
    elo!dan
  • #7 3275882
    paker_bor
    Poziom 22  
    nie no panowie :D bez zartów :D :D nie jestem w temacie z Car Audio ale na nagłosnieniu w domu sie znam :D wiec STX, Alphard, no name itp :D darujcie sobie :D:D Ale jakubwaba dzięki za porade :D

Co do umieszczenia głośników chce wykozystac tylko fabryczne miejsca ale i pomyśle o takim rozwiązaniu jak przedstawił Kalasz. Z tego co sie doczytałem półka odpada.

A co myslicie o jakis 2 lub 3 drożych głosnikach ?

Co do radia moze macie jakiś konkretne modele godne uwagi (mówie o radiach z CD)

pozdrawiam
  • #8 3276047
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    a jaka kasia wchodzi w grę?a to co podał kalasz to normalne podłączenie systemu!tj w drzwiach średniak a wysokie przy lusterkach.
  • REKLAMA
  • #9 3276065
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    polecam helixy 62 zasilane wzmakiem i radio pioneera deh4800
  • #10 3276078
    paker_bor
    Poziom 22  
    pan dan napisane w 1 poście około 1000 zł :)
  • #12 4231605
    gszech
    Poziom 11  
    Witam Sorki ze wykopuje temat... ale Nie chcialem zasmiecac forum nowym watkiem...

Kupilem niedawno glosniki firmy Phonocar serii Y-Line z dystansami do Astry 2 (model G Kombi )

Cos takiego:
    http://allegro.pl/item229245511_opel_astra_vectra_omega_dystanse_mdf_wysylka_0zl.html

Glosniki bede montowac z przodu, tylko najpierw chcial bym wygluszyc drzwi...

Wogole zabieram sie do calego montazu od konca bo jak zwykle zaczalem czytac o glosnikach dopiero po ich kupnie..
    Ale z wypowiedzi forumowiczow widze ze glosniki to nie sa wcale takie zle ... (genialne tez nie sa, ale trudno kupilem wiec juz beda :P)

Co chcial bym zrobic jeszcze w samochodzie to:

1. Wygluszyc drzwi
    1. Dokupic glosniki wysokotonowe.
    2. Podlaczyc wszystko (i przy okazji niczego nie spalic :P)

I tutaj prosil bym was bardzo o pomoc w doborze materialu i sprzetu...

Nie jestem melomanem i nie potrzebuje towaru z najwyzszej polki, ale jak juz cos kupuje to hce zeby to dzialalo wmiare dlugo i konkretnie.

Radio w samochodzie mam firmy Panasonic 4x50W na mp3 ... tyle tylko o nim wiem...

Mniej wiecej cos takiego tylko nie koniecznie ten sam model...
    http://www.monitory.1234.pl/pr-5201-Radio_samochodowe_Panasonic_CQ_C5303N.html

Nie chce montowac wzmacniacza, bo samochod nie do konca jest moj, tyle ze ja najczesciej nim jezdze..

Nie chcial bym rowniez z tego powodu modyfikowac zbytnio samochod i wydawac na niego za duzo pieniedzy...

jakie byscie doradzili glosniki wysokotonowe i maty do wygluszania .

Czytalem sporo jak sie wyglusza samochod tylko do konca nie wiem jakie maty wybrac, fajnie by bylo zeby ich montaz byl szybki i prosty .. prosil bym rowniez o jakies przyklady (najlepiej z allegro).

Mysle zeby wydac na glosniczki wysokotonowe i maty tak do 300zl... ale jesli bedzie cos lepszego za troche wieksza kase to tez chyba bym sie skusil...

Bardzo mi sie podobaja glosniczki ze zdjecia na tej stronie (montowane w drzwiach i mysle o czyms podobnym)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej wymiany radia i głośników w Oplu Astra II z budżetem około 1000 zł bez instalacji subwoofera w bagażniku, uczestnicy polecają montaż głośników w fabrycznych miejscach, głównie w przednich drzwiach oraz ewentualnie tylnej półce, choć ta ostatnia jest mniej rekomendowana. Zalecane jest wyciszenie drzwi oraz montaż głośników na dystansach MDF dla poprawy jakości dźwięku. Wśród polecanych głośników wymieniane są modele Helix Blue 62, Phonocar Y-Line oraz Tonsil Speed 1700, z sugestią stosowania zestawów 2- lub 3-drożnych z oddzielnymi wysokotonowymi montowanymi np. przy lusterkach. Co do radia, rekomendowane są modele firm japońskich, takich jak Pioneer (np. DEH-4800), Alpine (linia CDA) oraz Nakamichi CD300, z uwzględnieniem dopasowania oświetlenia radia do kokpitu. Wskazano także na możliwość regulacji wysokotonowych głośników marek JBL i Infinity. Podkreślono, że w tym przedziale cenowym jakość dźwięku jest zbliżona, a kluczowe jest odpowiednie tłumienie i montaż. Użytkownik planuje montaż głośników Phonocar Y-Line z dystansami MDF oraz wyciszenie drzwi przed instalacją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA