logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 1200 - Niska prędkość transferu danych przez LPT, przyczyny?

vonsik 01 Gru 2006 10:16 2828 7
REKLAMA
  • #1 3282016
    vonsik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

posiadam w/w drukarke i nurtuje mnie pytanie z jaka maksymalna predkoscia drukarka odbiera dane z portu LPT. Teoretycznie jego przepustowosc wynosi mniej wiecej 1 MB/s. U mnie drukarka osiaga "transfer" na poziomie 100-200 kb/s. W zwiazku z tym mam pytanie czy jest to jakies ograniczenie drukarki czy moze po prostu moj komputer jest nie halo. Sterowniki orginalne od HP PCL 6. Z gory dziekuje za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 3282129
    fuser
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    jak zmierzyłeś ten transfer ?
  • REKLAMA
  • #3 3282202
    vonsik
    Poziom 11  
    Metoda wizualna ;) Znaczy jak sie zacznie drukowanie Windows podaje jaki jest rozmiar pliku wysylanego do drukarki i podaje ile juz sie z tego wyslalo. Tak wiec mniej wiecej patrzac na te dane stwierdzilem ze gdzies tyle leci.
  • #4 3282280
    fuser
    Poziom 24  
    drukarka przetwarza dane otrzymane z kompa na dane do wydruku. Szybkośc jest tu raczej ograniczona szybkością procka w drukarce i jej ilością pamięci. To o czym Ty mówisz ma raczej zastosowanie do drukarek GDI czyli bez procesora. Wtedy wszystko przetwarza komputer, bo sama maszyna tego nie potrafi...
  • #5 3282406
    vonsik
    Poziom 11  
    Drukarka ma zalozone dodatkowe 16 MB Ram'u. Chodzi mi o to ze drukarka traci plynnosc wydruku w momencie gdy w dokumencie pojawiaja sie obrazji. Bo tekst czysty leci szybko. I dolozenie pamieci jej nie pomoglo wiec myslalem ze moze tutaj lezy przyczyna problemu. Chyba ze te drukarki po prostu tak maja...
  • REKLAMA
  • #6 3282577
    fuser
    Poziom 24  
    przy tekście prawie nic nie przetwarza, tym bardziej jeśli korzysta z czcionek wbudowanych. Spróbuj wydrukować pdf'a z rysunkami to zobaczysz ile to trwa. W końcu ma procesor tylko 90MHz.
  • #7 3286091
    vonsik
    Poziom 11  
    No wlasnie sadzilem ze jak doloze jej troszeczka pamieci to bedzie sobie lepiej radzic z takimi plikami. Ale widac ten model tak ma.
  • REKLAMA
  • #8 3589662
    vonsik
    Poziom 11  
    Po dlugich probach doszedlem do rozwiazania problemu. Rozwiazaniem jest dziwna instalacja sterownika HP. Byc moze ktos bedzie mial ten problem wiec opisze jak do tego wszystkiego doszedlem.
    Zainstalowalem swiezy system Win XP SP2. Po wlaczeniu drukarki system sa ja rozpoznaje i instaluje swoj sterownik. Proba wydruku i niemile zaskoczenie. Dane wysylala sie tak szybko ze az milo. Leci gdzie okolo 1 Mb/s. No ale sterownik windowsowy nie ma opcji druku dwustronnego. Tak wiec instaluje sterownik HP PLC6 i niespodzianka. Predkosc spada do magicznych 64-128 kb/s. Probuje wiec wylaczyc komunikacja dwustronna. I nagle szok. Znowu leci porzadne 500-700 kb/s. Wlaczam znowu komunikacja dwustronna i transfer pozostaje na poziomie 500-700. Nie mam pojecia czemu wyzez wymieniona sztuczka pomaga. Byc moze jest blad w sterowniku HP albo moj komputer wymaga takiej tajemnej wiedzy. W kazdym badz razie temat zamykam i dziekuje zainteresowanym za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP LaserJet 1200 podłączona przez port LPT osiąga transfer danych na poziomie 100-200 kb/s, mimo teoretycznej przepustowości portu około 1 MB/s. Niska prędkość wynika głównie z ograniczeń sprzętowych drukarki, takich jak procesor 90 MHz oraz ilość pamięci, co szczególnie wpływa na wydruk grafik, podczas gdy czysty tekst jest przesyłany szybciej. Dodanie 16 MB RAM nie poprawiło znacząco wydajności. Kluczowym odkryciem było, że oryginalny sterownik HP PCL 6 powoduje spadek prędkości transferu do 64-128 kb/s. Po wyłączeniu komunikacji dwustronnej w sterowniku HP prędkość wzrosła do 500-700 kb/s, co sugeruje błąd lub nieoptymalne działanie sterownika HP. Sterownik systemowy Windows XP SP2 zapewniał natomiast transfer bliski 1 MB/s, ale brakowało mu funkcji druku dwustronnego. Ostatecznie problem niskiej prędkości transferu przez LPT w HP LJ 1200 jest związany z implementacją sterownika i ustawieniami komunikacji dwustronnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA