logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Willem - podczas programowania PIC 16f84a wyskakuje błąd zapisu pola programu.

gugol 30 Lis 2006 14:39 1982 3
REKLAMA
  • #1 3279241
    gugol
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam. Posiadam programator Willem 5.3 AT2 kupiony w firmie http://www.telwis.pl/product_info.php/cPath/33_36/products_id/55
    i mam pewien problem. Podczas programowania PIC 16f84a bardzo często wyskakuje mi błąd zapisu pola programu. Nie wiem co może być przyczyną. Skróciłem już nawet kabel połączeniowy LPT do ok.30cm ale to nic nie pomogło. Za każdym razem kończy zapisywanie w innym momencie. Czasami przerywa na początku a bywa też że i podczas weryfikacji. Co którys raz zaprogramuje poprawnie i urządzenie działa. Przoszę o poradę gdzie szukać przyczyny.
    PS
    A przy pic16f628 błąd wyrzuca zawsze
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3279282
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Może masz za szybki komputer. Sprawdź czy Twój soft obsługujący programator ma nastawę szybkości transmisji danych. Miałem podobny problem z Progatem ale po zmianie softu jest ok. Mój przewód programator <=> komp ma 1,5m długości.
  • REKLAMA
  • #3 3297416
    gugol
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam ponownie. Rada John_ta okazała sie dobra. Rzeczywiście zmiana szybkości transmisji danych pomogła. Aczkolwiek prawie przy każdym układzie czasy minimalnie sie różnią i zastanawiam się czy to juz musi tak zostać. Na tą chwilę dziękuję za pomoc
  • #4 3300055
    Piorun2002
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Sprobuj programowac poprzez WinPIC800 lub ic-prog, wspieraja wiecej PICow i wedlug mnie dzialaja zdecydowanie stabilniej ..
REKLAMA