logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć pamięć EPROM 32kB do mikrokontrolera 89C2051 w Bascom?

tom1eczek 04 Gru 2006 14:09 1735 4
REKLAMA
  • #1 3293209
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Mam kilka epromek 32kB i chciałem je podłączyc do mikrokontrolera 89c2051 w celu zwiekszenia pamieci na znaki graficznego LCD małe obrazki, takie tam rzeczy sobie próbuje a 2kB na bitmape i program to mało.

Teraz mam pytanie jak powienien wygladac schemat podłączenia takiej (jednej!) epromki (stara, 32 nogowa texas instruments, jeszcze w brazowej (porcelanowej?) obudowie z okienkiem do naswietlania w celu skasowania zawartosci) do mikrokontrolera.

Z załozenia program ma byc zapisany w uC, tylko niektre dane maja byc w Eprom. jak powinny wygladac odwołania w basicu (bascom 8051) do tej pamieci??
  • REKLAMA
  • #2 3293608
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Napewno zabraknie nóżek uC na bezpośrednie sterowanie.
    Żeby to zadziałało trzeba podac odpowiedniej dlugości adres do pamięci, następnie impuls /RD i odczytać sobie dane z wyjść.
    Mozna było by to zrobić na zasadzie dodatkowej karty podłączanej przez I2C ale wtedy potrzebne były be ze trzy układu pcf84...
    Tak to bylo by ajprościej pewnie dla ciebie to zrealizować.
    Oprócz tego jakieś zwykłe ttl z rejestrem szeregowe równoległe (np 164) i podłłączyć dwa jeden za drugim - to do sterowania adresem. Dalejpozostanie jednak problem odbioru 8 bitów danych i sterowaniem /RD.

Założylem że zaprogramujesz pamiec w jakimś programatorze i będziesz ją wkładał do układu już zaprogramowaną.
  • REKLAMA
  • #3 3296430
    tom1eczek
    Poziom 20  
    juz wiem potrzeba 8 bit aresu i 8bit danych.
    te dane ni plyna tak sobie tylko wtedy kiedy pojawi sie sekwencja adresu to pamiec odpowieda odczytujac komorki. potrzebsa jeszcze pare nózek na duperele i wychodzi ponad 20.

Czy kosci biosu typu 28F010 AMD tyczy sie to samo adresowanie??

Dlatego szukam pamieci I2C. Jakie pamireci 8kB...128kB sa najlepsze??
    Najlepiej zeby bylo to Flash eprom, ale moze byc tez Eeprom.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3298023
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    A czy umiesz mi wytłumaczyć dlaczego potrzebujesz właśnie flash zamiast eeprom (oprócz tego że to jest trendy lub groovy)?
    Kup taką która ci wystarczy, Tak czy tak od 24c32 wszystkie większe sa adresowane tak samo wiec jaka byś potem nie wstawił to zadziałą.
    Oprócz tego jest jeszcze dataflash.
  • #5 3301012
    tom1eczek
    Poziom 20  
    wow, duuzo prosciej bedzie podłączyc szeregowa pamiec I2C. a chciałem tamta epromke albo flasha bo nsie nie znam. A szyna itak bedzie w urzadzeniu bo tam bedzie jeszcze zegar czasu rzeczywistego, bede probowal sterowac procesorem surround itd.
    Z tej rodziny to juz chyba nawet mam 24C04 - 4kb, bede probowal ja niedługo adresowac. znalazłem też 24c64 tez na i2c.
REKLAMA