logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się przy pierwszym uruchomieniu, działa po restarcie

pisu13 03 Paź 2007 08:58 2094 17
REKLAMA
  • #1 4343637
    pisu13
    Poziom 11  
    Witam mam taki problem że przy pierwszym włączeniu komputera wogóle nic nie da rady z nim zrobi bo cały czas sie przycina a jak zrestartuje i włączy sie 2 raz to już się nie zacina i chodzi dobrze. Sterowniki od karty graficznej zmieniałem i dalejto samo. Mój sprzęt to:
    celeron 2,4
    Shuttle AV49PN
    radeon 9250
    512 ram
    2 dyski 60gb i 40gb

Prosze pomóżcie bo juz nie wiem co to może byc.
  • REKLAMA
  • #2 4343641
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4343718
    pisu13
    Poziom 11  
    Zasilacz to Codegen 250W, ale to jest drugi zasilacz na poprzednim było to samo, a ten u kolegi dobrze działa.
    Memtest nie pokazał żadnych błędów wiec chyba powinno byc dobrze.
    A dysk kupiłem drugi od kolegi i też to samo.
    Kiedys miałem kartę Geforce 2 i też tak się działo, a jak kupiłęm Radeona to nic sie nie zmieniło i dalej był ten sam problem.
    Napięcie zasilacza:
    Cytat:
    vcore 1,488v
    vcc 2,5v 2,624
    vcc3,3v 3,408v
    vcc5v 5,080v
    sb5v 4,972v
    vbat 3,328v

Jest to zasilacz Codegen 300W,a nie jak wcześniej pisałem że 250W
    Komputer zawiesza się przy pierwszym uruchomieniu, działa po restarcie
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

PS.
    Proszę przyłożyć się do poprawnego pisania swych postów.
  • #4 4343953
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Napięcia nie mierzone miernikiem, tylko za pomocą programu.
    Brak napięcia 12V
    Zasilacz jest marny, sprawdź na płycie, czy nie masz wybrzuszonych kondensatorów.

Odłącz 1 dysk i sprawdź jak chodzi ci komputer wtedy.
  • #5 4344251
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4344295
    pisu13
    Poziom 11  
    Na płycie nie ma wybrzuszonych kondesatrów. Po odłączeniu jednego dysku jest to samo. Smarta nie moge zrobic. Zaraz podam napięcie zasilacza.

Dodano po 8 [minuty]:

Jak mierzyłem napiecie 12V to mi wskazywało 24,9V.
  • #7 4344431
    bqb
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Czy ty te napięcia mierzysz miernikiem takim zewnętrznym, co można napięcie w gniazdku elektrycznym zmierzyć, czy podajesz napięcia z biosu, albo innego programu? Bo napięcia z biosu lub programu często są błędne i nijak się mają do rzeczywistości.
  • #8 4344496
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Dlaczego nie możesz dać logu SMART?

i to zasilanie na 12V to trochę 2x za duże - kiedy ostatnio zmieniałeś baterię w mierniku?
  • REKLAMA
  • #9 4344532
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Jak zmierzyles miernikiem i wyskoczylo 25V, to albo miernik jest uszkodzony, albo mial slaba baterie, a jak podales zmeirzone jakims programem, to to najlepszy dowod na to z nie nalezy uzywac programow w celu sprawdzania napiecia.

Bo przy 25V to by ci zasialcz spalil napedy optyczne/dyski twarde odrazu.

No chyba ze ten zasilacz jest juz w tak oplakanym stanie, ze rzeczywiscie daje 25V, zamiast 12V. Dla bezpieczenstwa, nie uzywaj go na razie pod zadnym pozorem, a juz na pewno nie z podpietymi do niego dyskami twardymi/napedami optycznymi.

http://zenfist.pl/pelen.php?id=40 - Artykul na temat tego jak nalezy dokonac pomiarow.

Co do miernika, to sprawdz na jakiejs baterii jego sprawnosc/dokladnosc, i/lub w gniazdku. Oczywiscie nie zapomnij ustawic odpowiednego zakresu pomiaru.
  • REKLAMA
  • #10 4346009
    pisu13
    Poziom 11  
    Miernik inne rzeczy mierzy dobrze niema problemu a jak mierzę zasilacz to wychodzi 24,9V. No niewiem dlaczego nie moge zrobic smarta.
  • #11 4346130
    phoe
    Poziom 29  
    pisu13 napisał:
    Miernik inne rzeczy mierzy dobrze niema problemu a jak mierzę zasilacz to wychodzi 24,9V. No niewiem dlaczego nie moge zrobi smarta.

Zmien zasilacz! A najlepiej to go wyrzuc, albo jeszcze lepiej, ZNISZCZ!

I potem zacznij sprawdzac co on uszkodzil, a czego nie, problem z odczytaniem s.m.a.r.t'a wynika pewnie z uszkodzenia dysku przez zasilacz.

Jak nie wiesz jaki kupic, a chcesz tani, to kup jakiegos Fortrona na allegro.
    Jak chcesz nowy ze sklepu(i w miere tani) to, Amacrox Warrior 400W, za 120zl mozna juz dostac, ewentualnie jakiegos Chieftec'a.
  • #12 4346167
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Codegen to ZŁY zasilacz!! :) Naprawiałem już kilka takich - pada w nich wszystko. Zasilacz to podstawa działania całego kompa. Skoro twój zasilacz daje 24V to komputer powinien raczej już dawno nie żyć. Jesteś pewien,że jest tam 24V?? Największe napięcie w zasilaczu jakie powinno być to 12V. Może przyłożyłeś miernik do linii -12 oraz +12 i pokazał ci różnicę czyli..24?

Dokładnie - phoe ci dobrze radzi. Kup Chiefteca albo Fortrona. Może być jeszcze np. Tagan. Ja używam Chiefteca za ok. 120zł i zero problemów! Niestety trzeba troszkę zainwestować w lepszy zasilacz.

Do odczytu napięć najlepiej użyć miernika. NIE NALEŻY sugerować się nigdy wskazaniami w BIOSie i programach które rzekomo pokazują napięcia.
  • #13 4346416
    pisu13
    Poziom 11  
    To jednak była wina miernika teraz jak mierzyłem to mi wyszło.
    12v to pokazał 12,1V
    5VSB pokazał 5V
    5V pokazał 5,1V
    3,3V pokazał 3,3V
    Teraz pożyczyłem od kolegi zasilacz techmaster 300W i jak mierzyłem tosą identyczne pomiary.
    Komputer zawiesza się przy pierwszym uruchomieniu, działa po restarcie Komputer zawiesza się przy pierwszym uruchomieniu, działa po restarcie
  • #14 4346513
    phoe
    Poziom 29  
    Na pozyczonym zasialczu s.m.a.r.t'a mozesz podac/odczytac, a na starym nie? Jak dla mnie to zasialcza wina na 99,99%, dla 100% pewnosci po prostu sprawdz czy na tym pozyczonym zasilaczu wszystko jest ok, powinienes to bez problemu ocenic na oko, w koncu to twoj komputer i to tobie sie on wylaczal. Wlacz jakas gre, pusc 3DMarka kilka razy i itp. Jak nie bedzie objawow ktore wystepowaly wczesniej to zmien zasilacz i tyle.

I jak zmierzyles "5VSB pokazał 5V"? Czuje ze ta wartosc jakis program podal.
  • #15 4346606
    pisu13
    Poziom 11  
    Miernikiem mierzyłem. Ale na grach dobrze chodził i na poprzednim zasilaczu tylko miałem taki problem jak komputer był wyłączony z godzinę to poźniej jak włączyłęm pierwszy raz to mi sie cały czas obraz zacinał a jak zrestartuje to już wszystko jest dobrze i później chodzi dopóki znów nie zostanie wyłączony na dłuższy czas i na tym zasilaczu jest to samo.
  • #16 4346867
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3821
    :arrow: Witamy kolegę pisu13 na naszym forum i przypominamy. :D
    Proszę edytować ten post przyciskiem: Komputer zawiesza się przy pierwszym uruchomieniu, działa po restarcie i dokonać stosownych zmian w pisowni.
    Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja).
    Proszę poprawić również określenia slangowe.
    Proszę nie używać wielokrotnie ( ?? lub !! ) itd. to naprawdę nie są ozdobniki.
    Pisownię niektórych postów koryguję sam, jednak nie jest to moim obowiązkiem.
    Popraw wszystkie posty.
    Posty nie spełniające tych kryteriów będą usuwane do "Kosza".
    W przypadku nie podporządkowania się moim zaleceniom temat zostanie zamknięty wraz z konsekwencjami regulaminowymi!
  • #17 4349967
    pisu13
    Poziom 11  
    Pomoże mi ktoś bo niewiem co z tym robic.
  • #18 4349986
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że komputer z procesorem Celeron 2,4 GHz, płytą Shuttle AV49PN, kartą graficzną Radeon 9250, 512 MB RAM oraz dwoma dyskami (60 GB i 40 GB) zawiesza się przy pierwszym uruchomieniu, a po restarcie działa poprawnie. Użytkownik wymieniał sterowniki karty graficznej oraz zasilacz Codegen (250W i 300W), jednak problem pozostał. Pomiar napięć zasilacza miernikiem wskazywał początkowo błędne wartości (24,9 V na linii 12 V), co sugerowało uszkodzony zasilacz, jednak po ponownym pomiarze napięcia okazało się, że wartości są prawidłowe (około 12 V). Dyski nie wykazywały błędów SMART, choć użytkownik miał problemy z ich odczytem. Zalecano sprawdzenie pamięci RAM programem Memtest86 oraz pomiary napięć miernikiem zewnętrznym, a także wymianę zasilacza na markowy (np. Fortron, Chieftec, Amacrox Warrior 400W, Tagan) ze względu na podejrzenie uszkodzenia zasilacza Codegen, który jest znany z awaryjności. Problem może wynikać z niestabilności zasilania lub innych komponentów, jednak zasilacz jest głównym podejrzanym. Pożyczony zasilacz Techmaster 300W działał z podobnymi napięciami, ale problem zawieszania się przy pierwszym uruchomieniu nadal występował. Sugerowano także monitorowanie temperatur i dalsze testy pamięci RAM.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA