logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuję chętnego do rozwiązania 2 zadań z elektroniki :)

madmike3 22 Sty 2008 13:32 1653 8
REKLAMA
  • #1 4721899
    madmike3
    Poziom 2  
    Witam wszystkich!
    Poszukuję człowieka, który byłby chętny do rozwiązania 2 zadań z elektroniki. Chodzi o dość proste zadania (dla fachowca nic trudnego - dla mnie kosmos :)). Niestety nie potrafię sobie z nimi poradzić, a pomocy znikąd, jeśli ktoś z Was zajmuje się takimi tematami bardzo proszę o kontakt.
    Pozdrawiam serdecznie
    Madmike

p.s.

Oczywiście nie oczekuję, że ktokolwiek zrobi to charytatywnie ;)
  • REKLAMA
  • #2 4722131
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Jakimi tematami ? Elektronika to dziś dość szerokie pojęcie !
  • REKLAMA
  • #3 4722179
    madmike3
    Poziom 2  
    Poszukuję po prostu chętnego, który podjąłby się rozwiązania 2 zadań, dlatego jeśli ktokolwiek na tym portalu zajmuje się rozwiązywaniem zadań z podstaw elektroniki (konkretnie chodzi o zaprojektowanie 2 układów) to proszę o kontakt na maila, ew. na priv.
  • #4 4722361
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Przedstaw te zadania/projkety tutaj.
    Wtedy z pewnością będzie więcej zainteresowanych osób.
  • REKLAMA
  • #5 4722434
    madmike3
    Poziom 2  
    Własciwie to racja :) zadania ponizej:

Zad. 1.

Zaprojektować i zasymulować działanie układu sumująco – mnożącego. Na wejście podawane są dwie liczby 3 bitowe oraz sygnał mówiący o operacji arytmetycznej (0 – sumowania; 1 – mnożenia). Na wyjściu pojawia się wynik operacji.

Zad. 2.

Zaprojktować konwerter kodu:
    a) Binarnego na „2” z „4”
    b) Z „2” na „4” na binarny
    Dla liczb 0-5. Kody przedstawione są w tablicy. Użyć elementów NAD lub NOR. Dane tylko afirmacje zmiennych.

Liczba:| Kod „2"|Kod „2 na 4”
    --------|-----------|---------------
    0........|000.........|0011
    1........|001.........|0101
    2........|010.........|1001
    3........|011.........|0110
    4........|100.........|1010
    5........|101.........|1100

Trzeba zrobić tabelę prawdy, tablicę Carnaugh oraz zasymulować działanie (jeśli chodzi o symulację, to ja to robię na MultimediaLogic)

Z góry dzięki za pomoc… mam nadzieję, że ktoś się podejmie 
  • Pomocny post
    #6 4722790
    Paweł_S
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Odnośnie zadanie drugiego - nie wydaje się być trudnym - tabelę prawdy już napisałeś.
    Tu masz pierwszą tabelkę, dla najstarszego bitu wyjścia:
    A2|A1|A0|Y3|Y2|Y1|Y0
    0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1| 1

A2 |0 1
    A0A1
    0 0 | 0 0
    0 1 | 1 0
    1 1 | - -
    1 0 | 1 1

- oznacza wartość nieistotną (czyli 1 lub zero - zależy jak nam wygodniej się skleja).
    Łączymy tę czwórkę na dole (dwie jedynki i dwie -) oraz dwie 1 w pionie - jeśli sie nie pomyliłem ,to wychodzi funkcja:
    Y3 = A0 + NOT(A2)*A1
    Jeśli połączysz wejścia bramki NAND to otrzymasz bramkę NOT. Łącząc wyjście bramki NAND z bramką NOT otrzymasz AND, podobnie z NOR. Pokombinuj i zobacz, kiedy wynik będzie miał najprostszą postać. Zrób pozostałe 3 tabelki Carnaughta i pokaż je (musisz przerobić funkcję, którą podałem tak, aby można było użyć tylko bramek NAND i NOT).
  • REKLAMA
  • #7 4723369
    madmike3
    Poziom 2  
    Dobra, napiszę po kolei co zrozumiałem a czego nie :)

tabelka dla poszczególnych bitów powinna wyglądać następująco:

A2|A1|A0|Y3|Y2|Y1|Y0|
    0..|0..|0..|0..|0..|1..|1..|
    0..|0..|1..|0..|1..|0..|1..|
    0..|1..|0..|1..|0..|0..|1..|
    0..|1..|1..|0..|1..|1..|0..|
    1..|0..|0..|1..|0..|1..|0..|
    1..|0..|1..|1..|1..|0..|0..|

to rozumiem, spoko... ale nie mogę już załapać tej tabeli Carnaugh. Konkretnie chodzi mi o to, że nie bardzo kojarzę skąd tam się co bierze?? bo kombinuję i nie mogę dojść... powiem, że ponad rok temu miałem to na wykładach i zupełnie mi już wyleciało ze łba :(
  • Pomocny post
    #8 4723519
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Zad 1 to właściwie dwa zadania.
    Jedno to zwykły sumator 3-bitowy. Możesz go zrealizować jako trzy sumatory 1-bitowe poączone przeniesieniami.
    Drugie to układ mnożący. Można go zrealizować jako całkowicie układ kombinacyjny (6 wejść i 5 wyjść) gdzie trzeba rozpisać wszystkie kombinacje wejść i następnie zminimalizować lub jako sumatorowa realizacja monożenia (tak jak robi się mnożenie ręcznie na papierze).
    Następnie wyjścia sumatora podać z negacją sygnału sterującego na wejścia bramek AND a wyjścia układu mnożącego podać z sygnałem sterującym na wejścia bramek AND (innych niż poprzednie), a wyjścia tych bramek parami na wejścia bramek OR których wyjścia stanowią wyjście układu.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #9 4724928
    Paweł_S
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Odnośnie tablicy Carnaugh (na podstawie ostatniej tabelki jaką napisałeś). Robisz tabelkę 2x4. Masz trzy wejście - podzieliłem je na dwie grupy A2 i A1 oraz A0. Z lewej strony tabelki są wszystkie możliwości, jakie mogą przyjąć A2 A1 - opisane w kodzie Graya (tzn. przechodząc z pozycji na kolejną zmienia się tylko jeden bit). W poziomie masz to samo dla A2 (czyli 0 a potem 1). Tak opisujesz tabelkę Carnaugh.
    Sprawdzasz w tabelki prawdy, co ma być na Y3 dla stanu wejść 000. Szukasz pola o tych współrzędnych w tablicy Carnaugh i wpisujesz ten stan wyjścia, potem dla kolejnej pozycji itd. Stany nieistotne, tzn nie wymienione w tabeli prawdy opisujesz - (stan dowolny). Potem minimalizacja (sklejanie). Sklejasz pola 1 (lub 0) robiąc grupy o liczności potęgi liczby 2 (2, 4 itd). Im liczniejsza grupa, tym lepiej.
    Ja skleiłem dwie 1 z dwoma '-'. Popatrz na współrzędne w pionie (A0A1) dla rzędu kresek i 1. Zmienna A0 nie zmienia się, przepisujesz ją do funkcji (ma wartość 1, gdyby to było zero, to wpisujesz zanegowane A0):
    Y3 = A0...
    Patrzysz na zmienną A2 - zmienia się przy przejściu z rzędu oznaczonego 0 do 1. Pomijasz ją
    Masz jeszcze jedną grupę. Dostawiasz znak + do funkcji:
    Y3=A0+...
    Sklejamy dwie 1 w pionie. Zmienna A0 zmienia się, zaś A1 - nie:
    Y3=A0+A1
    Patrzysz na A2 - nie zmienia się i ma wartość 0. Zatem mnożysz jeszcze przez NOT(A2):
    Y3=A0+A1*NOT(A2)
    Skoro masz wykłady, to zajrzyj do nich.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy pomocy w rozwiązaniu dwóch zadań z elektroniki cyfrowej. Pierwsze zadanie polega na zaprojektowaniu i zasymulowaniu układu sumująco-mnożącego, który na wejściu przyjmuje dwie 3-bitowe liczby oraz sygnał sterujący operacją (0 – sumowanie, 1 – mnożenie), a na wyjściu generuje wynik odpowiedniej operacji. Propozycje realizacji obejmują implementację sumatora 3-bitowego jako trzech sumatorów 1-bitowych połączonych przeniesieniami oraz układu mnożącego jako układu kombinacyjnego lub sumatorowego, z wykorzystaniem bramek AND, OR i negacji sygnału sterującego. Drugie zadanie to projekt konwertera kodów: binarnego na kod „2 z 4” oraz odwrotnie, dla liczb 0-5, z użyciem wyłącznie bramek NAND lub NOR i afirmacji zmiennych. W dyskusji omówiono tworzenie tabeli prawdy, tablic Karnaugh oraz minimalizację funkcji logicznych, w tym przykładową funkcję wyjścia Y3. Wyjaśniono zasady tworzenia tablic Karnaugh z kodem Graya, grupowanie jedynek i wartości nieistotnych oraz przekształcanie funkcji do postaci umożliwiającej implementację wyłącznie za pomocą bramek NAND i NOT. Wskazano także narzędzie do symulacji – MultimediaLogic.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA