logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC od pewnego czasu włącza się dopiero za piątym razem ?

JaworPL 04 Gru 2006 18:10 2007 25
REKLAMA
  • #1 3294153
    JaworPL
    Poziom 11  
    Witam,
    bardzo proszę o szybką pomoc w sprawie mojego komputera.
    Od pewnego czasu włącza się dopiero za piątym razem, a tak zatrzymuje się po 15 sekundach.
    Nie wiem czy jest to problem z dyskiem,kartą sieciową czy kartą graficzną, bo takie rady mi udzielano,a muszę naprawić komputer jak najszybciej!
    Z góry dziękuje za pomoc!
    JaworPL
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3294177
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    My też nie wiemy.Z pośpiechu zapewne zapomniałeś podać pełnej konfiguracji komputera z zasilaczam włącznie,jaki system ? Sprawdź elektrolity na płycie głównej.W którym miejscu się zatrzymuje ? Możesz użyć BootVista żeby prześledzić proces uruchamiania systemu.
  • REKLAMA
  • #3 3297302
    JaworPL
    Poziom 11  
    System operacyjny to Windows XP.
    Procesor Celeron 2 GHz.
    Pamięć 256 ram.
    Karta graficzna GeForce mx 4 64 mb
    Dysk 40 GB.

Zawiesza się po 15 sekundach od uruchomienia komputera.Ale jak za około 5 razem włączy się to działa normalnie!
  • Pomocny post
    #4 3297323
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Czy komputer kolegi posiada zasilacz i płytę główną? Jeśli tak, chcielibyśmy poznać producentów i modele tych urządzeń.

Sprawdził kolega jak wyglądają kondensatory?
    Jakie temperatury odczytują czujniki temperatury umieszczone na płycie głównej?
    Jaka jest to wersja systemu operacyjnego (Pro/Home, zainstalowane poprawki/brak)?
  • #5 3297326
    rkotas
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    jak dla mnie winna jest płyta głowna!! mialem takie same objawy na gigabajcie ga-8i848p775
  • #6 3297353
    TS96
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    `
    rkotas napisał:
    jak dla mnie winna jest płyta głowna!! mialem takie same objawy na gigabajcie ga-8i848p775

Widze że na elektrodzie mamy jasnowidza :D
    Jeśli miałeś takie same objawy to co było przyczyną?
    Winne za te restarty mogą być np. napuchnięte kondensatory znajdujące się na płycie ale także kilka innych rzeczy...
    _
  • #7 3297401
    rkotas
    Poziom 14  
    TS96 podam przyczyne jaka podal mi serwis: CMOS Settings Error!!! teraz płyta dziala choc i tak czasem jej sie zdaza wystartowac po restarcie....A jasnowidzem nie jestem po prostu spotkalem sie z podobnym problemem i informuje o tym co bylo u mnie powodem!!!wiec mysle ze zlosliwosci sa zbedne....
  • Pomocny post
    #8 3297517
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    -> rkotas

A u mnie np. komputer wlaczal sie dopiero za ktoryms tam razem, a wlasciwie monitor startowal dopiero wtedy... Problemem byly kondensatory, ale na karcie grafiki
  • #9 3297539
    rkotas
    Poziom 14  
    ->kondziub
    jak ci monitor nie starowal (grafa nie dawala na niego sygnalu) to najpierw pomyslalbym o uszkodzeniu grafiki.... w tym przypadku pomyslalem o plycie - chyba ci przyklad nie wyszedl:)

Dodano po 2 [minuty]:

a tak apropos tematu to te nasze przepychanki slowne nie prowadza do rozwiazania problemu, a to chyba jest celem tego forum...
  • #10 3297730
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Chodzilo mi o to ze przyczyn moze byc wiele.... A nie, ze od razu musi to byc plyta glowna.
  • #11 3298318
    TS96
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    rkotas napisał:
    TS96 podam przyczyne jaka podal mi serwis: CMOS Settings Error!!! teraz płyta dziala choc i tak czasem jej sie zdaza wystartowac po restarcie...A jasnowidzem nie jestem po prostu spotkalem sie z podobnym problemem i informuje o tym co bylo u mnie powodem!wiec mysle ze zlosliwosci sa zbedne....

`
    Nie chodziło mi o to aby Ci dogryzać, poprostu przyczyn może być dużo.
    _
  • #12 3298467
    666Karol666
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    JaworPL Jakbyś mógł podać informacje na temat swojego sprzętu (zasilacz, płytę główną)?? Producentów i modele. Wszyscy byliby wdzięczni i to może pomóc w rozwiązaniu Twojego problemu. Pozdrawiam. 666Karol666.
  • REKLAMA
  • #13 3298871
    hmmwv
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    restart biosu na plycie glownej jak nie pomoze to poprzekladaj pamieci ram do innych slotow jak masz wiecej kosci to wloz np. jedna jak nie pomoze to zasilacz sprawdz
  • #14 3299362
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    1)podmień zasilacz (pożycz od kumpla)
    2)możliwe uszkodzenie płyty głównej ( z tym problem będzie - chodzi mi o sprawdzenie)
    3)dysk twardy (też można pożyczyć)
  • Pomocny post
    #15 3299393
    Lowrider_US
    Poziom 12  
    Taki sam problem z komputerami mieliśmy w szkole i wszystkiemu były winne kondensatory. Proponuje ci sprawdzić ich stan i w razie konieczności wymienić.(koszt wymiany kondensatorow to ok 40zł)
  • Pomocny post
    #16 3299438
    Figi
    Poziom 37  
    Proponuję, abyśmy dali autorowi czas na udzielenie odpowiedzi na dotychczasowe pytania i porady, zanim zarzucimy go kolejnymi.
  • #17 3302786
    JaworPL
    Poziom 11  
    Hm bardzo dziękuje wszystkim za pomoc.Rzeczywiście wszystkiemu winne były kondensatory!!! Zaraz po ich wymianie wszystko gra i komputer sprawuje się rewelacyjnie.Jeszcze raz dziękuje!
  • REKLAMA
  • #18 3303420
    Figi
    Poziom 37  
    Pozwolę sobie dodać, że często (żeby nie powiedzieć, że najczęściej) winę za uszkodzenia kondensatorów ponosi tragicznej jakości zasilacz. Może warto zastanowić się więc nad jego wyminą...
    Wymieniając kondensatory zlikwidował kolega skutek, jeśli sytuacja nie ma się powtórzyć, trzeba też zlikwidować przyczynę.
  • #19 3303916
    kostian
    Poziom 25  
    [quote="Figi"]Pozwolę sobie dodać, że często (żeby nie powiedzieć, że najczęściej) winę za uszkodzenia kondensatorów ponosi tragicznej jakości zasilacz.
    Z całym szacunkiem dla Ciebie ale wytłumacz co ma zasilacz do kondensatorów ?
    Kondensatorom na płycie szkodzą wysokie temperatury, ale napiecie ?????
    Pozdrawiam.
  • #20 3304208
    rkotas
    Poziom 14  
    co ma zasilacz do kondensatorów???na przyklad podaje za wysokie napiecie, albo skaczace....to wszystko powoduje ich zuzywanie...
  • #21 3304289
    kostian
    Poziom 25  
    rkotas napisał:
    co ma zasilacz do kondensatorów?na przyklad podaje za wysokie napiecie, albo skaczace...to wszystko powoduje ich zuzywanie...

No tak jak napięcie będzie za wysokie to żaden nie wytrzyma.
    Kondensatory elektolityczne o takich tutaj mowa właśnie po to są aby w pewien sposób utzrzymywać "wygładzone" napięcie (najbliższe ideałowi napięcia stałego) więc skoki napiecia jeżeli mieszczą się w normie napięciowej kondensatora (tej górnej) ma się jak piernik do wiatraka.
    Tylko wysoka temp. powietrza wydmuchiwanego spod procka powoduje ich wysychanie, zwarcia - zresztą na kondkach pisze że może on pracować w określonej temp.(nie wiem czy się nie mylę ale to chyba 105 st.C).Winą za ich uszkadzanie są ich słabe właściwości tzn. zakładanie w produkcji masowej kondensatorów marki nieznanych firm, lub takich które nie trzymają parametrów.
    Jeżeli ktoś bawi się w elektronikę to wie że można kupić kondziołki o tej samej wartości róznych firm za różne pieniądze - reszte dopowiedzcie sobie sami.
    Bo czy jazda Mercedesem jest taka sama jak maluchem ?
  • #22 3304599
    blackball
    Poziom 17  
    nie chcę nic mówić ale Figi ma absolutną rację. kondensatory puchną najczęściej z winy zasilacza. gorące powietrze nie ma na nie dużego wpływu. "jak ktoś bawi się w elektronikę" to powinien wiedzieć że każy kondensator ma określoną normę co do temperatury przy jakiej może pracować. norma ta wynosi z reguły grubo ponad 100 stopni celsjusza.
    czy widziałeś kiedykolwiek aby powietrze z radiatora miało temperaturę ponad 100 stopni?
    nie twórz bajek bo kondensatory padają najczęściej właśnie z winy tandetnego zasilacza typu codegen/megabajt/innybadziew. jak ktoś bawi się w elektronikę to powinien wiedzieć że taki marnej jakości zasilacz impulsowy potrafi (po kilku latach a nawet miesiącach) zacząć zapodawać delty diraca czyli inaczej szpile. wykraczają one wysoko poza normy kondensatora. kondensator je tłumi ale po jakimś czasie gotuje się i puchnie, to cała przyczyna. jak ktoś bawi się w elektronikę powinien to wiedzieć...
  • #23 3304867
    kostian
    Poziom 25  
    Po części masz rację - natomiast za dużo czytacie pierdoł o zasilaczach jakie to są ważne i jakie wspaniałe są te drogie.Czy te drogie zwane inaczej lepsze zabezpieczą przed tym zjawiskiem szczerze wątpię.Ale można założyć psyhika będzie wyluzowana.Mam doświadczenie z tymi tanimi i tymi ze średniej półki - nie widać różnicy.
    Co do warunków pracy to niestety nie mogę sie z Tobą zgodzić - temp. otoczenia ma bardzo duży wpływ na żywotność kondensatora i innych układów elektronicznych.
    Pozdrawiam
  • #24 3305020
    Figi
    Poziom 37  
    kostian napisał:
    [...]Kondensatorom na płycie szkodzą wysokie temperatury, ale napiecie ?????[...]
    Ma kolega rację, ale tylko po części. Bezpośrednią przyczyną wylania/wybrzuszenia kondensatorów jest zwykle temperatura, ale temperatura kondensatora nie zależy tylko i wyłącznie od temperatury zewnętrznej. Kondensator, poza pojemnością posiada także inne parametry, jak choćby napięcie pracy, ESR i jeszcze kilka innych. Każdy posiada także określoną częstotliwość, z jaką może być ładowany. Podczas pracy, te parametry wpływają na wydzielanie dodatkowej porcji ciepła, a więc podnoszenie się dodatkowo temperatury kondensatora.
    Skoro zatem temperatura zależy także od amplitudy i kształtu napięcia, można bez ryzyka stwierdzić, że pośrednio żywotność kondensatora, zależy także od zasilacza. W praktyce w większości znanych mi wypadków uszkodzeń kondensatorów, winny był zasilacz.

kostian napisał:
    [...]Winą za ich uszkadzanie są ich słabe właściwości tzn. zakładanie w produkcji masowej kondensatorów marki nieznanych firm, lub takich które nie trzymają parametrów.[...]
    Z tym stwierdzeniem również po części się zgadzam, ale nie powie mi chyba kolega, że TEAPO, to zła marka (a takie także już zdarzało mi się wymieniać)?

kostian napisał:
    [...]Mam doświadczenie z tymi tanimi i tymi ze średniej półki - nie widać różnicy.[...]
    To w takim razie proszę zdefiniować pojęcie "zasilacz tani" i "zasilacz ze średniej półki", a najlepiej podać konkretne modele. Zasilacze nie różnią się tylko i wyłącznie konkretnymi rozwiązaniami układowymi, ale też (a może przede wszystkim) jakością zastosowanych w nich elementów.
    Jeśli porównamy okrytego złą sławą (może trochę niesłusznie) Codegena do zasilaczy ze średniej półki cenowej, jak np Tracer albo Modecom FEEL, to faktycznie nie widać różnicy, ale już porównania z zasilaczem spod znaku FSP niestety nie wytrzymuje.
  • #25 3305222
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Kolego kostian,jak nie widzisz różnicy to proszę obejrzyj na ekranie oscyloskopu Jak wygląda napięcie z kiepskiego i dobrego zasilacza.Zapewniam że różnica jest bardzo duża.Weź jeszcze pod uwagę że do produkcji tanich zasilaczy są używane tanie,czyli gorszej jakości części w tym kondensatory filtrujące napięcie.
  • #26 3306944
    blackball
    Poziom 17  
    kostian: to że ten jeden codegen w twoim kompie chodzi długo to nie znaczy że jest dobry. nie chodzi tutaj o bezpośrednie wahania napięcia tylko o delty diraca któe potrafią zagotować każdy kondensator. zasilacz komputera to nie jest trafo ale impulsówka więc wystarczy jedna malutka wada i od razu jego parametry są zupełnie inne niż powinny... nie chodzi o drogie zasilacze tylko o DOBRE np. fortron.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polegał na tym, że komputer uruchamiał się dopiero po kilku próbach, zatrzymując się około 15 sekund po włączeniu. Użytkownik dysponował konfiguracją: procesor Celeron 2 GHz, 256 MB RAM, karta graficzna GeForce MX 4 64 MB, dysk 40 GB, system Windows XP. W dyskusji wskazywano na możliwe przyczyny, takie jak uszkodzone kondensatory na płycie głównej lub karcie graficznej, błędy CMOS, problemy z zasilaczem, pamięcią RAM lub dyskiem twardym. Najczęściej wymienianą przyczyną były napuchnięte kondensatory elektrolityczne, które po wymianie rozwiązały problem. Zwrócono uwagę, że uszkodzenia kondensatorów często wynikają z niskiej jakości zasilacza, który może dostarczać niestabilne napięcia (tzw. "delty diraca"), co skraca żywotność kondensatorów. Dyskutowano także o wpływie temperatury na kondensatory, podkreślając, że zarówno wysoka temperatura, jak i jakość zasilacza mają znaczenie. Zalecano sprawdzenie kondensatorów, ewentualną ich wymianę oraz rozważenie wymiany zasilacza na lepszy model, np. Fortron. Wskazano również na konieczność podania pełnej konfiguracji sprzętowej, w tym modelu płyty głównej i zasilacza, dla dokładniejszej diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA