logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskanie danych, brak systemu plików i partycji.

Cyra 05 Gru 2006 16:52 4696 9
REKLAMA
  • #1 3297771
    Cyra
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam poważny problem. Utracone dane z firmowego komputera. Był zainstalowany XP na partycji c (ntfs) i partycja d (fat32). Po czym okazlo się, że musi być win98. Przerzuciłam wszystkie potrzebne pliki na partycję d i wrzuciłam płytkę z win98. Instalator zapytał czy przygotować dysk do instalacji, dałam tak, komputer został ponownie uruchomiony, po czym okazało się, że nie ma żadnej partycji. I teraz pytanie, mam EasyRecovery Professional ale bez partycji i systemu plików nie potarfię go zmusić do odzyskiwania danych z tego dysku. Co robić? Zakładać partycję czy może jest jakiś inny sposób? Pomocy!

Dodano po 32 [minuty]:

Przepraszam za pochopny wpis. Już wszukuje na forum. Nerwy mi trochę szwankują bo to ważne dane i nie moje.

Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:

Jednak proszę o pomoc. Mam już test disk ale znajduje tylko jedną partycje. Czy mogę zrobić zapis z tego programu a później np. usunąć lu przekopiować na inny dysk odzyskane dane i "bezkarnie spróbować czegoś innego. A może ktoś podpowie inny, lepszy sposób.
  • REKLAMA
  • #2 3298522
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Przede wszystkim jak chcesz cokolwiek odzyskać z tego dysku to nie dokonuj pod karą śmierci żadnych operacji na dysku,które zapisują cokolwiek.Im więcej takich operacji tym bardziej oddali się możliwość odzyskania danych.W twojej sytuacji poszukaj kogoś bardziej doświadczonego w takich sytuacjach bo tłumaczenia za dużo czasu zajmą.Jeżeli chcesz sama dojśc to jak wspomniałem niczego absolutnie nie zapisywać na tym dysku!!
  • REKLAMA
  • #3 3298592
    Cyra
    Poziom 11  
    Skromnie mówiąć mam trochę doświadczenia. To, że na głupie (czy przygotować dysk do instalacji) pytanie instalatora win98 dałam odp.twierdzącą chyba jeszcze nie przesądza sprawy. Sdąd mogłam się spodziewać, że bez żadnych dodatkowych komunikatów wykasuje mi obydwie partycje. Odzyskiwałam już dane ale usunięte lub sformatowane a nie z dysku bez partycji. Potrzebuję tylko wskazówek i może odrobinę cierpliwości.
  • #4 3299614
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 3299664
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Cyra napisał:
    Był zainstalowany XP na partycji c (ntfs) i partycja d (fat32). ..... Przerzuciłam wszystkie potrzebne pliki na partycję d i wrzuciłam płytkę z win98. Instalator zapytał czy przygotować dysk do instalacji, dałam tak, komputer został ponownie uruchomiony, po czym okazało się, że nie ma żadnej partycji.

Jeżeli poprawnie interpretuję powyższy opis, to Windows 98 nie rozpoznająć partycji NTFS przygotował sobie do instalacji jednyną partycję którą rozpoznał, czyli dotychzasową partycję D. Błąd koleżanki polegał na nie usunięciu dotychczasowej partycji C (NTFS).
    A co do odzyskiwania: proszę zainstalowac Easy Recovery Pro na innym dysku lub na innym komputerze. Dysk z którego koleżanka pragnie odzyskać dane prosze podłączyć jako drugi, uruchomić Easy Recovery Pro i pozwolic mu przeanalizować dyski. Po czym należy wskazać interesujący koleżankę dysk i pozwolic programowi działać. Podstawowa zasada: NIC NIE PISZEMY NA DYSKU, Z KTÓREGO ODZYSKUJEMY DANE.
  • #6 3299744
    majselbaum
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    easy recovery jest na tyle potężnym narzędziem że potrafi przeczytać kilka warstw usuniętych partycji (nagrywanych jedna na drugą), ale czy jest w stanie do końca odzyskać te dane to pewnie nie wie nikt :)

zainstaluj na osobnej maszynie easy recovery, podłącz ten dysk ze straconą partycją i szukaj. szukaj. szukaj.
  • #7 3299758
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    majselbaum napisał:
    easy recovery jest na tyle potężnym narzędziem że potrafi przeczytać kilka warstw usuniętych partycji (nagrywanych jedna na drugą)

Proszę podać źródło tej rewelacyjnej informacji.
  • #8 3299766
    majselbaum
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    jankolo napisał:
    majselbaum napisał:
    easy recovery jest na tyle potężnym narzędziem że potrafi przeczytać kilka warstw usuniętych partycji (nagrywanych jedna na drugą)

Proszę podać źródło tej rewelacyjnej informacji.

mogę podać conajmniej 3 źródła.
    jedno z głowy,
    drugie ze słyszenia,
    trzecie z autopsji,
    a czwarte to może nawet ze strony producenta.
    aha. piąte jeszcze chyba z serwisu ontracka.
  • REKLAMA
  • #9 3299769
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    majselbaum - easy recovery nie czyta zadnych warstw, a tym bardziej jezeli jeden plik nadpisal drugi. Po prostu moze sie zdarzyc, ze jakies dane z poprzedniej partycji nie zostaly jeszcze nadpisane.
  • #10 3299864
    Cyra
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i wyjaśnie przyczyny zaistniałej sytuacji. Na szczęście ten błąd nie kosztował mnie drogo. Test disk co prawda wyszukał tylko jedną partycję ale właśnie tą, o którą mi chodziło. Dane odzyskane w całości. Jeszcze raz dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik utracił dane z firmowego dysku, na którym pierwotnie był zainstalowany Windows XP z partycjami NTFS (C) i FAT32 (D). Próba instalacji Windows 98 z opcją przygotowania dysku do instalacji spowodowała usunięcie partycji i brak systemu plików. Program EasyRecovery Professional nie mógł odzyskać danych bez wykrytych partycji. Wskazano, że nie należy wykonywać żadnych operacji zapisu na dysku, aby nie utrudnić odzyskiwania danych. Zalecane jest podłączenie dysku do innego komputera jako dysku dodatkowego i uruchomienie EasyRecovery Pro tam, aby przeskanować dysk bez zapisywania na nim. TestDisk pomógł odnaleźć jedną partycję i umożliwił pełne odzyskanie danych. Dyskusja podkreśla znaczenie tworzenia obrazów partycji przed zmianami systemowymi oraz ostrożność przy instalacji systemów nieobsługujących istniejących partycji (np. Windows 98 nie rozpoznaje NTFS). EasyRecovery jest narzędziem potrafiącym odczytać dane z usuniętych partycji, o ile nie zostały nadpisane, a TestDisk może pomóc w odnalezieniu utraconych partycji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA