logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LDM SMX 12r - Jak bezpiecznie uruchomić wzmacniacz po wymianie tranzystorów?

monteros 09 Gru 2006 00:53 2496 2
REKLAMA
  • #1 3310890
    monteros
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Witam
    Mam dostałem wzmacniacz LDM SMX 12r uszkodzony objawy:
    Po podłączeniu go do sieci i przełączeniu przełącznika na ON pali bezpiecznik .
    Uszkodzone są tranzystory w stopniu mocy i odparował jeden elektrolit 10000/80V sprawdziłem mostek greza jest w porządku zasilanie odłączyłem i dokonałem pomiaru napięcia według opisu wszystko sie zgadza wymieniłem tranzystory elektrolity nie podłączam zasilania gdyż boje się że mogę uszkodzić te nowe tranzystory znalazłem tylko uszkodzone części a nie przyczynę i mam prośbę jak mogę bezpiecznie odpalić go na nowych częściach żeby ich nie uszkodzić i czy uszkodzenie tego wzmacniacza mogło być spowodowane tym że wentylator nie załączył się lub winny jest ten elektrolit. Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam 73!
  • REKLAMA
  • #2 3311258
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Witam.
    Podczas uruchamiania w szereg z zasilaniem opory okolo 50R Jak bedzie cos nie tak to ograniczą prąd i nie spalisz tranzystorów mocy.
  • #3 3452073
    monteros
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Witam przepraszam że tak długo nie odpisywałem zastosowałem sie do uwag kolegi w szereg w zasileniu dałem rezystory 50R i dodatkowo w szereg od strony pierwotnej trafa dałem żarówkę 60W po włączeniu napięcia żarówka zapaliła się i zgasła wszystko w porządku podłączyłem głośnik pod lewy kanał wzmacniacz wzmacnia dzwięk z cd okey podłączyłem kolumne pod prawy kanał i gra lecz gdy dałem głośniej poleciały tranzystory po prostu szczeliły i nie wiem teraz co może być tego przyczyną . Pozdrawiam
REKLAMA