logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie CB radio wybrać do rozmów na odległość 6 km?

Kadloob 02 Gru 2006 17:26 1926 13
REKLAMA
  • #1 3286675
    Kadloob
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Chciałbym rozmawiać z kumplem przez jakiś sprzęt do tego służący. Nie znam się na tym zupełnie. Odległość między nami jest ok 6km w lini prostej. Teraz moje -pytanie co by było dla nas najlepszym rozwiązaniem czy jakieś CB radio? Proszę o wszystkie info na ten temat. Z góry thx!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3286756
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    A teren wiejski czy zabudowany? Bo może PMR podejdą.
  • #4 3286786
    Kadloob
    Poziom 12  
    teren jest taki że dzieli nas 5km dwupasmowa ulica w lini prostej obok której są niskie domy i różne pagórki itp, więc będzie to jako teren zabudowany. Patrzyłem w necie na różne sprzęty typu walkie talkie i czytam tam o jakiś 16km w lini prostej a w zabudowanym ok 2 km więc to już odpada. Widziałem jeszcze napisane 29km a w zabudowanym już nie napisali ile ale cena za parę to 390zł więc nie wiem. Może zapodam linka do aukcji http://www.allegro.pl/item146347009_midland_gxt650vp4_zasieg_do_29km_pelny_zestaw_fvat.html
  • #6 3286818
    Kadloob
    Poziom 12  
    Jakiego sprzętu? tego z allegro? Ile takie CB radio ma zasięgu, ze spokojem bez zakłuceń będzie można się komunikować? W jakich granicach cenowych wybierać tego CB?
  • REKLAMA
  • #7 3286873
    gimof
    Poziom 27  
    dokładnie tego sprzętu nie wolno używać w Polsce chociazby ze względu na moc, a te osiągi bez komentarza. Jak dla was to Jak najtańsze CB i do tego dwie stacjonarne anteny, Za CB dasz powiedzmy 150, za antene ( w sklepie byłem dzis pytać na sw.Michała 140zł) nie całe 100.

I macie łącznosć że aż huczy. Przy stacjonarnych antenach i mocy 4W to łącznosć ok. 10? 20? km

Widze że jesteś z stolicy WLKP. skąd jesteś dokladniej?
  • #8 3286911
    darga104@op.pl
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    witam.właśnie ta odległość i takie PMR-y to dla ciebie wyjżcie mam parę CASTEL . zaledwie 500mW.potrzebne byłyby do tego jeszcze małe antenki
    na dach.opiszę je jak będzie zainteresowanie.zapewniam ze bez kłopotu sobie poradzą z tymi odległościami.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 3287204
    gimof
    Poziom 27  
    A wszystko to nie legalnie gdyż przypominam, że nie wolno ingerować w PMR`ka gdyz traci on odrazu homologacje...
  • #10 3287210
    Kadloob
    Poziom 12  
    OK dzięki coś poszukam. Mieszkam dokładnie na Górczynie a on na początku Komornik przy Auchan jeśli coś to mówi:) Co do anteny to jaka ona ma być dokładnie może jakiś link? Montowałbym ją na wysokości 14m bo tak wysoko jest mój dach. PS. darga104 nie bardzo rozumiem co napisałeś.

Dodano po 46 [minuty]:

http://www.allegro.pl/item146259595_promocja_cb_radio_cobra_19_dx_iv_nowy_fv_.html Takie CB bedzie dobre? Najtansze jakie widziałem na allegro.
  • #11 3287508
    gimof
    Poziom 27  
    bedzie dobre. Najtańsze a swojąmoc ma :)
    Antena stacjonarna, na allegro też są chociaz są troche drogie teraz, czasami są okazje na tańsze.

Koledze darga chodzi o to ze ma takie LPD? PMR? niewiem co ona ma, w kazdym razie ma 0.5W i dorobiłby wam albo sami bysście sobie dorobili anteny do nich.

Niestety jak napisałem jest to nie legalne. Gdyż ingerencja w te urządzenia ( w CB zresztą też) jest NIE legalna. A jeżeli są to LPD to już wogle gdyż to pasmo nie jest przydzielone polaką.

Pozdrawiam!!
  • #12 3287548
    d.marco
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Kolego ja osobiście zastanowiłbym sie nad ta Cobrą 19 dx z uwagi na trefny sprzet kolega mój osobiście miał straszne problemy z tym radiem i oddał go sprzedawcy, tak więc uważaj - ale generalnie wyjscie z sytuacji jaknajlepsze tzn. radio CB + 1/2 fali antena bazowa wystarczy i smigacie nawet przy dobrej propagacji do 40 km i dalej.
    powodzenia i 73 dla ciebie i innych.
  • #13 3287883
    Kadloob
    Poziom 12  
    ok a ta antena jaka ma być? widziałem takie 150W i 500W ale też są dosyć wysokie i nie wiem czy bym mógł wstawić taką ponad 3 metrową u siebie na dach a co dopiero takie 7 metrowe jak tam widziałem. Jak pisałem już dach mam na ok 14m od ziemi i nie jestem pewien czy by mi ktoś nie sapał gdybym wstawił tam antenę co ma przeszło 3 mety. Mówię teraz o czymś takim
    Nie wklejamy linków allegro tylko zdjęcie i krótki opis.
  • #14 3288428
    gimof
    Poziom 27  
    Umm to jeżeli nie mógłbyś 5\8 ani 1\2 fali to pozostało by tylko 1\4 fali wstawić 2.75 metra i 4 przeciwwagfi o tej długości.

Ostatecznie montujesz długą mobilówkę (taką do 2 metrów) i dodajesz przeciwwagi do niej.

Pozdrawiam

PS
    czemu ktoś ma "sapać" ? Ludzie tutaj mają na blokach 16 piętrowych takie anteny i to jeszcze na podwyższeniu.

Podsumowanie tematu

✨ Do komunikacji na odległość około 6 km w terenie zabudowanym najlepszym rozwiązaniem jest użycie radia CB z mocą 4W oraz stacjonarnych anten bazowych. PMR i LPD, choć popularne, mają ograniczony zasięg w zabudowie (około 2 km) i ingerencja w ich parametry jest nielegalna. Sprzęt oferowany na aukcjach, np. Midland GXT650VP4, często nie jest dopuszczony do użytku w Polsce ze względu na przekraczanie mocy i pasma. Najtańsze i skuteczne CB radio można kupić za około 150 zł, a antenę stacjonarną za około 100-140 zł. Antena powinna mieć długość odpowiadającą 1/4 fali (około 2,75 m) lub 1/2 fali, ale jeśli montaż dłuższej anteny jest niemożliwy, można zastosować długą antenę mobilową z przeciwwagami. Montaż anteny na wysokości około 14 m jest korzystny i powszechny w zabudowie wielopiętrowej. Model Cobra 19 DX IV jest popularny, ale może mieć problemy ze stabilnością, dlatego warto rozważyć inne modele CB. Kluczowe jest stosowanie legalnego sprzętu i odpowiednich anten, aby zapewnić stabilną łączność bez zakłóceń na dystansie 6 km.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA