logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson AF-7018UCI - brak wgrywania list i kluczy po aktualizacji softu

lukipl 09 Gru 2006 12:17 8312 7
REKLAMA
  • #1 3311531
    lukipl
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Po wgraniu nowego softu do tunka - odmówił wgrywania i wczytywania list i kluczy. Nadal mogę wgrywać do niego soft - ale po wgrywaniu różnych wersji pozostaje to samo. Przy próbie wgrania listy Ariterem2 wyskakuje komunikat: Download Fail. Przy próbie zgrania listy komunikat: IRD No Response:Retry Download.
    Nadmieniam że kabel i porty działają prawidłowo, wszystko działa na AF-3318SE.
  • REKLAMA
  • #2 3311831
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Jaki soft wgrał kolega do tunera?
  • REKLAMA
  • #3 3312357
    lukipl
    Poziom 13  
    Wgrałem AF_7018UCI_dvbxtreme_6686_A07_RC2....

Ale już po sprawie - dzięki za zainteresowanie.

Wystarczyło wgrać AF-6018CR_MASTER_org_16_1.auc , potem oryginal soft 6018 ze strony www.ferguson.pl i na końcu po zmianie nagłówka soft AF_7018UCI_dvbxtreme_6686_AA6 i wszystko ruszyło.
  • #4 3313211
    ZLAK
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Z tego co wiem ale moge sie mylic po tym co zrobiłeś będziesz musiał zawsze w softcie7018UCI zmieniac nagłówek na 6018CR żeby sobie go wgrać lub tez odrazu wgrywać softy od 6018CR.
    Dlaczego nie wgrałeś oyginała pod swój tuner?
  • #5 3315412
    lukipl
    Poziom 13  
    Niestety wgrywanie każdego softu czy to z Dvbxtreme czy oryginalu od fergusona, blokowalo wgrywanie listy i kluczy. Ze zmianą nagłówka nie ma problemu jeżeli używam autoarionera - mi to nie przeszkadza. Ważne że sprzęt zaczął działać.
  • REKLAMA
  • #6 3317572
    MrokDuszy
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    lukipl napisał:
    Niestety wgrywanie każdego softu czy to z Dvbxtreme czy oryginalu od fergusona, blokowalo wgrywanie listy i kluczy. Ze zmianą nagłówka nie ma problemu jeżeli używam autoarionera - mi to nie przeszkadza. Ważne że sprzęt zaczął działać.
    blokowac to mogl sharing lub dowolny program wykozystojacy port com a standardowo w softach DvbXtreme sharing jest wlaczony zawsze trzeba go wylaczac i to samo jak sie z niego kozysta i restaret kompa to podstawa
  • REKLAMA
  • #7 3325374
    lukipl
    Poziom 13  
    Włączenie czy wyłączenie sharingu w tunerze nic nie daje - klucze i listy wgrywamy i tak na standbay'u, więc wydaje mi się, że sharing wtedy nie pracuje i nie korzysta z portu (sprawdzałem to na sprawnym tunerze z opcją włączoną i wyłączoną - zgrywanie list i kluczy działało) Inną sprawą są porty w komputerze - działają przy wgrywaniu softu bez problemu, i również ze sprawnym tunerem (listy i klucze) - więc nie tędy droga.
    Pozdrawiam :)
  • #8 3328339
    ZLAK
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Nasunęło mi się na myśl jeszcze jedno.Ponieważ tunek stoi w jednym pokoju a komp w drugim żeby nie latać zrobiłem kabel do sharingu 3 żyłowy.Po wgrywaniu różnych softów z różnych źródeł jak to bywało (ukraina,termal,olimpia) kilka razy zdarzyło mi się że nie mogłem wgrać listy bądź kluczy tym kablem.Musiałem tuner targać do kompa i spinać pełnym kablem Nullmodem i wtedy wszystko wchodziło ok.Odkąd używam softów z lakiego problemu takiego nie ma.Może tutaj jest knif?
    P.S Takie moje spostrzeżenie z praktyki.

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji oprogramowania tunera Ferguson AF-7018UCI pojawił się problem z wgrywaniem i odczytem list oraz kluczy, objawiający się komunikatami "Download Fail" oraz "IRD No Response: Retry Download". Problem nie wynikał z uszkodzenia kabla ani portów, które działały poprawnie na innym modelu AF-3318SE. Rozwiązaniem okazało się wgranie kolejno softu AF-6018CR_MASTER_org_16_1.auc, następnie oryginalnego oprogramowania 6018 ze strony producenta, a na końcu zmodyfikowanego softu AF_7018UCI_dvbxtreme_6686_AA6 z odpowiednio zmienionym nagłówkiem. Konieczne było stosowanie zmiany nagłówka softu 7018UCI na 6018CR, co umożliwiło poprawne wgrywanie oprogramowania i uruchomienie tunera. Wykluczono wpływ funkcji sharingu na port COM podczas wgrywania list i kluczy, gdyż operacje te wykonywane są na trybie standby, a testy na sprawnym tunerze potwierdziły poprawne działanie niezależnie od ustawienia sharingu. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe problemy z używaniem skróconych kabli do sharingu, które mogą powodować błędy wgrywania list i kluczy, co ustąpiło po zastosowaniu pełnego kabla nullmodem. Ostatecznie sprzęt działa poprawnie po zastosowaniu opisanej procedury i modyfikacji softu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA