logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sanyo CEM2140P - syczenie, brak obrazu i dźwięku po włączeniu

pawelpietrusiewicz 10 Gru 2006 11:57 1235 6
REKLAMA
  • #1 3314967
    pawelpietrusiewicz
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam.
    Mam problem z tv sanyo.
    serv.no. cem2140p-00

Po właczeniu zasilania i próbie odpalenia tv słychac syczenie ze środka tv.
    po całkowitym odłączeniu zasilania syczenie wygasa.

Nie ma dźwieku, ani obrazu. świeci tylko dioda.

tv rozebrałem ale nic uszkodzonego nie zauważyłem.

nie wiem jak doszło do uszkodzenia tv, poniewaz był on w mieszkaniu które wynajmowałem, a lokatorzy twierdzą ze tv "działa". (są ludzie i taborty)

Prosze o pomoc.

ps. jakby co to moge udostępnić zdjęcia płyty z tv.
  • REKLAMA
  • #2 3315430
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    to nie wina ludzi ktorzy korzystali z tego TV po prostu to jest zośliwosc rzeczy martwych.

musisz sprawdzic przetwornice. zacznij od wymiany kondensatorow elektrolitycznych po stronie pierwotnej jak i wtornej.sprawdz tranzystroek sterujacy przetwornice. potem sprawdz napiecia. a najlepiej podepnij zarowke 60W do B+ jesli sie zaswieci to znaczy ze przetwornica działa
  • REKLAMA
  • #3 3315883
    pawelpietrusiewicz
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za odpowiedź. prawde mówiąc połowy nie rozumiem ale pobawie sie, może coś wykombinuje.

Wszystkie kondy mam wymienić?? :|

ps. to ze dostłem pilota w kawałkach to juz chyba nie jest złośliwość rzeczy martwych.:D
  • REKLAMA
  • #4 3316000
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    wymien narazie kondensatory elektrolityczne ktore sa w przetwornicy!!!! poki co wystarczy jak przetwornica bedzie pracowac napiecia beda odpowiednie to wtedy pomyslimy co dalej no chyba ze TV bdzie działał
  • REKLAMA
  • #5 3316610
    pawelpietrusiewicz
    Poziom 10  
    aha. spox. jak znajde chwile czasu to spróbije cos zrobic. dzięki. :D
  • #7 3319256
    pawelpietrusiewicz
    Poziom 10  
    dzieki. mam pytanie, a dokładnie prośbe. czy jest ktos w stanie wymienić mi kondy które sa w przetwornicy. Chodzi mi o to żeby zonka nie było, ze sie okaże ze jakiegos nie mam. Póki jestem we wrocku to bym sie zaopatrzył. :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Sanyo model CEM2140P, który po włączeniu zasilania wydaje syczenie, nie wyświetla obrazu ani nie generuje dźwięku, a jedynie świeci dioda. Po odłączeniu zasilania syczenie ustaje. Diagnostyka wskazuje na możliwą usterkę przetwornicy zasilania, szczególnie kondensatorów elektrolitycznych na stronie pierwotnej i wtórnej. Zalecane jest rozpoczęcie naprawy od wymiany kondensatorów elektrolitycznych w przetwornicy, zwłaszcza kondensatora 330uF/35V w napięciu 24V. Sprawdzenie tranzystora sterującego przetwornicą oraz pomiar napięć po wymianie kondensatorów są kolejnymi krokami. Test działania przetwornicy można przeprowadzić przez podłączenie żarówki 60W do linii B+; jej zapalenie potwierdzi poprawną pracę przetwornicy. Wymiana kondensatorów w przetwornicy jest kluczowa dla przywrócenia funkcjonalności telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA