logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić wzmacniacz? Zestawy do montażu. Co potrzebne do podłączenia kolumn?

djarti15 02 Gru 2006 19:17 3230 8
REKLAMA
  • #1 3287078
    djarti15
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    witam wszystkich moze moej pytanie wyda sie smieszne dla nie ktorych ale pro o odpowiedz chcialbym sobie zrobic wzmacniacz gdzies 2x80 watt lub 2x60 watt i niewiem co mam kupic do tego sa w roznych sklepach zestawy do samodzielnego montażu np interesuje mnie ten zestaw "wzmacniacz stereo TDA 7294" zdjęcie tego wzmacniacza zamieszczam w załączniku. co jeszcze musze kupić do niego zeby mozna bylo podlaczyc do niego kolumny. oraz jaka ma on moc i czy jest dobry>>a jesli nie to prosze zaproponowac od siebie jakis wzmcniacz do 100 watt. Prosze o odpowiedz
    Załączniki:
    • Jak zrobić wzmacniacz? Zestawy do montażu. Co potrzebne do podłączenia kolumn? NE022.jpg (26.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3287102
    kremat0r
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Potrzebujesz jeszcze zasilanie czyli trafo i kondy+mostek.

Tda jak na poczatek moze byc , jednak ja swoj 1 wzmacniacz robiłem na tranzystorach i działa. Nie załuje.
  • REKLAMA
  • #4 3287135
    djarti15
    Poziom 13  
    kremator a o jakiej mocy zrobiles swój pierwszy wzmacniacz??? i jaka ma moc ten wzmacniacz TDA o ktorym napisalem a o jakiej mocy ma byc do niego transformator do tego TDA a mogłbys mi podac schemat swojego pierwszego wzmacniacza
  • #5 3287292
    endriu.kom
    Poziom 24  
    Ocena: 134
    Ale zdajesz sobie sprawę,że będziesz potrzebował jeszcze przedwzmacniacza z korektorem?.
    Na elce możesz go oczywiście znaleść...
  • REKLAMA
  • #6 3287355
    gilong
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    dlaczego jesli ktos buduje swoj 1 wzmacniacz to chodzi mu tylko o moc? czy im wzmacniacz ma wiecej mocy tym lepszy? zastanow sie czy zalezy ci na mocnym umcyk umcyk czy wolisz posluchac muzy w dobrej jakosci. niemowie ze tda jest zly tylko o pierwsze pytanie w twoim ostatnim poscie
  • REKLAMA
  • #7 3287710
    djarti15
    Poziom 13  
    twoim zdaniem tda ma słabą moc????bo mam kolumny 200 watt i potrzebuje gdzies taki wzmacniacz o mocy okolo 100 watt. to jaki mi proponujesz oczywiscie chodzi mi o moc
  • #8 3287837
    Peposh
    Poziom 14  
    zależy gdzie wzmacniacz ma być używany. Bo jak chcesz posłuchać sobie muzy w domu to 100watt w zupełności wystarcza i naprawde lepiej iść w jakość dźwięku niż w moc, nawet dla umcyk umcyk jak to kolega gilong sprytnie określił.
  • #9 3289680
    djarti15
    Poziom 13  
    czasami tez na malej przyjęciu bedzie używany standardowa w sala gimnastyczna w szkolach podstawowych wiecie co mam na mysli nie duza wiec taki wmzacniacz na tda 7294 bedzie dobry???? do naglośnienia takiego przyjecia w sali i czy te kolumny tez??

Dodano po 51 [sekundy]:

kolumny sa o mocy 200 watt

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza mocy około 2x60-80 W, z wykorzystaniem zestawu do samodzielnego montażu opartego na układzie TDA7294. Wskazano, że do takiego wzmacniacza niezbędne jest zasilanie z odpowiednim transformatorem, kondensatorami filtrującymi oraz mostkiem prostowniczym. Zwrócono uwagę, że transformator stanowi największy koszt. Poruszono także kwestię konieczności zastosowania przedwzmacniacza z korektorem tonów dla poprawy jakości dźwięku. Podkreślono, że moc wzmacniacza powinna być dostosowana do zastosowania – do użytku domowego 100 W jest wystarczające, a ważniejsza jest jakość dźwięku niż sama moc. W kontekście nagłośnienia małych imprez w salach szkolnych wzmacniacz na TDA7294 oraz kolumny o mocy 200 W mogą być odpowiednie. W dyskusji pojawiła się również alternatywa w postaci wzmacniaczy na tranzystorach, które mogą być satysfakcjonujące dla początkujących konstruktorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA