logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 28. Przy odwrotnym podłączeniu coś się spaliło.

cbmax 10 Gru 2006 16:07 1620 3
REKLAMA
  • #1 3315966
    cbmax
    Poziom 11  
    Witam.

Podłączyłem swojego Alana 28 odwrotnie i coś się w nim spaliło aż poszedł dym. Bardzo proszę o pomoc doświadczonych kolegów co mogło paść. Załączam fotkę (wg mnie na pierwszy rzut oka spaliła się taśma pomiędzy potencjometrem volume i wł a płytą główną, dodatkowo zastawia mnie dlaczego brakuje diody D210 może ktoś wie jaka jest jej wartość?)
    Z góry dziękuję za pomoc.

P.S. Oczywiście radio kupiłem używane i jak widać było trochę przerabiane.
    Załączniki:
    • alan_28_x.jpg (656.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3316351
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Zdejmij punkty, to Ty potrzebujesz pomocy, dlaczego do Ciebie ma ktoś dopłacać?
  • REKLAMA
  • #3 3316424
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    w takich przypadkach zabawe rozpoczynamy od sprawdzenie czy ścieżki nie wyparowały.w każdym CB istnieje dioda zabezpieczająca przed odwrotnym podłączeniem czyli plus na minus.z tymi diodami różnie bywa.czasem rozwli ją na pół czasem zrobi zwarcie,albo poprostu ścieżki upali,a dioda jest ok.oczywiście powinien wylecieć bezpiecznik no chyba że nie ma na kablu bezpiecznika lub zamiast jest wstawiona śruba.widziałem już takie cuda.jeśli już to opanujesz i radio świeci,ale głosu nie daje to nie masz sie nad czym zastanawiać tylko końcówke mcz podmienić.praktycznie zawsze wylatuje przy tak "fachowym"podłączeniu.i pamiętaj zawsze odpala sie najpierw odbiornik,a dopiero potem nadajnik.
  • #4 3316562
    cbmax
    Poziom 11  
    Dodam tylko, że na kablu nie było żadego bezpiecznika a z tego co pamiętam od samego początku jak kupiłem CB nie było wspomnianej diody D210. Rozumiem, że to ona odpowiada za zabezpieczenie przed takim podłączeniem?
REKLAMA