logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 5550 - brak żółtego koloru po 15 stronach, jak zapobiec zasychaniu?

buma 01 Gru 2006 21:03 3341 9
REKLAMA
  • #1 3284194
    buma
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Mam drukarkę HP 5550 stara babcia ale śmiga. Od paru dni mam taki problem. Przy druku kilkunastu stron po np. 15 wydruku przestaje mi drukować żółty kolor. Kałamarz jest już dolewany. Dopiero reanimacja w gorącej wodzie pomaga ale znowu tylko na około 15 wydruków jaka może być tego przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 3284315
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    ile razy go napełniałeś :?:

wkład to oryginał czy jakaś podróba
  • REKLAMA
  • #3 3284539
    buma
    Poziom 14  
    wkład firmy AP CART napełniałem 2 razy
  • REKLAMA
  • #4 3284763
    kkf
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    1. drukarka stoi blisko kaloryfera - przestaw ją w inne miejsce
    2. zła gęstość atramentu - nie kupuj "uniwersalnych" ani "do HP" - ma być do konkretnego modelu- inaczej zalewa lub zasycha...
  • #5 3284769
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Podejrzewam, że mogłeś zbyt szczelnie zakleić część otworów, przez które dolewasz tusz - do komory z żółtym tuszem dochodzi za mało powietrza i po kilku wydrukach wytworzone podciśnienie do dopuszcza tego tuszu do dysz, a gorąca woda wyciąga tylko jego niewielką ilość. Coś takiego przydarzyło się raz mojemu znajomemu. Druga sugestia, to zanieczyszczona gąbka wewnątrz tej komory.
  • #6 3284789
    buma
    Poziom 14  
    Tusze to na prawdę nie wiem jakiej są marki a co do zatkanych otworów napełniających to ten problem odpada bo wogóle nie zaklejałem ich po napelnieniu kałamarza
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3284876
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    buma napisał:
    Tusze to na prawdę nie wiem jakiej są marki a co do zatkanych otworów napełniających to ten problem odpada bo wogóle nie zaklejałem ich po napelnieniu kałamarza

stosujesz nieoryginalne tusze pal licho , ja też
    ale nie zaklejenie otworów to przesada , alkohol z tuszu wyparował
    i tusz zrobił się na tyle gęsty że dysza go nie przepchnie
    maczasz w wodzie trochę się rozcieńcza
    jeśli napisałeś że napełniasz drugi raz wnioskuje że miesiąc czy dwa
    pojemnik był otwarty
    proponuje wydmuchać zagęszczony tusz i dolać nowego .
    lub ryzykownie kilkanaście kropel alkoh. izopropylowego do pojemnika
    ma być jak w oryginale "nie zaklejone całkowicie" , od tego są kanały pod naklejką , ja wycinam z papieru samoprzylepnego i jest git .
    pozdro.
  • #8 3285181
    buma
    Poziom 14  
    @silvvester
    dzięki to chyba będzie przyczyną.
  • #9 3286965
    buma
    Poziom 14  
    @silvvester
    jeszcze jedno pytanko w tym temacie. A jaki jest sposób aby wydmuchać ten stary tusz z kałamarza możesz mi to w miarę dokładnie opisać?
  • #10 3299442
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    hm :)
    najprościej to zatkać wszystkie otwory , zostawiając jeden
    ja kiedyś brałem obudowę od długopisu i dmuchałem
    z dość dobrym skutkiem , tusz wyciekał z dysz
    śmieszne to trochę ale skuteczne
    HP5550 rozbierałem ją tylko raz , z tego co mi się wydaje to kilku krotne czyszczenie głowicy wsysa niewielką ilość tuszu
    może koledzy jeszcze coś podpowiedzą , ew. poprawią

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP 5550 po wydrukowaniu około 15 stron przestaje drukować żółty kolor, mimo że kałamarz jest regularnie uzupełniany. Problem najprawdopodobniej wynika z zasychania tuszu w dyszach spowodowanego niewłaściwą wentylacją pojemnika z tuszem lub używaniem nieoryginalnych, zbyt gęstych tuszy. Zbyt szczelne zaklejenie otworów odpowietrzających powoduje podciśnienie, które ogranicza dopływ tuszu do głowicy. Reanimacja kałamarza przez moczenie w gorącej wodzie działa tylko tymczasowo. Zaleca się stosowanie tuszy dedykowanych do modelu HP 5550, pozostawienie odpowiedniej wentylacji pojemnika (nie całkowite zaklejanie otworów), a także okresowe usuwanie zagęszczonego tuszu poprzez wydmuchiwanie go z dysz, np. przy pomocy obudowy długopisu. Można także rozważyć dodanie kilku kropel alkoholu izopropylowego do pojemnika w celu rozcieńczenia tuszu. Drukarka powinna być ustawiona z dala od źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, aby zapobiec szybszemu zasychaniu tuszu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA