logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Curtis 2102VT - czarny obraz ale w tle coś jednak widać

misiek_1983 02 Gru 2006 11:44 1103 6
REKLAMA
  • #1 3285560
    misiek_1983
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jak w temacie objawy takie że jak go włączam już nie ma takiego cyknięcia - strzału na kineskop, obraz wygląda jakby był ściemniony na maxa cośtam ledwo ledwo prześwituje, menu ekranowe też nie widać.
    Stało sie to chyba po tym jak podpinałem kabel s-video do kompa nie wiem czy nie dotknęła wtyczka obudowy kompa i czy coś nie posiało czymś w telewizor, takie tylko moje domysły.
    Często mi coś w tym telewizorze wysiada i zawsze go sam naprawiałem dzięki pomocy kolegów z Elektrody :) może i tym razem sie coś uda z nim zrobić :)
    Pozdrawiam i dzięki z góry za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 3286201
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    jak coś prześwituje to znaczy że wysokie jest ,pokręc scren na trfie , zmierz napięcie na katodach to będzie wiadomo więcej ,czy jest głos czy mignie przy przełaczaniu kanałów może napięcie na siatce ,może żarzenie marne to wszystko trzeba sprawdzic
  • REKLAMA
  • #3 3286660
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    > Często mi coś w tym telewizorze wysiada i zawsze go sam naprawiałem dzięki pomocy kolegów z Elektrody

Mógłbyś podać linki do tych wątków? Pytam, ponieważ sądzę, że sugerowano Ci otwarcie obudowy i dokonanie pomiarów.

Remeknapr
  • #4 3292410
    misiek_1983
    Poziom 15  
    Na katodach napięcie jest ok 170-190 czyli tak jak ma być, kręcenie screenem i focusem na trafie nic nie daje, jedynie obraz sie rozjaśnia i wygląda jak w negatywie, głos działa jak powinien, przy zmianie kanałów nic nie miga.
    A co do napięcia na siatce to gdzie je zmierzyć na płytce kineskopu?
    Na płytce mam oznaczenia R G B (czyli działa) i też G1 i G2 na tym G1 nie ma nic a na G2 pokazuje 118V.
  • REKLAMA
  • #5 3293256
    A_k
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    170-190V na katodach to znaczy.że katody są zatkane i bardzo [prawdopodobnie brak sterowania z matrycy RGB a to może być oszkodzenie nawet w pośredniej ,lub przełączniku AV-telewizja ] na katodach powinno być od 100-130V.G1 ma dla sładowej stalej 0V i to jest prawidlowo wartość G2 jest regulowane na trafopowielaczu i powinno być od 400 do ok 600V dla zdrowego kineskopu
  • REKLAMA
  • #6 3293290
    misiek_1983
    Poziom 15  
    hmm tyle że zawsze napięcia na katodach były w tych granicach jak telewizor działał bez problemu.
    Może coś z tym przełącznikiem AV bo to sie stało po tym jak napisałem wyżej po podpięciu TV do kompa kablem do karty graficznej, tyle że wcześniej dotknąłem do ubudowy i w tym momencie coś sie wysypało :/
  • #7 3293426
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    > hmm tyle że zawsze napięcia na katodach były w tych granicach jak telewizor działał bez problemu.

Wątpię. Mierzyłeś te napięcia w czasie prawidłowej pracy? Jednak trochę za wysokie. Przede wszystkim za niskie jest napięcie S2. Czy tak wychodzi z trafopowielacza?

Remeknapr

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Curtis 2102VT pojawił się problem z obrazem – ekran jest bardzo ściemniony, a menu ekranowe niewidoczne, mimo braku charakterystycznego "cyknięcia" przy włączaniu. Objawy pojawiły się po podłączeniu kabla S-Video do komputera, możliwe, że doszło do uszkodzenia przy kontakcie wtyczki z obudową komputera. Pomiar napięć wykazał, że na katodach kineskopu jest napięcie około 170-190 V, co jest wyższe niż typowe 100-130 V, a na siatce G1 brak napięcia, natomiast na G2 jest około 118 V, co jest znacznie poniżej normy (400-600 V). Obraz lekko prześwituje, a regulacja screen i focus na transformatorze nie poprawia sytuacji, jedynie rozjaśnia obraz w negatywie. Głos działa prawidłowo, a przy zmianie kanałów nie występują migotania. Sugerowane jest sprawdzenie napięć na siatkach kineskopu oraz potencjalnych uszkodzeń w układzie sterowania matrycą RGB lub przełączniku AV, który mógł ulec uszkodzeniu podczas podłączania kabla do komputera. Wskazane jest również zweryfikowanie napięcia S2 z trafopowielacza, które może być zbyt niskie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA