logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar 2155 T Delta - Poziomy podział ekranu, problem z odchylaniem pionowym

maximiliantg 05 Gru 2006 12:08 1292 5
REKLAMA
  • #1 3296852
    maximiliantg
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam telewizor jak w temacie. Mam nastepujacy problem: po wlaczeniu telewizora obraz jest ok. Po jakims czasie zaczyna sie pojawiac poziomy podzial ekranu. Od gory jest rozszerzony i jasniejszy a od dolu jest ok. Wymieniliem juz konda C627 i nie dalo to zadnego rezultatu. Dzisiaj mam zamiar podmienic pozostale elki w torze odchylania pionowego. Myslicie ze to cos da? Jakby sie nie udalo to gdzie jeszcze szukac usterki.

pozdrawiam
    maximiliantg
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3296895
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Wymień wszystkie elektrolity w pionie oraz w zasilaniu pionu. Obejrzyj płytę pod kątem zimnych lutów.
  • REKLAMA
  • #3 3300874
    maximiliantg
    Poziom 15  
    Zmierzylem jeszcze napiecie B+ i wyszlo mi ok 80 V zamiast 115 V. Nie wiem czy jeszcze tu nie ma jakiegos problemu.

Elektrolity w pionie juz wymienilem ale bez rezultatu. Jeszcze sie zastanawiam nad wymiana elektrolitow kolo trafopowielacza. Mam nadzieje ze nie jest padniety.

pozdrawiam
    maximiliantg
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3301079
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. 80[V] z przetwornicy to zdecydowanie za mało. Wymień wszystkie elektrolity w układzie przetwornicy. Jeśli chcesz sprawdzić działanie samej przetwornicy, to wylutuj tranzystor linii, w miejsce kolektor-emiter podłącz żarówkę i zmierz napięcie na niej.
  • REKLAMA
  • #6 3310019
    maximiliantg
    Poziom 15  
    Okazalo sie ze wymiana C25 pomogla. Dzieki wszystkim za pomoc. Temat uwazam za zamkniety.
REKLAMA