logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przebiegi wyjściowe przerzutnika D przy równoczesnym sygnale strobującym i wejściowym

luki55 10 Gru 2006 11:51 2528 6
REKLAMA
  • #1 3314932
    luki55
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Witam:)
    Mam problem z przebiegami przerzutników synchronicznych...dla przykładu narysowałem przerzutnik typu D ...mógłby mi ktoś narysować stany na wyjściu Q???
    Nie wiem co w przypadku gdy sygnał na wejściu jest taki sam sygnał strobujący tzn gdy zaczynają sie w tym samym czasie oraz gdy na końcu sygnału strobujacego na wejściu D jest jedynka...
    z góry dzięki za pomoc
    Załączniki:
    • Przebiegi wyjściowe przerzutnika D przy równoczesnym sygnale strobującym i wejściowym przerzutnik1.JPG (10.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3315290
    xaver23
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    przerzutnik D jest najprostszym typem przerzutnika synchronicznego poniważ przenosi sygnał z wejścia na wyjście.

Wyróżnia się kilka podstawowych typów a właściwie rodzaji synchronizacji
    - zboczem narastającym
    - zboczem opadającym
    - latch

i teraz np dla latcha- dla wejścia C=1 zaznaczasz sobie najpierw a raczej przepisujesz wejście na wyjście , póżniej dorabiasz sobie impulsy : Może troszkę chaotycznie ale przebieg wygląda wtedy tak

C 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0
    F 0 0 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 1
    Q 0 0 0 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0

dla zboczy sytuacja jest podobna

C 0 1 0 1 0 1 0 1
    F 0 1 1 0 1 1 0 1
    Q 0 1 1 0 0 1 0 1
  • REKLAMA
  • #4 3315506
    luki55
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    xaver23 napisał:

dla zboczy sytuacja jest podobna

C 0 1 0 1 0 1 0 1
    F 0 1 1 0 1 1 0 1
    Q 0 1 1 0 0 1 0 1

To są wartość konkretnie dla mojego przebiegu??..bo coś mi tu nie gra

Tak ma być?
    Załączniki:
    • Przebiegi wyjściowe przerzutnika D przy równoczesnym sygnale strobującym i wejściowym przerzutnik2.JPG (10.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3316927
    xaver23
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    dla latch synchronizowanego poziomem wysokim na wyjściu będzie przebieg
    1 1 1 1 0 0 0 0 1

dla latcha synchronizowanego zboczem niskim masz na wyjściu
    0 1 1 0 0 1 1 1 1

synchronizacja zboczem narastającym i opadającym niewiele różni się od tego :d polecam stronę którą cyberdar tu zamieścił , sam z tego się uczyłem kiedyś

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 3321230
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Witam! Dlaczego kolega sądzi, że wystapnienie w tym samym czasie zbocza aktywnego na C (jak się domysliłem z rys - zbocze dodatnie) i zbocza dodatniego na D da Q="0"? Jeżeli założymy że czas propagacji przerzutnika wynosi 0s wówczas otrzymamy stan nieustalony na wy (0 lub 1) - kolor czerwony. A jeżeli się uprzemy ze jest to rzeczewisty przerzutnik to otrzymamy na Q "1"
    Załączniki:
    • Przebiegi wyjściowe przerzutnika D przy równoczesnym sygnale strobującym i wejściowym przerzutnik2.JPG (9.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy analizy przebiegów wyjściowych przerzutnika typu D w sytuacji, gdy sygnał strobujący (C) i sygnał wejściowy (D) pojawiają się jednocześnie. Przerzutnik D jest najprostszym przerzutnikiem synchronicznym, przenoszącym sygnał z wejścia D na wyjście Q w zależności od sygnału zegarowego (strobującego). Omówiono różne typy synchronizacji: zboczem narastającym, zboczem opadającym oraz latch synchronizowany poziomem. W przypadku latcha przy poziomie wysokim na wejściu C wyjście Q odzwierciedla stan D, natomiast dla synchronizacji zboczem narastającym lub opadającym przebiegi są podobne, lecz zależne od momentu aktywacji zbocza. Poruszono problem stanu nieustalonego na wyjściu Q, gdy sygnały C i D zmieniają się jednocześnie, zwłaszcza przy idealnym przerzutniku bez opóźnień propagacji. W praktyce, przy rzeczywistym przerzutniku, wyjście Q przy takim zdarzeniu może przyjąć stan "1". Wskazano również na przydatne materiały dydaktyczne do dalszego zgłębiania tematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA