olek641 napisał: A mozesz mnie jakoś naprowadzić jak mam napisać ten program w języku VHDL, bo potem myśle ze już sobie poradze.
Aby napisać program to musisz najpierw zapoznać się z tym językiem z jego filozofią najkrócej mówiąc.
Musisz umieć określić sygnały na wejściu czyli określić interfejs jednostki projektowej. (Coś w rodzaju deklaracji funkcji która otrzymuje określone typy danych w wywołaniu )
A potem już pozostaje Ci tylko stosować odpowiednie opreracje logiczne które dadzą Ci zamierzony rezultat na wyjściu.
Przy czym tutaj masz generalnie dwie dosyć skrajne możliwości postępowania. Pierwsza to stworzyć samemu odpowiednią funkcję logiczną ( logikę ) tak by narzędzie nie wiedziało że te 24 bity na wejsciu to są 3 liczby 8 bitowe.
Czyli te zależności między sygnałami odpowiadającymi poszczególnym bitom musiały by być przez Ciebie zdefiniowane explicite w kodzie źródłowym, albo drugie nieco łatwiejsze podejście to zdefiniowanie określonych wektorów 8 bitowych i manipulowanie nimi w kodzie (czyli operacje porównywania itd ) wtedy to narzędzie już sobie musi poradzić z takim zapisem i ono decyduje jaką konkretnie logikę wygenerować by dany przepis wcielić w życie (zaimplementować w układzie )
Mam nadzieję że nie zagmatwałem za bardzo, ale jak masz wątpliwości to pytaj.