logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączność na polu bitwy. Czy da się coś zmontować i wsadzić pod hełm?

pndemon 04 Gru 2006 18:06 3235 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy da się samemu zmontować mały zestaw radiowy do ASG i zamontować go pod hełmem, czy lepiej kupić gotowe PMR-y?

Tak — zamiast składać własny nadajnik najprościej kupić gotowe PMR446 i dołożyć mikrofonosłuchawkę z VOX-em, który włącza nadawanie po mówieniu do mikrofonu [#3294146] Standardowe PMR446 pracują w paśmie 446 MHz, mają 8 kanałów i moc 500 mW, a wszystkie radia w tym standardzie powinny ze sobą współpracować, więc nie muszą być tego samego producenta [#3297570][#3296607] Do lasu warto wybierać modele z możliwie długą antenką, bo to poprawia zasięg, a dołączone akumulatorki 700 mAh zwykle wystarczają na kilka godzin pracy [#3297570] PMR można też przytwierdzić do hełmu, co może nawet poprawić zasięg względem noszenia w kieszeni [#3297570] Zewnętrzna antena do PMR jest nielegalna, więc jeśli potrzebujesz większego zasięgu, lepiej zostać przy standardowym sprzęcie albo rozważyć inne rozwiązanie [#3303045]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3294133
    pndemon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam, od jakiegoś czasu biegam z kumplami po lasach i strzelamy do siebie z ASG. Ostatnio wpadłem na pomysł, że można by urozmaicić rozgrywkę dodając sprzęt do komunikacji. I teraz zacząłem się zastanawiać czy nie dałoby się jakiegoś nadajnika/odbiornika polutować i wsadzić razem z anteną pod hełm, tak coby nie przeszkadzało. Czy jest to w ogóle możliwe, bo raczej radiotechniką niewiele się zajmowałem, czy w ogóle dać sobie spokój i kupić gotowe pmr-y.
  • REKLAMA
  • #2 3294146
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    wystarczy kupić PMR-ki i do tego mikrofonosłuchawki.gdy zaczniesz mówić do mikrofonu automatycznie włącza sie nadawanie.fachowo nazywa sie to VOX
  • REKLAMA
  • #3 3295895
    pndemon
    Poziom 19  
    Tak też sądziłem i jest to rozwiązanie najprostsze. Jednak jako, że lubię majstrować ze sprzętem, pomyślałem sobie, że może byłoby taniej i ciekawiej zrobić coś swojego. Dodatkowo takie coś sprzężone z kaskiem byłoby znacznie łatwiejsze w obsłudze.
  • #4 3295998
    green33
    Poziom 31  
    Ocena: 98
    pndemon napisał:
    że może byłoby taniej i ciekawiej zrobić coś swojego. Dodatkowo takie coś sprzężone z kaskiem byłoby znacznie łatwiejsze w obsłudze.

.. tanie majsterkowanie należy do przeszłości... nie jesteś w stanie konkurować z chińczykiem... o kilku już lat taniej wychodzi kupić gotowe... co najwyżej lekko dostosować do swoich potrzeb. Tak jak Ci kolega napisał, kup PMRki, zestawy słuchawkowo-mikrofonowe wklej w kask, zapnij VOXa i do lasu :)

marcin
  • #5 3296006
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Żeby było bardziej militarnie i ekonomicznie zabierz ze sobą akumulator na plecach bo na baterie nie wyrobisz :D tylko pomaluj go w "żabe" bo inaczej bedzie cię widać hehe
  • #6 3296577
    pndemon
    Poziom 19  
    No to dziękuję za odpowiedzi, skoro nie da się prościej to pozostaje tylko kupienie tych pmr-ek. Takie tylko jeszcze pytanko, czy będą one ze sobą współpracować, tzn. więcej niż 2 sztuki, czy muszą być tego samego producenta?
  • #7 3296607
    medicb
    Poziom 28  
    Jak dobrze utrafisz to będą ze sobą pracować ale musisz sprawdzać czy to co kupujesz to na bank PMR a nie jakieś amerykańce ... Z resztą po co kombinować, kup tego samego producenta. Na allegro jest duży wybór.
  • #8 3296618
    pndemon
    Poziom 19  
    A są jakieś konkretne modele, które byś polecił??
  • #9 3296677
    medicb
    Poziom 28  
    Ja kiedyś bawiłem się polskimi radmor-kami, miały ładny zasięg. Ale ogólnie to nie moja działka więc ci nic nie podpowiem. Pewnie są lepsze.
  • REKLAMA
  • #10 3296782
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Ja ze swojej strrony polecam Cobra, Uniden lub Motorola
  • #11 3296812
    pndemon
    Poziom 19  
    A po czym najłatwiej rozpoznać że to PMRki a nie jakieś FRS, bo na allegro z opisu to często nie wiadomo co i jak.
  • #12 3296971
    medicb
    Poziom 28  
    Po napisie na tabliczce z tyłu pod klipsem powinno pisać PMR :D
  • #13 3297562
    eco123
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Zobacz u boforsa zabawki 155mm, z 15 sekudowymi
    odstepami na automatyczne ladowanie i balistycznym komputerem pokladowym - masz cos takiego na stanie?

www.baesystems.se/bofors/
  • #14 3297570
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    powinno mieć 8 kanałów w paśmie 446MHz 500mW mocy.

wszystkie radia pracujące w standardzie PMR446 będą ze sobą współpracować.
    ze swojej strony mogę ci doradzić, abyś kupil modele z mozliwie długimi antenkami, zapewni to lepszy zasięg.
    jeśli nie boisz się promieniowania w.cz ,to możesz PMRke przytwierdzić do hełmu. to również zwiększy zasięg, niż gdybyś trzymał ją w kieszeni.
    akumulatorki które przeważnie są w zestawie (o pojemności 700mAh)na 100% wystarczą na kilkugodzinną pracę w terenie.
  • #15 3297574
    tofiel
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    na allegro mozna zlaleźć pmrki w zegarkach, moze to byc bardzo praktyczne na polu bitwy
  • #16 3297599
    SITO79
    Poziom 27  
    raczej uciążliwe.

mini radyjko z mini zasięgiem zasilane mini bateryjkami.

ten pomysł chyba odpada.

te modele z tych tanich mogę ci polecić.przyzwoicie pracują lepiej niż modele innych firm o których mało się słyszy
    maxcom WT108 ,WT508,WT210

TTI 201TX
  • #17 3297829
    pndemon
    Poziom 19  
    Cytat:
    jeśli nie boisz się promieniowania w.cz ,to możesz PMRke przytwierdzić do hełmu

No fakt te 500mW na pewno trochę ogrzewa organizm.

W każdym razie dziękuję za propozycje.
  • #18 3298401
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    pndemon napisał:
    Cytat:
    jeśli nie boisz się promieniowania w.cz ,to możesz PMRke przytwierdzić do hełmu

No fakt te 500mW na pewno trochę ogrzewa organizm.

W każdym razie dziękuję za propozycje.

hihi :D gdzie się strzelacie? poligon biedrusko? forty? cytadela? zrób jak radzą inni, kup jakieś w (Auchanie czy w Makro zwłaszcza teraz przed świętami są tanie!) supermarkecie, byle miały system słuchawkowy w zestawie. vox i do paska i zabijasz :]

Pozdrawiam ciebie
  • #19 3298448
    tofiel
    Poziom 13  
    SITO79 napisał:
    raczej uciążliwe.

mini radyjko z mini zasięgiem zasilane mini bateryjkami.

ten pomysł chyba odpada.

A po co duży zasięg? przecież przy paintballu nie symuluje się globalnego konfliktu (jedna drużyna w kanadzie druga, w afganistanie). Z reguły jest to kilkaset metrów, plus jako łączność z bazą można przeznaczyć jednego człowieka do dźwigania CB (które niby ma symulować łączność satelitarną hihih)
  • #20 3298480
    pndemon
    Poziom 19  
    Cytat:
    A po co duży zasięg? przecież przy paintballu nie symuluje się globalnego konfliktu

To nie paintball tylko ASG :)

Faktem jest, że nie są to duże odległości ale w lesie może dochodzić nawet do kilku kilometrów. Wiem, że max. to 2km i to jest mniej więcej dobra odległość.

Cytat:
    gdzie się strzelacie? poligon biedrusko? forty? cytadela?

raczej na fortach, cytadela odpada, za dużo cywili.
  • REKLAMA
  • #21 3298621
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    2km w lesie, przy ziemi, z ręki na 0.5W? Kiepsko to widzę, muszą być dobre anteny.
  • #22 3298638
    pndemon
    Poziom 19  
    No trudno, wyjdzie w praniu :D

Z masztem biegać nie zamierzam.
  • #23 3298646
    gimof
    Poziom 27  
    no włąsnie ASG to duzo więcej zabawy, kiedyś kumpel probował mnie w to wciągnać Krzysztof A. z dziewczyną :P no cóż dla mnie to troche nudnawe i za drogie przedewszystkim :P

Pozdrawiam cię

PS kiedy jakieś większe zawody?
  • #24 3298664
    waldekp5
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    czarutek napisał:
    2km w lesie, przy ziemi, z ręki na 0.5W? Kiepsko to widzę, muszą być dobre anteny.

Chłopie zawsze można linię PKL rozwinąć i rozmawiać przez polówki .
  • #26 3299242
    darczar
    Poziom 25  
    Ocena: 75
    Miałem kiedyś nieco do czynienia z łacznością w lesie i powiem, że nie bez
    powodu Służby Leśne używają pasma 40 MHz. Z podobnych przyczyn wojsko do swoich celów używa pasma 30-88 MHz.
    Pozdrowienia.
    Darek
  • #27 3299831
    tofiel
    Poziom 13  
    pndemon napisał:
    Z masztem biegać nie zamierzam.

nikt ci nie każe, po prostu ręczne CB, jest może ze dwa, trzy razy większe niż pmr, a zasięg większy, więc miał byś łaczność z bazą, a pmrki do łączności taktycznej wewnątrz grupy na małych dystansach.
  • #28 3301025
    gimof
    Poziom 27  
    łączność z bazą? wow :-) to nie jest wojsko :) Cb jest z 3 razy większe to fakt ale do tego akumulatory są dużo cięzsze. (A jedno CB ręczne masz w cenie conajmniej dwóch PMR`ków)

Pozdrawiam
  • #29 3301264
    SITO79
    Poziom 27  
    a tak poza tym to czy ktoś z was testował zasięg dwóch CB ręcznych pracujących pomiędzy sobą?
    panowie zapewniam was że dobrej jakości PMRy o wiele lepiej pracują pomiędzy sobą niż ręczne sztuki CB.
    sam fakt mocno skróconej anteny w CB,daje juz przewagę PMRom.
    nawet fakt ,że 70cm żle spisuje się w lesie nie sprawia że CB będzie pracowało lepiej.
    kiedyś miałem maycoma AH27 którego brałem na spacerki i zawsze lokalnie się z kimś pogadało.
    ze stacjami bazowymi było ok. ale jak na próbę kolega stawał w oknie ze swoim alanem 95+ to przy odległości między nami 1-2km ,brzydko mówiąc była qpa.
  • #30 3301618
    medicb
    Poziom 28  
    Zamiast CB w lesie wolałbym jakieś mini 2m

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zastosowania łączności radiowej podczas rozgrywek ASG w terenie leśnym, ze szczególnym uwzględnieniem montażu nadajnika/odbiornika pod hełmem. Zalecane jest użycie gotowych radiotelefonów PMR446 z mikrofonosłuchawkami wyposażonymi w funkcję VOX, co umożliwia automatyczne nadawanie po rozpoczęciu mówienia. Próby samodzielnego lutowania i montażu są nieopłacalne i technicznie trudne w porównaniu do dostępnych na rynku urządzeń. Radiotelefony PMR446 pracują na paśmie 446 MHz z mocą do 500 mW i oferują do 8 kanałów, co zapewnia kompatybilność między różnymi modelami, choć zaleca się zakup urządzeń tego samego producenta dla pewności współpracy. Zasięg w lesie wynosi około 1-2 km, jednak wymaga stosowania dłuższych anten i odpowiedniego umiejscowienia urządzenia (np. przytwierdzenie do hełmu). Użycie zewnętrznej anteny do PMR jest w Polsce nielegalne. Alternatywnie, do łączności z bazą można rozważyć ręczne CB, które mają większy zasięg, ale są większe i cięższe. Wśród polecanych marek wymieniono Cobra, Uniden, Motorola oraz polskie Radmor. Modele rekomendowane to Maxcom WT108, WT508, WT210 oraz TTI 201TX. Pomysł miniaturowych PMR w formie zegarków oceniono jako mało praktyczny ze względu na ograniczony zasięg i małe baterie. Ogólnie, najlepszym rozwiązaniem jest zakup gotowego zestawu PMR z mikrofonosłuchawkami i funkcją VOX, który można łatwo zamontować w hełmie, zapewniając wygodną i skuteczną łączność taktyczną podczas ASG.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA