logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 6311STP, TV po kilku sekundach wraca do stand by.

praktyk 06 Gru 2006 16:32 1089 6
REKLAMA
  • #1 3301529
    praktyk
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Mam dziwną usterkę-po uruchomieniu ze ST-BY startuje wysokie,jest głos i po kilku sekundach telewizor wraca do ST-BY /obraz nie zdąży się pokazać/.
    Jeśli trzymam naciśnięty klawisz z nr programu na pilocie to jest głos i prawidłowy obraz-tak długo jak długo trzymam naciśnięty klawisz.
    Jeśli zwolnię klawisz to telewizor gra jeszcze kilka sekund i przechodzi do ST-BY.
    Wymieniłem rutynowo elki po pierwotnej i wtórnej w przetwornicy,pamięć oraz elko 4,7uF w resecie procesora-bez efektu.
    Prosze o wszelkie uwagi co może być jeszcze uszkodzone?
  • REKLAMA
  • #2 3301788
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2293
    Czy przypadkiem wyłącznik sieciowy nie ma styku pomocniczego?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3302367
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Odłącz wtyk od G502 i sprawdź, czy po załączeniu na 41 nodze procesora utrzymuje się stan niski.

Remeknapr
  • REKLAMA
  • #5 3302937
    praktyk
    Poziom 23  
    Telo napisał:
    Czy przypadkiem wyłącznik sieciowy nie ma styku pomocniczego?

Jest styk pomocniczy i działa,tzn.przytrzymanie wyłącznika powoduje start telewizora ale po chwili wraca do ST-BY.

Zle działa układ on/off
    Święta prawda tylko dlaczego?

Odłącz wtyk od G502 i sprawdź, czy po załączeniu na 41 nodze procesora utrzymuje się stan niski.

Remeknapr
    Sprawdzę jutro przy ponownej próbie naprawy-telewizor mam u klienta w domu.
  • #6 3306903
    praktyk
    Poziom 23  
    Niestety z naprawą tego telewizora to totalna porażka.
    Wymieniłem jeszcze następujące elementy-bez rezultatu:
    1.Procesor PCA
    2.Elka 47uF przy procku i odbiorniku podczerwieni.
    3.Stabilizator +5V\US505 w zasilaczu
    Odłączyłem:
    1.Styk ST-BY z wyłącznika sieciowego.
    2.Sygnały SDA i SCL wychodzące z OZS na płytę bazową
    3.Impuls +H dochodzący do procka.
    Następnie odlutowałem rezystor R39 od pinu 41 procka i przylutowałem go do masy. Telewizor się oczywiście załączył a po naciśnięciu przycisku z nr programu na pilocie wolny pin 41 procka zmienił wartość napięcia z +5V na 0V by po chwili wrócić do +5V,a obraz cały czas był prawidłowy.
    Następny krok to R39 na stałe do +5V,wysokie oczywiście nie pracuje,po naciśnięciu programu na pilocie napięcie na pin 41 spada do 0V i tak pozostaje.
    Jedyny wniosek jaki udało mi się z tego wyciągnąć to to,że usterka jest na płycie bazowej,ale nie mogę wymyślić jak informacja o tym dociera do procesora.
    Być może trafo TVL wprowadza jakieś zakłócenia ale w obrazie tego nie widać.
    Ponieważ telewizor ten ma jeszcze słaby kineskop klient zrezygnował z naprawy.
    Przepraszam za przydługawy wywód,ale denerwuje mnie to gdy nie znajduję jakieś usterki-jeśli ktoś z kolegów zechce jeszcze coś dopisać to bardzo proszę,a póżniej zamknę temat.
    Tak jak napisałem wyżej-telewizor poszedł na złom,a mnie pozostaje zamknąć temat.
  • #7 3306971
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Proponuję teraz sprawdzić stan napięcia na 41 nodze procesora przy załączonym wtyku. Moje rozumowanie zmierza w kierunku ewentualnego wymuszenia na procesorze załączenia przez napięcie powracające z zasilacza. Następnie odłączym bym odbiornik zdalnego sterowania, który może generować jakieś przebiegi na skutek złego filtrowania 5V, lub uszkodzenia.

Remeknapr

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Elemis 6311STP po uruchomieniu ze stanu stand-by generuje dźwięk i wysokie napięcie, ale po kilku sekundach wraca do stand-by bez wyświetlenia obrazu. Przytrzymanie przycisku zmiany kanału na pilocie powoduje pojawienie się prawidłowego obrazu i dźwięku, które utrzymują się tak długo, jak przycisk jest wciśnięty. Wymieniono kondensatory elektrolityczne w przetwornicy, pamięć, kondensator 4,7uF przy resecie procesora, procesor PCA, kondensator 47uF przy procesorze i odbiorniku podczerwieni oraz stabilizator +5V (US505) w zasilaczu, jednak problem pozostał. Sprawdzono wyłącznik sieciowy i układ on/off, który działa nieprawidłowo. Testy obejmowały odłączenie wtyku G502 i pomiar stanu na 41 nodze procesora, manipulacje rezystorem R39 przy pinie 41 procesora oraz odłączenie sygnałów SDA i SCL z OZS oraz impulsu +H do procesora. Wnioskiem jest uszkodzenie płyty bazowej, możliwe zakłócenia od transformatora TVL. Sugerowano także sprawdzenie napięcia na 41 nodze procesora przy podłączonym wtyku oraz odłączenie odbiornika zdalnego sterowania, który może generować zakłócenia na linii 5V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA