logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

s7-300, jak zapamietac po wylaczeniu zasilania ostatnie ust

Masza 06 Gru 2006 08:26 1867 5
REKLAMA
  • #1 3300086
    Masza
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam. Mam takie pytanie, czy jest mozliwosc zapamiętania osttanich ustawien wartosci DB po padzie zasilania...

Przed padem zasilania mialem jakąś wartość zadaną w DB (za pomocą regulatora utworzonego w wincc) Po padzie zasilania ta wartosc sie zmienia...resetuje się na zero...chcialbym aby ona pozostala taka jak byla przed padem...czyli

powiedzmy mialem zadaną wartoś otwierania zaworu na 40%...zostalo to zapisane w DB sterownika...

Odłączam zasilanie sterownika i załączam ponownie....wartość w tymn momencie jest zerowa...dlaczego ?

jak przywrocic ostatnie wartosci, moze w wincc jest taka mozliwosc gdy nastąpi ponowne polaczenie ze sterownikiem, zeby przeslalo wsyztskei zadane wartosci do sterownika???

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3302150
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    DB zapamiętuje wartości ,nawet po wyłączeniu zasilania.
    Być może to program resetuje wartości po załączeniu zasilania. W tym przypadku musi gdzieś być kilka linijek (ładowanie "0" i transfer do DB),
    które to robią.
    Zobacz czy w programie użyty jest OB 100 lub wyżej. Jeśli tak to zobacz co jest w tym bloku.
  • REKLAMA
  • #3 3302350
    zkuba
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    o ile dobrze pamiętam S7-300 posiada bloki pamięci które się nie czyszczą po restarcie... sprobuj zadeklarować blok jako MEMORY czyli przykładowo:

MB100
    MW20
    ...
    MBxx itp.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3303780
    asarko
    Poziom 10  
    W sterowniku S7-300 istnieje obszar pamięci zwany retentive memory jest to obszar pamięci M który jest pamiętany przy restarcie. Wielkość tego obszaru ustawiasz w HWconfig klikając na CPU.
    Możesz tam przepisać ważne informacje z DB.
  • REKLAMA
  • #5 3307313
    UFO_79
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam!

Tak, jak już tu napisano, DB zapamiętuje wartości (po to w końcu ona jest, nie?)

Ale wróćmy do problemu. Napisałeś, że po wyłączeniu zasilania masz zerowe wartości. A czy przypadkiem WinCC nie "narzuca" swoich ustawień? Sprawdź, czy te wartości, o które Ci chodzi nie są użyte w recepcie. Gdyby tak było to ja na swoim miejscu bym te recepty lekko "zmodyfikował".
    Nie wiem jedynie czy używasz WinCC czy też WinCC flexible, bo tym pierwszym to się nie bawiłem.

Pozdrawiam
  • #6 3335075
    waloos
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    najlepiej miec w sterowniki baterie do podtrzymania zasilania coby dane sie nie skasowaly.

dwa: przeciez jak sterownik wypadnie z zasilania to all sie zatyrzmuje i resetuje - watpie zeby dalo sie ustawic podtrzymanie jesli to nie jest nieulotna pamiec. jesli masz pamiec MMC np. s7-400 nie ma sprawy natomiast w s7-300 niestety to wylatuje.
REKLAMA