logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat kabla LPT-LPT (EPP) - co z niepodłączonymi pinami?

Uco 01 Gru 2006 21:51 3684 6
  • #1 3284365
    Uco
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Witam
    chciałem sobie zrobić taki kabel mam schemat połączenia ktory znalazłem na elektrodzie
    kabel komputer-komputer
    2-15
    3-13
    4-12
    5-10
    6-11
    10-5
    11-6
    12-4
    13-3
    15-2
    16-16
    17-17
    25-25

ale co z pozostałymi pinami muszą być niepodlączone? np co z pinami 7,8,9 to też "data" piny to dlaczego są niepodłączone. Czemu w ogóle łączy sie np. data bit0 do errror (2-15).
    dzięki
  • #3 3290860
    Uco
    Poziom 16  
    Wiem jak mam polączyć piny(napisałem przecież powyżej), pod tym linkiem nie ma żadnych inforamcji dot mojego pytania.
    Dlaczego łączy się piny np 4 12(databit z paperout??), przecież port ecp może pracować dwukierunkowo (data bity są in/out). może opis tych pinów to tylko przykład gdy port wsppółpracuje z drukarką, a w polączeniach kablowych już nie znaczą to samo.

Swoją drogą polączyłem tak kompy i w połączyeniu przez nc nie ma próblemów, ale w winxp/98 laptop strasznie zacina nic się nie da zrobić gdy coś kopiuję, laptop ma ustawiony port ecp dma 3, procesor 850MHz ram 256MB
  • #4 3293179
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3294412
    Uco
    Poziom 16  
    czyli możnaby polączyć piny bezpośrednio "1-1" port ustwić ecp i połączyć, wtedy komp nie powinien zacinać?? Jeśli jest to możliwe to napewno istnieje jakiś program do obsługi takiego połączenia tylko jaki?.
  • #6 3296429
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3298151
    Uco
    Poziom 16  
    ok sprawdze, co do tego sterownika to jestem pewien że ktoś napewno napisal już coś takiego, przecież kiedyś to było "na topie" a sam port jeszcze dziś jest popularny i znana jest jego obsługa, napewno ktoś coś takiego napisał ale znalezienie tego będzie pewno bardzo trudne.
    Wiem że istnieje taki sterownik do portu com nullmodem dzięki któremu polączenie kablowe zachowuje się jak karta sieciowa ethernet w win98 parę lat temu mialem taki sterownik(com) ale jak pamiętam byly jakieś problemy z protokołem tcp/ip

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu kabla LPT-LPT do połączenia komputer-komputer w trybie EPP oraz problemu niepodłączonych pinów, zwłaszcza pinów 7, 8, 9, które są liniami danych, a mimo to pozostają nieużywane w schemacie. Schemat opiera się na starej specyfikacji portu LPT, gdzie linie danych były wyjściami, a linie kontrolne wejściami, co powoduje, że połączenie przesyła 4 bity na raz i wymaga dwukrotnych cykli do przesłania jednego znaku. W trybach ECP i EPP port działa jako urządzenie nadrzędne, co uniemożliwia bezpośrednią komunikację dwóch komputerów bez specjalnego oprogramowania lub sterowników. Połączenie pinów 1:1 jest możliwe, ale nie gwarantuje działania w trybach ECP/EPP bez programowania przerwań i sterowników, co w systemach Windows wymaga zaawansowanej implementacji. Wspomniano o istnieniu sterowników do portu COM (nullmodem), które emulują połączenie sieciowe, jednak ich zastosowanie do LPT jest ograniczone i trudne do znalezienia. Zalecane jest zapoznanie się z dokumentacją paralel.pdf, epp.pdf i ecp.pdf dla szczegółów transmisji danych przez port LPT.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA