logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kamery analogowej do GeForce 7300 GT przez konwerter Gigabyte

Dj_Milek 05 Gru 2006 00:46 1981 7
REKLAMA
  • #1 3296011
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam wszystkich.
    Posiadam kartę graficzną GeForce 7300 GT i mam następujące pytanie czy moge podłączyć do niej kamere analogową za pomocą konwertera którego otrzymałem w raz z zakupem karty.
    Konwerter:
    GGIGABYTE Component Video Adapter for Nivida Graphics Cards (HDTY Cable)
    Gniazda w konwerterze to:
    1.S-Video Out
    2.HDTV Component (Y+Pr+Pb)
    3.AV Out

W kamerze mam standardzik czyli:
    1.Audio
    2.Video
    oczywiście chinc (nie wiem jak to sie pisze ale chodzi mi o cincze)

Pozdrawiam Dj_Milek
  • REKLAMA
  • #2 3296022
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Karta graficzna kolegi posiada różnorakie WYJŚCIA sygnału video natomiast nie posiada WEJŚĆ. Z tego powodu nie jest możliwe podłączenie kamery do tej właśnie karty. Aby to było możliwe należy posiadać kartę grafiki wyposażoną w opcję VIVO: Video In/Video Out).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3297080
    djdrinker
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam

Jasne że kolega może, tylko po co wywalać taką kasę na takie byle co. Lepiej jest kupic analogową kartę przechywtującą sygnał video. Jeżeli kamerka ma tylko wyjścia analogowe (takie jak kolega opisał), to ta karta lub inne podobne są idealne do tego celu.
    Oto kilka propozycji:
    http://www.allegro.pl/item144375229_winfast_do_zgrywania_video_z_kamery_analogowej.html
    http://www.allegro.pl/item144923627_pixelview_xcapture_nowa_gwar_2_lata_faktura.html
    http://www.allegro.pl/item146956399_karta_av.html

Pozdrawiam
  • #5 3297193
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Mam jeszcze jedno pytanko i nie wiem czy zakłądać nowy temat bo troche nie związane z tematem.
    Posiadam kamere SONY CCD - F455E i mam problem z nagrywanym dzwiekiem. Podczas odtwarzania nagrany dzwiek jest mało słyszalny za to słychać wyraźnie dziwne buczenie. Co może być przyczyną?? Zabardzo nie wiem co mam jeszcze powiedzieć o kamerce jeśli bedą potrzebne jeszcze jakieś dane to prosze pisać.
    Pozdrawiem Dj_Milek
  • REKLAMA
  • #6 3297282
    djdrinker
    Poziom 15  
    Witam

Wydaje mi się ze lepiej było by założyć nowy temat. Nie znam tej kamery od strony technicznej ale wydaje mi się, że przyczyny mogą być dwie. Mikrofon lub głowica nagrywająca dźwięk. Jeżeli głowica, to po podłaczeniu kamerki do TV (razem z dźwiękiem) w głośnikach TV nie powinno być buczenia. Będzie ono wtedy, gdy jest to wina mikrofonu.

Pozdrawiam[/url]
  • #7 3297299
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    djdrinker napisał:
    Witam

Wydaje mi się ze lepiej było by założyć nowy temat. Nie znam tej kamery od strony technicznej ale wydaje mi się, że przyczyny mogą być dwie. Mikrofon lub głowica nagrywająca dźwięk. Jeżeli głowica, to po podłaczeniu kamerki do TV (razem z dźwiękiem) w głośnikach TV nie powinno być buczenia. Będzie ono wtedy, gdy jest to wina mikrofonu.

Pozdrawiam[/url]

hmmm to raczej nie głowica ponieważ gdy odtwarzam na kamerce jakąś inną kasete nagraną wcześniej to dzwiek jest ok. Wiec to chyba wina mikrofonu. Ile może kosztować taka wymiana??
  • #8 3297347
    djdrinker
    Poziom 15  
    Witam

Niestety w tym już koledze nie pomogę, bo nie zajmuje się serwisem tego typu urządzeń. Przyczyny moga byc różne np od naderwanego czy odlutowanego kabelka do uszkodzenia elementów separacji masy od toru finicznego. Jeśli chodzi o kamerki, to moja wiedza jest czysto teoretyczna. Nie miałem okazji "poddać głębszej analizie" :D tego typu sprzętu.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Karta graficzna GeForce 7300 GT posiada wyłącznie wyjścia sygnału wideo (S-Video Out, HDTV Component, AV Out) i nie obsługuje wejścia wideo, co uniemożliwia bezpośrednie podłączenie kamery analogowej. Aby przechwycić sygnał z kamery analogowej (z wyjściem audio i wideo na złączach cinch), konieczne jest użycie karty graficznej z funkcją VIVO (Video In/Video Out) lub dedykowanej karty przechwytującej sygnał analogowy. Alternatywnie można zastosować konwerter sygnału AV na format cyfrowy, jednak jest to kosztowne i mniej efektywne rozwiązanie. W dyskusji zaproponowano kilka modeli kart przechwytujących dostępnych na rynku. Dodatkowo poruszono problem z dźwiękiem w kamerze Sony CCD-F455E, gdzie zakłócenia mogą pochodzić z mikrofonu lub uszkodzenia okablowania, jednak wymaga to osobnego tematu i serwisu sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA