logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GoldStar 1468 - brak obrazu po podłączeniu kabla sygnałowego, co oznacza pin ST?

geniusm 01 Gru 2006 17:19 1319 5
REKLAMA
  • #1 3283354
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Witam,

Monitorek jak w temacie. Dostałem od znajomego ( za przysługę :) )
    Monitor nie miał kabla sygnałowego - znajomy zapewniał że monitor jest OK i że jedyną usterką jest własnie brak kabla. Rozkręciłem go więc i zacząłem lutować kabel. Przylutowałem RGB + Masa, H/V Sync + masa.
    Niestety po włączeniu monitora ciemność - aczkolwiek na podstawie obsewacji wnioskuję że od strony elektrycznej wsio ok.
    Poszukałem starej karty graficznej która była na tyle cfana że jak włączyło się kompa i nie było monitora to komp startował ale karta zapiszczała na "dzień dobry". Gdy ją podłączyłem - zapiszczała oznajmiając że nie ma monitora. Połączenia przewodów są na 100% więc wychodzi na to że czegoś brak. Na płytce monitora oprócz H/V Sync znalazłem jeszcze pin oznaczony jako ST. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co ono oznacza i czy jego niepodłączenie może być przyczyną problemów ?

P.S.
    Monitor nie ma lini ID ....

pozdr,
    szejk
  • REKLAMA
  • #2 3284904
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 772
    A może dasz radę ustalić jakie to Chassis?
  • REKLAMA
  • #3 3285133
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    rozglądnę się, może znajdę...

aha, na elektrodzie jest schemat ale coś nie gra - są inne oznaczenia złączy, itp ...
  • REKLAMA
  • #4 3285870
    marck1
    Serwisant RTV
    geniusm napisał:
    rozglądnę się, może znajdę...

Powinno być napisane z tyłu na obudowie.
  • REKLAMA
  • #5 3286272
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Jest to płyta CA-32 (np. LG SW 44M/74M/56i), schemat na http://archive.espec.ws/server2/manuals/Monitors/LG/ (nie wiem jaka jakość - nie ściągałem).
    Czy bez podłączania do komputera (a wcześniej w ogóle bez kabla) monitor startuje?

Pozdrawiam.
  • #6 3287748
    marck1
    Serwisant RTV
    Sygnał ST podłącz do pin5 wtyczki, jeżeli monitor jest dobry to powinien ruszyć.
REKLAMA