logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hanseatic CTV-D140S - Tęcza na ekranie po wymianie kineskopu, problem z odchylaniem

Henio 04 Gru 2006 23:42 1251 2
REKLAMA
  • #1 3295837
    Henio
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Telewizor ten jest zbudowany wraz z odtwarzaczem dvd tzw combo tv.Po zmianie kineskopu i włączeniu obraz ciemny , głos ,przłączanie kanałów,regulacje,dvd wszystko działa.Po podniesieniu UG2 pojawia się tęcza pionowych mało ostrych kolorów.Swoją naprawe kieruje na odchylanie pionowe,bo nie widze typowych powrotów na ekranie po podniesieniu scren.Dodam że nie słychać ramki.Po wylutowaniu LA 7840 zauważyłem gołym okiem wypaloną dziórkę na środku tegoż układu.Po wymianie o dziwo nic się nie zmieniło.Napięcia po wymontowaniu układu 1-15v 2 ov 3+15v 40.60v 50.61v 6+15v 7-15v dodatkowo po wymontowaniu układu widać kreskę poziomą ze śnieżeniem lub widocznymi w tej kresce obrazami z dvd( oczywiście to kilka mm) czyli normalny objaw wskazujący tylko na uszkodzenie w torze odchylania.Na wyprowadzeniu 2 jest słaba nie ostra piła na nóżce 3 jest jakby podwójna piła.Dziwne że na nóżce 5 nie widać nic jakieś zakłucenia , może dopiero jak układ wsadzę to się coś pokarze, ale to jutro bo dziś już póżno.Boje się najgorszego ten układ ma w sobie procesor główny( nie chce myśleć nawet o cenie)i myślę że może on jest częściowo nie sprawny , pamięć podmieniona.Nie wiem co to za chasis , tv jest nówka poleciał w sklepie i jest z odrzutu , szyjka kineskopu pękła.Może ktoś ma rade za co się wziąć?
    Tv pochodzi z 2004 r , procesor kombajn smd OM 8365H/N3/4 . Na płycie pisze BEKO ELECTRONIC .
  • REKLAMA
  • #2 3295938
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3296279
    Henio
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Przecież wyżej napisałem że jest już wymieniony kineskop,może żle napisałem i trudno było zrozumieć.

Dodano po 2 [minuty]:

Trzeba czytć cały post a nie końcówkę, i jak ktoś może pomóc jak czyta końcówkę postu.
    Proponuję poczytać http://rtfm.killfile.pl/ oraz stosować spację. U Ciebie wyszło - dużo zdań, mało treści.[obcy7]
REKLAMA