logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem i podłączenie licznika energii (zdjęcia)

radeknet 10 Gru 2006 14:42 9291 7
REKLAMA
  • #1 3315649
    radeknet
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam.Od dłuższego czasu dostaje za duże rachunki za prąd a wynajmuje mieszkanie i mam chyba podlicznik bo nikt go nie sprawdza oprócz własciciela i on z różnicy odczytów nalicza mi kwotę do zapłaty.Wydaje mi sie jednak ze właściciel nie mówi mi całej prawdy bo po odłączeniu wszystkich urządzeń u mnie licznik dalej sie kręci.Przedstawiam fotki poniżej na których widać typ licznika oraz sposób podłączenia.Czy mogę jakoś sprawić aby ten licznik mniej nabijał albo co odłączyć zeby przestał sie kręcić??Jezeli przestanie sie kręcić a właściciel przyleci sprawdzić korki to bede go miał w garści.Prosze tez o podanie który przewód jest od czego jeżeli da rade:))Prosze o pomoc:)
    Załączniki:
    • Problem i podłączenie licznika energii (zdjęcia) CIMG1983.JPG (174.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem i podłączenie licznika energii (zdjęcia) CIMG1981.JPG (177.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3315742
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Wykręć na noc wszystkie bezpieczniki i sprawdź rano, czy zmieniła się wartość wskazań...

Dodano po 1 [minuty]:

...a jak właściciel przybiegnie, to znaczy że i jego pozbawiłeś energii (za którą ty płacisz...).
  • REKLAMA
  • #3 3315868
    radeknet
    Poziom 10  
    Nie moge wykręcić na noc wszystkich korków bo odrazu przybiegnie właściciel bo korki od jego piętra są w tej samej skrzynce a ja niewiem które od czego są. W każdym razie jak odłącze wszystko od gniazdek i powykręcam żarówki to licznik powinien przestać się kręcić choćby na czarnej plamce a tak nie jest.... które przewode odpiąć od licznika i połączyc zeby sie wolniej kręcił(pytam z ciekawości)???
  • REKLAMA
  • #4 3315903
    rysikgo
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam.
    Sprawdż licznik;
    1.wykręć korki, tarcza powinna się zatrzymać ,lub wykonać część obrotu i
    zatrzymać się na czarnej kresce [trochę to potrwa],jeżeli się nie zatrzyma to licznik ma prawdopodobnie bieg jałowy i kwalifikuje się do
    wymiany.
    2.Według tabliczki znamionowej stała licznika wynosi 120 obr/kWh,
    więc jeżeli podłączysz żelazko lub inny odbiornik o mocy 1kW,
    tarcza licznika powinna wykonać w czasie 1 minuty 2 obroty.Jeśli wykona więcej niż 20% {błąd pomiaru} można przypuszczać ,że licznik
    jest niesprawny .W czsie sprawdzenia trzeba wyłączyć wszystkie inne odbiorniki{także telewizor,wieże,tunery,zegarki:na czuwaniu pobierają
    prąd i wynik może być zafałszowany}

Dodano po 31 [minuty]:

Jeżeli chcesz zatrzymać licznik lub spowolnić jego pracę;
    Nad listwą zaciskową przewodów są mostki napięciowe ,przekręcone
    6 śrubkami [na jeden mostek 2 śrubki] należy te śrubki poluzować i
    odchylić łączące je mostki[blaszki].Poluzowanie danego mostka spowoduje ,że na tej fazie licznik nie będzie liczył.{licznik jest 3 fazowy].
    Inny sposób patrząc od lewej należy połączyć ze sobą przewody:
    1z2 ,3z4, 5z6.
    WAŻNE !!!! prace te jeśli będziesz robił bez wyłączenia napięcia na liczniku ,możesz doznać porażenia prądem ,naświetlenia oczu
    łukiem elektrycznym,poparzenia rąk, twarzy , lub doprowadzić do pożaru
    Jeżeli nie masz doświadczenia przy tego typu pracach, to stanowczo
    odradzam dokonywania jakichkolwiek manipulacji przy liczniku.
  • #5 3316049
    radeknet
    Poziom 10  
    zrobiłem tak ale z halogenem 500W i licznik raczej ma bieg jałowy.Z tego co wyczytałem to chyba hamulec w nim nie działa.Oczywiście nie ma tu mowy o używaniu magnesów itp... A które przewody odpiąć od licznika i zmostkować tak aby kręcił sie wolniej albo wcale??Wtedy po przebadaniu całej bezwladności mógłbym mniej wiecej odłączając na jakiś czas licznik albo chociaż faze wyjść na 0 z włascicielem albo chociaż mninimalnie pokrywać straty a nie jak teraz ze płaciłem 160zł za miesiąc a teraz wychodzi mi ponad 300pln a w domu nic z odbiorników prądu sie nowego nie pojawiło... Prosze o rade jak to najlepiej odpiąć
  • #6 3317811
    Enpro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Jeśli chcesz sprawdzić czy licznik stoi wypnij przewód 2,4,6 licząc od lewej to wypniesz wszystkie odpływy i powinień zatrzymać się na czarnej plamce ,jeśli nie zatrzyma to zamień dwa przewody z zaciskóe 1,2,3 bojętnie ,wtedy zmienisz pole wirowania bo tego typu liczniki muszą mieć odpowiedni kierunek wirowania inacze bedą naliczać nawet bez obciązenia i to do 30 KWh miesięcznie . Jest jeszcze jedna sprawa sprawdz czy masz wszyskie fazy bo jak nie masz to też potrafi licznik iść do przodu mimo że nie jest obciążony.
  • #7 3317887
    radeknet
    Poziom 10  
    Ale czy przypadkiem przewód 3 z5 nie są teraz źle podłączone analogicznie patrząc na przewody 1 i 2???
  • REKLAMA
  • #8 3317936
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    radeknet napisał:
    Ale czy przypadkiem przewód 3 z5 nie są teraz źle podłączone analogicznie patrząc na przewody 1 i 2???

Zgadza się, zamienione są odpływy ale to nie ma większego znaczenia dopóki nie zacznie się korzystać z jakiegoś urządzenia wymagającego zasilania z 3 faz.
    radeknet, jak nie możesz wykręcić bezpieczników to ostrożnie wypnij omawiane przewody 2,4,6. Jeżeli instalacja jest prawidłowa to powinieneś wyłączyć zasilanie tylko u siebie w lokalu. (Tylko rób to ostrożnie, żeby właściciel nie zobaczył bo powie Ci że majstrujesz coś i chcesz go oszukać z poborem prądu)

Możesz jeszcze sprawdzić po wypięciu odpływów czy na nich czasem nie panuje napięcie. Powinno wynosić na każdym 0V mierząc je względem niebieskiego przewodu (N)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podejrzenia błędnego naliczania zużycia energii elektrycznej przez podlicznik w wynajmowanym mieszkaniu, gdzie licznik kręci się mimo odłączenia wszystkich odbiorników. Zalecane jest wykręcenie bezpieczników na noc, aby sprawdzić, czy licznik zatrzyma się lub wykona część obrotu i zatrzyma się na czarnej kresce, co wskazywałoby na prawidłowe działanie. Jeśli licznik nie zatrzymuje się, może mieć bieg jałowy i wymagać wymiany. Stała licznika wynosi 120 obr/kWh, co pozwala na testowanie poprawności pomiaru poprzez podłączenie odbiornika o znanej mocy (np. żelazka 1 kW) i obserwację liczby obrotów tarczy. Wskazano, że hamulec licznika może być niesprawny. Aby spowolnić lub zatrzymać licznik, można poluzować i odchylić mostki napięciowe nad listwą zaciskową przewodów, co zmienia sposób zasilania faz. Wskazano również na możliwość wypięcia przewodów odpływowych (2,4,6 licząc od lewej) w celu zatrzymania licznika na czarnej plamce, a także na konieczność sprawdzenia poprawności podłączenia przewodów i kierunku pola wirowania, gdyż niewłaściwe podłączenie może powodować naliczanie energii bez obciążenia nawet do 30 kWh miesięcznie. Zalecane jest ostrożne działanie, aby nie wywołać podejrzeń właściciela. Dodatkowo, należy sprawdzić obecność wszystkich faz i napięć na przewodach odpływowych względem przewodu neutralnego (N).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA