logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV PHILIPS 21PT166A/42P - Dioda miga, bzyknięcie, brak działania po włączeniu

tomik 25 Lip 2002 18:10 5173 23
REKLAMA
  • #1 29231
    tomik
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam

Mam kłopot z telewizorem PHILIPS model: 21PT166A/42P Objawy są takie, że po włączeniu na sekundę zapali się dioda i słychać przez krótką chwilę jakby bzyknięcie po stronie wtórnej to trwa tylko moment później telewizor milczy. Kurczę sprawdziłem dokładnie wszystkie elementy na pierwotnej stronie przetwornicy oraz wtórnej i odchylania. Coś gdzieś siedzi, ale szukaj wiatru w polu. W dodatku nie mam schematu i to takie szukanie w ciemno. Bardzo proszę o jakąś pomoc!

Dziękuję!
    Tomek
  • REKLAMA
  • #2 29295
    Bavido

Poziom 24  
    Ocena: 28
    Czy podmieniłeś elektrolity ? Jutro sprawdzę w pracy, chyba mam coś na ten temat.
    Konto firmowe:
    BAVIDO-MED
    Murawa 35/16, Poznań, 61-655
  • #3 29314
    wiesiek
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Wygląda mi to na trafopowielacz - wylutuj tranzystor z poziomu i wtedy włącz tv jeśli przetwornica zacznie pracować to coś na wysokim.
  • #4 29452
    tomik
    Poziom 17  
    Witam ponownie!

Elektrolity już podmieniałem niektóre a także sprawdzałem miernikiem praktycznie wszystkie, jakie tam są. Odłączyłem tranzystor z poziomu i po tym telewizor całkiem milczy nic się dzieje. Co tu jest grane? Nic już z tego nie rozumiem.
  • #5 29500
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    tomik napisał:
    Witam ponownie!

Elektrolity już podmieniałem niektóre a także sprawdzałem miernikiem praktycznie wszystkie, jakie tam są. Odłączyłem tranzystor z poziomu i po tym telewizor całkiem milczy nic się dzieje. Co tu jest grane? Nic już z tego nie rozumiem.

Może popełniłeś błąd przy podmianie kond. w zasilaczu,bo niemożliwe żeby padła przetwornica po wyciągnięcu BU(obciążyć żarowką 40W)

Jak ci coś pstrykało to pewnie powielacz perzbija i mógł za którymś razem przpalić bezpiecznik 630mA za diodą 6566.

Jak ci już ruszy przetwornica to więcej nie odpalaj WN bo wykończysz inne elementy.

Jasne jest że przed wymianą trafa trzeba dokładnie sprawdzić czy inne elementy nie są uszkodzone.Również złe impulsy bazy BU mogą powadować bzyknięcie i wyłączenie TV ale w 95% to trafopowielacz.
  • REKLAMA
  • #6 29591
    tomik
    Poziom 17  
    Witam

Sprawa jest następująca. Zrobiłem tak jak radził mi "opelr" podłączyłem żarówkę 40W. Żarówka odpaliła (napięcie na niej wynosiło 95V). Telewizor od początku zachowuje się tak, że po włączeniu słychać tylko lekkie pstryknięcie (tylko przez krótki moment) tak jakby się chciał załączyć, ale coś go blokuje. Sprawdziłem już dosłownie wszystko, co jest możliwe do sprawdzenia. Nawet te miniaturowe elementy SMD od spodu płytki. Bezpieczniki sprawdzałem 10 razy!:) Na płycie podane są niektóre napięcia. Posprawdzałem je (są prawidłowe), lecz większość napięć pojawia się, ale tylko na krótki moment. Cały czas mam wrażenie, że któryś scalak blokuje to wszystko. Może uda mi się ściągnąć do niego schemat to wtedy sprawdzę to dokładniej. To tyle na razie. Mówcie mi, co chcecie, ale najgorzej to naprawia się firmowe telewizory!:)

Pozdrawiam!
  • #7 29626
    wiesiek
    Poziom 19  
    TV to OTF 4466 z procesorem SDA 20561 - A 013 czy ktoś wie jak wejść w serwis . Pozdrowienia.
  • #8 29711
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    TV philips 21PT166A/42P ma chasis ANUBIS A
    Dołanczam spis model & chasis Philipsa
    Schemat mam ale niedam :( - (zdechł mi CDROM) ale niedawno go ściągnełem z internetu z któregoś linku z mojej strony WWW
    PS
    bez shematu niepamiętam, ale chyba w tych anubisach padały trzy tranzystory SMD w stabilizacji , na miernik były sprawne a niechciała startować przetworka.
    I dodatkowo dołanczam opis typowych uszkodzeń Anubis A :twisted:
    załączniki usunięto zdzich42
  • #9 29799
    tomik
    Poziom 17  
    Witam

Wygląda na to, że to trafopowielacz, lecz nie mam 100% pewności. Jak już wcześniej wspomniałem większość napięć pojawia się z tym, że na krótką chwilę. Odłączyłem na chwilę nóżkę zasilającą układu TDA 3653B i na moment włączyłem telewizor. Zmierzyłem szybko napięcie na tym układzie gdzie wynosiło około 20V. Inne napięcia także się pojawiły. Myślałem, że to układ padł, więc go wymieniłem i nadal to samo! Tak więc wygląda, że to trafo. Nie wiecie czasem ile takie trafko kosztuje? Podziękowania dla "dwaserwis" za przesłanie załączników!:)

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #10 29841
    wiesiek
    Poziom 19  
    Myślę że odpowiednik HR-a w granicach 50zł. ale podaj jego cyferki toci powiem jaki odpowiednik.
  • #11 30078
    tomik
    Poziom 17  
    Witam!

Numerek trafa w tym TV jest następujący: 38043 AT2079/40 OP501 (odpisałem wszystko;) Najgorsze jest to, że nie mam pewności ze to trafo, lecz wszystko wskazuje, że jednak to! Może polecicie mi jakąś dobrą firmę wysyłkową? Nie będę przecież jechał na giełdę 100km po jedno trafo;) Albo może któryś kolega posiada nowe trafo (odpowiednik) i może by mi je odsprzedał?

Dziękuję!
  • #12 30084
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Za AT2079/40 można włożyć HR7488.
    O firmę wysyłkową pytałeś już na forum INNE.Wybór należy do Ciebie.
  • #13 30357
    tomik
    Poziom 17  
    Ok. Dziękuję Wszystkim!

Pozdrawiam!
    Tomek
  • #14 30374
    sbuli
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Cześć mam schemat niestety na papierze. Jak coś chcesz to mogę zerknęć.
  • #15 30394
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Wymieniaj trafo ,bardzo często poda .Ja AT2079/40 wymieniłem ikilkadziesiąt.W Cybortechu kosztuje ok.40 zł -pytaj o zamiennik HG.
  • #16 30499
    tomik
    Poziom 17  
    Wielkie dzięki! :)
  • REKLAMA
  • #17 32127
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Trafo HR7488 Trafopowielacz =HG2230 59.90
    Jest gdzieś taniej??
  • #18 32388
    tomik
    Poziom 17  
    Witam!

Chciałbym podziękować wszystkim za rady dzięki Wam udało mi się wreszcie naprawić tego PHILIPSa
    Faktycznie siadł trafopowielacz. Jeszcze raz bardzo dziękuję!

Pozdrawiam!
    Tomek
  • #19 32522
    Darekkk
    Poziom 24  
    No właśnie - tomik - i co jeszcze miałeś padnięte oprócz trafopowielacza. Co było przyczyną uszkodzenia? Też mam taki TV na serwisie.....
  • #20 32859
    tomik
    Poziom 17  
    Witam

Prawdę mówiąc to nie wiem tak dokładnie, z czego powstało to uszkodzenie. Być może któryś elektrolit spowodował to wszystko? Telewizor przy włączeniu zachowywał się tak, że na krótką chwilę po włączeniu słychać było coś w rodzaju bzyknięcia, ale taki bardzo słaby dźwięk. Dla pewności wymieniłem wszystkie elektrolity po stronie wtórnej i na przetwornicy. Usterka była na tyle trudna do znalezienia, ponieważ wszystkie te najważniejsze elementy były sprawne. Oczywiście przed tym musiałem je wszystkie dokładnie sprawdzić a co za tym idzie zajęło mi to trochę czasu dopiero później nie było już, czego sprawdzać, więc pozostało tylko trafo. Ciekawe czy Ty Darekkk masz podobną usterkę? Poinformuj mnie jak coś znajdziesz ok.? :)

Tomik
  • #21 32881
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Witam!
    W większośći przypadków , jeżeli było to chassis AA5 AB to uszkadza się trafopowielacz , ale jeżeli przebije to uszkadza tez inne elementy np. scalone od p.cz. TDA . Miałem juz dużo przypadków z tym w chassis Philipsa.
    Marcin
  • #22 32883
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Oj ,pomyliłem się przeciesz jeżeli to model 21PT166A/42P to ma chassis ANUBIS A.
    Marcin
  • #23 33094
    Darekkk
    Poziom 24  
    Witam - tomik. Mój przypadek jest taki. Po włączeniu, przez 3 sekundy taki syk/bzyk metaliczny. Później zupełna cisza. Nie reaguje na nic, nie świeci dioda nic. Uszkodzeń na zewnątrz nie widać. Wymieniłem elketrolity w zasilaczu i na razie żadnej zmiany. Domyślam się, że to trafo i 60 złotych. No właśnie - ile dałeś za ten trafopowielacz?
  • #24 33335
    tomik
    Poziom 17  
    Witam ponownie

Faktycznie to wygląda na trafopowielacz. Tak samo jak u mnie wszystkie części, które można było sprawdzić były dobre. Jeżeli chodzi o diodę to także nie świeciła. Trafo kosztowało 60zł trochę na niego czekałem, ponieważ dostęp do części mam przez wysyłkę. A sprawdzałeś przetwornicę obciążając żarówką 40W?

Pozdrawiam
    Tomik

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Philips 21PT166A/42P z chassis ANUBIS A po włączeniu wykazuje objawy: dioda zapala się na sekundę, słychać krótkie bzyknięcie, a następnie urządzenie milknie i nie działa. Sprawdzono i wymieniono elektrolity na pierwotnej i wtórnej stronie zasilacza oraz elementy odchylania, bez efektu. Podejrzenie padło na trafopowielacz (transformator impulsowy), który często ulega uszkodzeniu w tym modelu. Test z obciążeniem żarówką 40W potwierdził, że przetwornica działa, lecz po odłączeniu tranzystora BU telewizor milknie. Wymiana układu TDA3653B nie przyniosła poprawy. Numer trafopowielacza to 38043 AT2079/40 OP501, za który można zastosować zamiennik HR7488 lub HG2230. Koszt trafopowielacza wynosi około 40-60 zł. Po wymianie trafopowielacza telewizor został naprawiony. Przyczyną uszkodzenia mogły być elektrolity, które wpłynęły na awarię trafopowielacza. W dyskusji podkreślono trudności w naprawie bez schematu oraz konieczność dokładnego sprawdzenia wszystkich elementów przed wymianą transformatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA