logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oświetlenie schodów. 8 lamp halogenowych i 2 czujniki ruchu. Jak połączyć?

patrykq 29 Lis 2006 22:58 3152 4
REKLAMA
  • #1 3277695
    patrykq
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam! Jestem w trakcie realizacji takiego oświetlenia schodów, które prowadzą na piętro w domku jednorodzinnym. Moje oświetlenie będzie składało się z 8 lamp halogenowych montowanych przy stopniach schodowych (co drugi stopień) oraz 2 czujników ruchu (jeden na dole drugi na górze) z dodatkowym wł/wył zmierzchowych. Obecnie jestem na etapie montażu oprawek do lamp. Przewód zasilający mam wyprowadzony z puszki, przez elektryka w trakcie budowy domu, gdyż już wtedy wpadłem na ten pomysł.
    ZASADA DZIAŁANIA : w momencie gdy osoba będzię schodzić to czujnik ma załączyć lampy, natomiast drugi ma już o tym "wiedzieć"", że tamten się załączył i nie ma się aktywować.
    mam parę pytań:

1. Jak to wszystko połączyć by chodziło bez problemu?? wystarczy połączyć lampy równolegle i wpiąć się w czujnik?

2. Jak zgrać te dwa czujniki, by w momencie gdy jeden się załączy to ten drugi ma być nie aktywny??

3. Elektryk oprócz kabla zasilającego wyprowadzonego z rozgałęźnika, wyprowadził dodatkowo u góry i na dole, dodatkowy kabel, w którym nie występuje prąd - do czego może służyć ??
  • REKLAMA
  • #2 3278125
    MixeRaV
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witaj

Proponowałbym wykorzystać przekażnik bistabilny, który będzie sterowany przez fotokomórki. Przekażnik bistabilny działa tak że jak jest podany impuls to załącza styki sterujące natomiast przy podaniu kolejnego impulsu rozlącza je. Impulsy sterujące mogą być oczywiście podawane z wielu wyłączników (fotokomórek). Obecnie są dostępne gotowe przekażniki bistabilne do wykożystania bezpośrednio jako automaty schodowe. Wydaje mi się jednak, że prościej by było wykożystać fakt, że większość fotokomórek po wykryciu ruchu załącza
    styki wyjściowe na określony czas (który można regulować) oraz posiada wył. zmierzchowy. I tak fotokomórka na dole po wykryciu ruchu załączyłaby lampy na ok. 0.5-1 min po czym sama się wyłączy, analogicznie fotokomórka na górze (oczywiście czas tak należy dobrać aby spokojnie można było zdążyć przejść po schodach).
    Ten dodatkowy kabel musi być w instalacji schodowej aby można było przełączać fazę/zero tzn. załączać i wyłączać oświetlenie na górze klatki schodowej, tak samo na dole oraz załączać na górze i gasić na dole i odwrotnie. W Twojej instalacji też trzeba będzie go wykożystać ponieważ masz dwie fotokomórki - jedną na dole i jedną na górze i trzeba będzie je podłączyć tak aby nie trzeba było ciągnąć dodatkowych kabli.

Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 3278886
    patrykq
    Poziom 11  
    Witam, trochę mi rozjaśniłeś. Jednak jeszcze się zastanawiam nad poprawnym połączeniem. czyli musiałbym:

1. do czujki na gorze i dole podłączyć przewód zasilający
    2. następnie od czujki doprowadzić przewód do lamp (zarówno na gorze i dole)
    3. I ten dodatkowy kabel, nie wiem jak i czy muszę z niego korzystać, gdyż przechodząc przez pole widzenia czujki, ona będzie włączać lampy a wyłączenie ich nastąpi automatycznie po upływie ustawionego czasu. Tylko co będzie się dzialo w sytuacji gdy: schodząc na dół, czujka u góry załączy obwód na np. 30 sekund i w tym czasie zdążę zejść na dół i spowodować zadziałanie czujki na dole. Czy nie dojdzie do zwarcia lub innej dziwnej sytuacji?? Jak doprowadzic do tego by w momencie gdy jedna z czujek pracuje, to ta druga nie będzie reagować na ruch, az do momentu gdy tamta sie wylaczy po uplywie danego czasu ? A może to wogole nie ma wpływu na działanie całego układu??
  • REKLAMA
  • #4 3281206
    patrykq
    Poziom 11  
    może jednak zrezygnować z jednego czujnika i zostawić tylko jeden. wtedy układ będzię całkiem prosty i tańszy.
  • #5 3281575
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    Więc mamy schody, z jednej i z drugiej strony spodziewamy się osoby zamierzajacej skorzystać z nich i co mamy zrobić???. a gdy pojawią się następne osoby???.
    Pozdrawiam.
REKLAMA