logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cruiser V10.05 - brak komunikacji z Cp-box'em i telefonem po instalacji

masakra_a 02 Gru 2006 13:48 2695 8
REKLAMA
  • #1 3285967
    masakra_a
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam.
    Zakupiłem cruisera razem z Cp-box'em. Sciagnałem instalatora v.10.05 zainstalowałem, podłaczyłem box'a, podałem ścieżke: C:\Program Files\Cruiser\Cable Drivers\Version 2154 for Win98, WinME, Win2K and WinXP (stable) i po włączeniu programu wyskakuje komunikat: no box connected (screen tutaj.
    Po podłaczeniu telefonu też się nic nie dzieje
    Dzieki za pomoc![/url]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3286172
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Sprobuj sterownikow od Setoola. Mozesz tylko upominac sie o sterowniki u sprzedawcy. Powinien Ci dzialajacy sterownik zapewnic - przynajmniej porzadny sprzedawca tak robi. Moj CP-Box, w systemie wyglada tak:
    (Generalnie to tylko same karty Cruisera sa orginalne, boxy- to juz jest w gestii sprzedawcy, producentow jest paru)

Dobrze miec pod reka kable cruiser 4w1, wazne zeby tylko program widzial numer seryjny karty sim cruisera. Sterowniki wtedy jak podales z instalki programu. Daj znac jaki sterownik dal Ci sprzedawca, najlepiej daj go tu na forum aby inni zaoszczedzili czas na szukanie.
    Załączniki:
    • Cruiser V10.05 - brak komunikacji z Cp-box'em i telefonem po instalacji CP-Box 1.GIF (18.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Cruiser V10.05 - brak komunikacji z Cp-box'em i telefonem po instalacji CP-Box 2.GIF (17.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Cruiser V10.05 - brak komunikacji z Cp-box'em i telefonem po instalacji CP-Box 3.GIF (25.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3287057
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Mialem podobny problem z Cruiserem. Oto co zrobilem: odinstalowalem wszystko co mial i zastosowalem sie krok po kroku do ponizszej instrukcji. Ku mojemu zdziwieniu wszystko poszlo pieknie.
    Oto instrukcja do ktorej sie zastosowalem:
    Instalacja USB-SMART

Z http://www.dreamgsm.home.pl/pub/USB-Smart/ pobieramy przede wszystkim pliki usb_smart_driver_v2.zip , Usbsmart_Maintenance_v40.rar oraz cruiser cable drivers.rar

Wypakowujemy zawarto ć archiwów, następnie podłšczamy klucz USB do komputera i gdy komputer poprosi o sterowniki podajemy cieżkę dostępu do katalogu do którego wypakowali my zawarto ć archiwum usb_smart_driver_v2.zip. Po pomy lnym zaistalowaniu klucza wpinamy do USB kabel Cruiser 4w1 - Windows znajdzie nowy sprzęt i poprosi o sterowniki więc podajemy cieżkę do katalogu do którego wypakowali my zawarto ć archiwum cruiser cable drivers.rar.

Następnie prawym przyciskiem myszy klikamy na ikonę "Mój komputer" a następnie "Wła ciwo ci". Wchodzimy w menager urzšdzeń a potem w "Porty (COM & LPT)" i patrzymy na jakim porcie zainstalował nam się kabelek (powinien nazywać się SphereGSM Fighter Cable) a za jego nazwš podany będzie port (np. COM 6) - tš informację zapamiętujemy i zamykamy okno wła ciwo ci systemu.

Uruchamiamy program Usbsmart_Maintenance_v40.rar (klucz USB musi być wpięty do komputera) - jest to aplikacja pozwalajšca nam na dostęp do supportu producenta i pobieramy oprogramowanie do obsługi telefonów.

SEMCTOOL:

Po uruchomieniu programu SemcTool konfigurujemy połšczenie z telefonem: w zakładce "Interface" wybieramy "Cruiser 4w1", w "COM port" ustawiamy wcze niej zapamiętany port na którym zainstalował się kabel. Opcji "Baudrate" generalnie nie dotykamy.
    Można już rozpoczšć korzystanie z programu - ustawienia kabla będš takie same również dla programów do obsługi telefonów Sharp i LG

I teraz ma dzialac ;)
  • #6 3287126
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Mustangoo napisał:
    Mialem podobny problem z Cruiserem. Oto co zrobilem: odinstalowalem wszystko co mial i zastosowalem sie krok po kroku do ponizszej instrukcji. Ku mojemu zdziwieniu wszystko poszlo pieknie.
    Oto instrukcja do ktorej sie zastosowalem:
    Instalacja USB-SMART

Z http://www.dreamgsm.home.pl/pub/USB-Smart/ pobieramy przede wszystkim pliki usb_smart_driver_v2.zip , Usbsmart_Maintenance_v40.rar oraz cruiser cable drivers.rar

Wypakowujemy zawarto ć archiwów, następnie podłšczamy klucz USB do komputera i gdy komputer poprosi o sterowniki podajemy cieżkę dostępu do katalogu do którego wypakowali my zawarto ć archiwum usb_smart_driver_v2.zip. Po pomy lnym zaistalowaniu klucza wpinamy do USB kabel Cruiser 4w1 - Windows znajdzie nowy sprzęt i poprosi o sterowniki więc podajemy cieżkę do katalogu do którego wypakowali my zawarto ć archiwum cruiser cable drivers.rar.

Następnie prawym przyciskiem myszy klikamy na ikonę "Mój komputer" a następnie "Wła ciwo ci". Wchodzimy w menager urzšdzeń a potem w "Porty (COM & LPT)" i patrzymy na jakim porcie zainstalował nam się kabelek (powinien nazywać się SphereGSM Fighter Cable) a za jego nazwš podany będzie port (np. COM 6) - tš informację zapamiętujemy i zamykamy okno wła ciwo ci systemu.

Uruchamiamy program Usbsmart_Maintenance_v40.rar (klucz USB musi być wpięty do komputera) - jest to aplikacja pozwalajšca nam na dostęp do supportu producenta i pobieramy oprogramowanie do obsługi telefonów.

SEMCTOOL:

Po uruchomieniu programu SemcTool konfigurujemy połšczenie z telefonem: w zakładce "Interface" wybieramy "Cruiser 4w1", w "COM port" ustawiamy wcze niej zapamiętany port na którym zainstalował się kabel. Opcji "Baudrate" generalnie nie dotykamy.
    Można już rozpoczšć korzystanie z programu - ustawienia kabla będš takie same również dla programów do obsługi telefonów Sharp i LG

I teraz ma dzialac ;)

Czlowieku wiesz ze gdzies dzwony bija ale nie wiesz w ktorym kosciele.
    Co ma usb-smart, maintenance zulea do starownikow tego czarnego boxa.
    Bo nie chodzi tu nawet o sterowniki do kabla cruiser 4w1, a konkretnie o stery do tego czarnego pudelka. Ustawic porty autor tematu potrafi. Brakuje mu tylko odpowiedniego sterownika. A w tym powinien pomoc mu sprzedawca, badz ktos kto ma takie samo czarne pudelko i przerabial szukanie driverow do tego cacka. Nawet jak dopasuje sterownik ciekawe jak bedzie z autoignition, przy tej chinskiej czarnej halturze to roznie moze byc.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 3289681
    masakra_a
    Poziom 15  
    Sytuacja sie zmieniła. Znalazłem sterowniki do boxa ze strony opisowej samego boxa bez klucza (http://pl.polphone.com/u/p2192_Cruiser_box__cables.php)
    Wchodzac do zakładki settings pokazuje mi na porcie COM4 Fighter USB Cable jednak w menu głownym nie ma żadnej zakładki z aktywnymi portami podświetlonej i nic nie można zrobić. Napisałem do sprzedawcy zobaczymy co odpisze :/
  • REKLAMA
  • #8 3291474
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Nic prosteszego w Settings najpierw robisz "Clear" , pozniej "Autodetect". Jak wykryje port potwierdzasz "OK". Pozniej masz obok "Settings" taka fajna funkcje "RESCAN" - uzyj tej funkcji. Wtedy jeden z portow ten ktory zobaczyles w programie powinien swiecic sie na zloty kolor. Pozniej nic prostszego - klikasz na niego. Wejdz tez w panel sterowania czy port com cruisera nie jest w systemie za daleko. Cruiser widzi porty od 1 do 16. Musialbys wtedy w advanced portu przestawic port na nizszy od 1 do 16.

Pozdrawiam.
  • #9 3320473
    masakra_a
    Poziom 15  
    Jakoś sobie poradziłem nawet nie wiem jak. ważne zeby żaden program nie używał tego samego portu (np. mRouter do komunikacji z Motorola)
    Można zamknąć

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył braku komunikacji programu Cruiser v10.05 z podłączonym Cp-boxem oraz telefonem po instalacji sterowników. Użytkownik wskazał ścieżkę do sterowników kabla Cruiser, jednak program zgłaszał brak połączenia z boxem. W odpowiedziach zasugerowano pobranie właściwych sterowników bezpośrednio ze stron producentów i dystrybutorów (cpbox.eu, cp-box.com, polphone.pl). Podkreślono, że oryginalne karty Cruisera są kompatybilne, ale boxy mogą pochodzić od różnych producentów, co wymaga odpowiednich sterowników dostarczanych przez sprzedawcę. Zaproponowano także instalację sterowników USB-SMART i krokową konfigurację portów COM, w tym użycie funkcji "Clear", "Autodetect" i "Rescan" w ustawieniach programu, aby wykryć właściwy port komunikacyjny (np. COM4). Zwrócono uwagę na konieczność unikania konfliktów portów COM z innymi programami (np. mRouter). Ostatecznie problem rozwiązano poprzez odpowiednią konfigurację portów i sterowników, choć dokładna metoda nie została szczegółowo opisana przez użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA