Witam !
To tak ku uwadze i z sugestią sprawdzenia...
Ja wczoraj zostałem poproszony o ocenę odtwarzacza DVD firmy LG - i to ze średniej półki. Od kupna działał podłączony chinch'ami do OTVC Sharp mogącego pracować miltistandardowo - ale z wyborem standardu ręcznie z klawiatury lokalnej lub pilotem. Podobnie jak w opisywanym powyżej przypadku po kilku tygodniach nienagannej pracy zniknął kolor. Monity w sklepie nic nie pomogły - właścicielka odebrała sprzęt jako sprawdzony i sprawny. Oczywiście po powrocie do domu i podłączneiu jak dawniej - koloru nie było.
Ja aby to wszystko sprawdzić zabrałem ze sobą podręczny TV pracujący tylko w PAL-u. Najpierw podłączyłem DVD poprzez wyjścia chinch. Koloru nie było. Jakeż było moje zdziwienie kiedy skorzystałem z gniazda Euro. Wówczas kolor był, i był stabilny. Kiedy ponownie podłaczyłem DVD do Sharp'a przewodami chinch i zacząłem zmieniać standardy kolor też się pojawił... ale w standardzie NTSC3,58.
Jeśli ten TV , na którym był kolor przy sprawdzaniu ma przełączanie standardu w automacie - to właśnie taki efekt może być !
Może tutaj też głupieje system kodowania koloru ?
Pozdrawiam !