logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala Platan Classic 12 ISDN - trzaski i buczenie przy połączeniach zewnętrznych

andrzejj82 03 Gru 2006 13:49 2666 4
REKLAMA
  • #1 3289276
    andrzejj82
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam ,mam problem z tą centralą gdyż co pewien czas (np raz dziennie , lub nawet częsciej ) nie można z niej wykonywać połączeń zewnętrznych (wybierać ani odbierać ) , po wybraniu "0" w słuchawce pojawiają się głosne trzaski ,buczenie itp , gdy ktoś dzwoni z zewnątrz równiesz słyszy buczenie , rozmowy wewnętrzne działają OK , pomaga tylko zresetowanie centrali (wyłaczenie i ponowne włączenie ) . Co to może być ?
  • REKLAMA
  • #2 3293734
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Wszystko zależy od tego jak masz skonfigurowane łącze ISDN i jaki terminal NT masz podłączony do linii.
    Jeśli łącze ISDN masz w konfiguracji jako p-m-p (punkt wielopunkt) i zakończenie sieciowe NT wyposażone w porty a/b (analogowe) to podłącz to nich zwykły aparat analogowy. W przypadku gdy z centralki nie uzyskasz po wybraniu 0 sygnału tylko jakieś "trzaski" to sprawdź czy po podniesieniu słuchawki dodatkowego telefonu będzie normalny sygnał.
    Jeśli tak to centralka wymaga naprawy a jeśli i tu i tu będą "trzaski" to należy zgłosić uszkodzenie to operatora.

(to jest jedno z możliwych rozwiązań)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3313126
    andrzejj82
    Poziom 14  
    Zrobiłem tak jak zaproponował Jack14 , czyli podłączyłem zwykły aparat analogowy do portu analogowego w NT i w czasie gdy przez centrale nie można było zadzwonić na miasto z tego telefonu można było normalnie dzwonić , prosze o dalsze rady .
    Zauważyłem również że gdy są problemy z centralą ( nie można dzwonić na miasto ) trzeba ją wyłączyć z prądu lub wystarczy wyciągnąć na chwile wtyczke kabla ISDN łączącego centrale z NT .
  • REKLAMA
  • #4 3313818
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    ale którego kabla? styk s czy u? po stronie której centrali?
  • #5 3315840
    andrzejj82
    Poziom 14  
    Prawde mówiąc nie znam się na telefonach stacjonarnych i centralach ( głównie zajmuje się GSM ) , podłączyłem centrale Classic12 ISDN kabelkiem ISDN z NT , do centrali podłączyłem kilka zwykłych telefonów analogowych i poustawiałem im atrybuty ( który ma dzwonić pierwszy , który ma dostęp do zewnętrznych itp .) , i wszystko działa ok gdyby nie ten problem opisany w pierwszym poście , może trzeba poustawiać jeszcze jakoś łącze ISDN ? Prosze o pomoc .
REKLAMA