logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hanseatic CTV7040 - biały pasek na ekranie, brak synchronizacji obrazu

Piko 13 Maj 2007 09:28 1308 3
REKLAMA
  • #1 3879313
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    Witam. Mam taki otvc i szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak go ugryść. Objawy są następujące. TV włącza się poprawnie słychac fonię na poszczególnych kanałach a na ekranie jest tylko biały skośny pasek o szerokości góra 2 cm.... który systematycznie kołysze się w poziomie. Wygląda to prawie jak oglądany na oscyloskopie trójkąt gdzie wejscia X i Y są zamienione. Pas ten cały czas nieustannie jest malowany od lewej do prawej i odwrotnie .. sprawia wrażenie nie zsynchronizowania. Sprawdziłem luty , tetnienia niby wszytko jest ok ale nie mam jeszcze do tego schematu więc nie wiem czego się czepić? Czytając inne posty widzę że często tu siada pion 8177 tez sobie go podmienię ale to później. A teraz zapytam się czy może ktoś coś podobnego miał ?
    Pozdrawiam Piko.

Moderowany przez _PREDATOR_:

Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3879584
    Klimat
    Poziom 20  
    Ocena: 56
    Podstaw pamięć z pewnym wsadem.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3883691
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3939763
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    Chciałbym podziękować kolegom za pomoc. Dziękuję. Fakt wysypana pamięć. Z wielu w grywanych przeze mnie nie działa i nie pomagają modyfikacje zapisane w bazie porad SE. Przestawiałem bajty w różnych kombinacjach i jak nie ma fonii to znów inne dziwne rzeczy się dzieją.
    Telewizor ma symbol CTV7040 i chassis TV-9.2-70216,13/M i tak się zgłasza w trybach 9.2A7 . W tej chwili najbardziej zbliżonym i działającym poprawnie wyglądającym menu i fonią mono i stereo oraz działającym txt jest program z ver 9.1 ale poprawiony zgodnie z tym co sugeruje baza porad SE. Nie mniej nie mam zakresów w głowicy VHF1 i VHF3 , jest UHF i wszystkie specjalne łącznie hyperbandem. Wejście w strojenie i próba wymuszenia niższych kanałów z menu kończy się wygaszeniem okienka strojenia i tv powraca na kanał CH21.
    To teraz mam pytanie jak to ugryźć? Szukać innych wsadów?
    I jeszcze jedno tak tylko czysto teoretycznie - czy kiedy zrobię całkowity reset czyli przepisanie pamięci wewnątrz TV z funkcji NMVadr. to wtedy TV powinien przywrócić jakieś poprawne wartości dla odpowiednich układów i modułów które włożył mu producent a w moim przypadku po takim resecie właśnie nie mam fonii.

Trochę powalczyłem. Wpisywałem z różnych stron wsady i znalazłem taki na którym wszytko mi chodzi tzn:
    - wszystkie bandy
    - fonia BG i Nicam (bo miał równoległą której nie ruszałem)
    - rozsądne menu (grafika)
    - telegazeta.
    Bardzo fajne są dodatki zamieszczone na stronie http://www.e-rusu.ro/scheme/Schneider/9.1/ z których właśnie skorzystałem. Dziękuję kolegom za pomoc a swój działający wsad zapisałem dla potomnych na elektrodzie.
    Pozdrawiam Piko Wrocław.
REKLAMA