logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie mikrokontrolera DS87C520 – czym i jak wgrać kod wygenerowany w Bascom '51?

mr_kciuk 20 Lut 2007 22:09 1169 3
REKLAMA
  • #1 3597352
    mr_kciuk
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Zdobyłem kilka sztuk takich uP z Maxima, mam notę katalogową
    Programowanie mikrokontrolera DS87C520 – czym i jak wgrać kod wygenerowany w Bascom '51?

Niby jest zgodny z 80C52, a "wyprowadzenia i instrukcje są zgodne z 8051", stąd rodzi się moje pytanie - jak to ustrojstwo zaprogramować? dokładniej mi chodzi czym + ew. programik, który to ogarnie :)

Jestem początkujący w uP, do tej pory były to AVR z bascomem i nieśmiertelnym STK200, teraz chce ugryźć coś nowego: bascom '51 bez problemu wygeneruje kod, tylko pozostaje problem "ostatniej mili" - jak to przenieść :(
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3597670
    Electix
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Siemka!

Drogi kolego mr_kciuk. Jak widać po poście który napisałeś, dysponujesz datasheet'em do wymienianego w pytaniu µkontrolera. Przejżałem ten dokument i już z pierwszej strony można dowiedzieć się że jest to układ z wbudowaną pamięcią EPROM/ROM. Na stronie 28 widnieje schemat połączeń oraz jest opisany algorytm programowania tego mikrokontrolera. Z dokumentu tego można dowiedzieć się też że µkontroler ten pozwala na wyłączenie wewnętrznej pamięci programu i korzystanie z zewnętrznej lub na współdzielenie przestrzeni adresowej i jednoczesne korzystanie i z pamięci wewnętrznej i zewnętrznej programu. Można też poprzez odpowiednie nastawy w odpowiednich rejestrach zmniejszać pojemność wewnętrznej pamięci programu.
    Ale do rzeczy, układ ten jest produkowany w wersji z okienkiem w obudowie i posiada pamięć programu EPROM kasowalną promieniami UV. Do programowania tego urządzenia należy użyć programatora równoległego pokazanego na schemacie w datasheet i niestety nie da się programować tego układu tak prosto jak dotychczas to robiłeś, w układzie docelowym. Druga wersja tego kontrolera to wersja w obudowie bez okienka, którą zapewne Ty posiadasz, jest to wersja OTP, czyli możesz zaprogramować ten układ tylko jeden raz i też za pomocą wyżej opisanego programatora. Jedyny sposób jaki pozwoli Ci na zabawę z tym kontrolerem to wyłączenie wewnętrznej pamięci programu i korzystanie z zewnętrznej w postaci kości pamięci FLASH. Wtedy będziesz mógł wielokrotnie zmieniać program, z tym że będziesz zmuszony posiadać programator do tych kostek. Ta metoda nie należy jednak do prostych, a w warunkach amatorskich może być nawet uciążliwa. Jeżeli chcesz pobawić się MCS'51 i do tego w tym "zabawkowym" Bascomie to polecam µkontrolery z pamięcią FLASH np: DS89C450 Dallasa które bez problemu możesz wielokrotnie programować w układzie poprzez port szeregowy.
    Zatem polecam szczegółową lekturę datasheet'ów oraz zgłębianie wiedzy o architekturze kontrolerów którymi się bawisz oraz polecam przesiadkę z Bascoma na C i na ASM bo używając tego języka można co prawda szybko wystartować i pisać szybko aplikacje, ale nie nauczysz się za dużo i będziesz miał ciągle dylematy takie jak choćby ten.
    Życzę udanej podróży i owocnej nauki... :)
    Pozdrawiam Electix
  • #4 3597770
    mr_kciuk
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Dzięki za zainteresowanie!
    Jestem "zielony" w tej dziedzinie :( - z wykształcenia zajmuje się dużo "cięższą" energetyką, z zamiłowania programowałem w różnych językach, m.in. basic, C, Cpp, C#, a dlaczego bascom? gdy musze skonstruować sterowniczek do sprzętu to najszybciej wychodzi mi to właśnie w basicu, cuż widzę że muszę pomyśleć nad czymś poważniejszym i odkurzyć Keila
    A tak na poważnie: dzięki za uwagę - nie zauważyłem że to są procki z pamięcią jednokrotnego zapisu, zaraz poszukam kostki pamięci, wrzucam na willema i zobaczymy co tak naprawdę to potrafi...

Dzięki wszystkim za pomoc!
REKLAMA