logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz kompterowy jako zasilacz do wzmacniacza na 12 V

michgur 09 Gru 2006 12:37 2034 2
REKLAMA
  • #1 3311588
    michgur
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Mam pytanie co do zasilaczy komputerowych. Otóż chciałem zapytać się czy zasilacz komputerowy moża wykożystać jako zasilacz do wzmacniacza samochodowego? Z tego co wiem to zasilacz ATX musi mieć duże obiążenie żeby zaczął pracować natomiast zasilacz AT w nim przewody które wychodzą na taśmy zasilające są wlutowane w jednym niejscu i wystarczw któryś z przewodów zewrzeć do masy Wiem oczywiście że to też zależy od typu zasilacza.
    Chiałbym dowiedzieć się czy może ktoś już robił takie próby?
    Za wszystkie wsakzówki serdecznie dziękuję
    Pozdrawiam Michgur:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3311687
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    skoro wystarczy Tobie napięcie o wartości +12V, to zasilacz komputerowy możesz użyć (jak wystarczy prądu).
    I faktycznie, poręczniejszy jest tu zasilacz formy AT od formy ATX.
    Jednak zasilacz komputerowy nie "lubi" pracy bez obciążenia, dlatego też powinieneś go obciążyć na stałe na jego wyjściu podstawowym, czyli +5,0V prądem conajmniej 10% wartości prądu maksymalnego, a podanego na jego tabliczce znamionowej do tego napięcia.
    Może to być, np. żarówka na napięcie nominalne 6V i o odpowiedniej mocy.
    Zasilacz formy AT "poda" napięcia wyjściowe zaraz po załączeniu jego do sieci, natomiast ten formy ATX potrzebuje jeszcze zwarcia, na jego dwudziestostykowej łączówce, pinu - 14 (PS_ON, przewód przeważnie koloru zielonego) do masy (jakikolwiek czarny przewód).
    Gdybyś nie mógł znaleźć zasilacza komputerowego formy AT u siebie, to znajdziesz taki u mnie pod stołem... :D

Pozdrawiam
  • #3 3315340
    michgur
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Dzięki bardzo za radę i życze elektrodzie żeby takich użtytkowników jak Quarz było jeszcze więcej
    Trzeba będzie poszukać sobie jakiegoś zasilacza AT i wzmacniacza samochodowego i gra muzyka,
    Wiele osób ktróre znam i bawią sie wzmacniaczami i elektroniką często pytają o taki sposób zasilania. Znam nawet takiego co podpinał prostownik o takiego wzmacniacza :D
    Dzięki za wszysto i pozdrawiam
    Michgur:D
REKLAMA