logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

mini urządzenie z portem ethernet adresowalne po IP

datanet 09 Gru 2006 23:44 1185 6
  • #1 3314039
    datanet
    Poziom 2  
    Szukam gotowego urządzenia, PCB, układu scalonego lub tropu: potrzebuję mini urządzenie z portem ethernet posiadające adres IP. Musi być małe i tanie. Może coś opartego na ENC28J60.
  • #2 3314772
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Napisz może do czego ma służyć to urządzenie - będzie dużo prościej coś doradzić.
  • #3 3314866
    datanet
    Poziom 2  
    przyszło mi administrować bardzo dużą siecią miejską opartą na tanich, niezarządzalnych switchach, kilkaset sztuk. Chciałem mieć kontrolę nad nimi i pomyślałem sobie, że wepnę do każdego z nich mikroserwer tcp/ip i bede przynajmniej wiedział, ktory z segmentów sieci akurat nie działa.
  • #4 3314958
    mbo
    Najprostszym rozwiązaniem będzie uszkodzony print server, wystarczy aby można było mu przypisać IP i odpowiadał na ping'i.

Przy dużej sieci jest to kiepskie rozwiązanie.
    Po kawałku można wymieniać switche' na zarządzalne - obecnie są dostępne proste i dość tanie modele.
  • #5 3315006
    jaroslawk
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    W najgorszym wypadku możesz pingować urządzenia podłączone do tych switchy
  • #6 3315981
    datanet
    Poziom 2  
    pingowanie urządzeń podłączonych do switchy nie wchodzi w grę, gdyż są to komputery klientów, rzecz jasna nie zawsze włączone. Potrzebuję coś stabilnego..co mogłbym pingować/odpytywać po snmp przez aplikację nadzorującą działanie sieci.

mbo, jakie tanie zarządzalne switche polecisz? Ciężko mi będzie kupić 500 uszkodzonych print serwerów :)
  • #7 3317039
    mbo
    Popatrz na switche firmy Edimax lub Repotec - modeli nie podam bo nie wiem na ile portów mają posiadać.
    Uważaj jednak - najtańsze mają tylko zarządzanie po WWW, bez SNMP.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwane jest miniaturowe, tanie urządzenie z portem Ethernet i możliwością adresowania po IP, najlepiej oparte na układzie ENC28J60, do monitorowania dużej sieci miejskiej złożonej z niezarządzalnych switchy. Celem jest podłączenie mikroserwera TCP/IP do każdego switcha, aby umożliwić pingowanie i monitorowanie segmentów sieci. Propozycje obejmują wykorzystanie uszkodzonych print serwerów z przypisanym IP, jednak przy dużej liczbie urządzeń jest to niepraktyczne. Alternatywnie sugerowano stopniową wymianę switchy na tanie, zarządzalne modele z obsługą SNMP, co umożliwiłoby stabilne monitorowanie sieci. Wskazano na marki Edimax i Repotec jako producentów tanich zarządzalnych switchy, jednak najtańsze modele często oferują jedynie zarządzanie przez WWW bez SNMP, co może ograniczać funkcjonalność nadzoru sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA