logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Toledo 93 - migająca kontrolka oleju i piszczenie przy 2200 obr/min

uve213 11 Gru 2006 12:45 6876 16
REKLAMA
  • #1 3318855
    uve213
    Poziom 11  
    witam,

mam seata toledo 1,8 z 93roku, 90KM, silnik RP, przejechane ma 245tys (nie cale 10tys na LPG).

1. od pewnego czasu mam problem, mianowice po przejechaniu kilku km zaczyna piszczec brzeczyk i migac kontrolka oleju w okolicy 2200obr, wystaczy przegazowac i problem znika na chwile...
    2. wymienilem czujnik oleju i po dwoch dniach to samo...
    3. w ostatnim czasie juz nie pomagalo przegazowanie: wymiana filtra oleju i samego oleju, dwa dni i jestem znowu w pkt1:(
    4. bardzo rzadko zdarza sie ze kontrolka oleju miga dziwnie nieregularnie (wtedy brzeczyk sie nieodzywa)
    5. na dniach przestalo dzialac ssanie, mam nadzieje ze wymiana czujnika rozwiaze problem,

prosze o sprawdzone rady jak sie uporac z tym autem, bo jezdzi sie bardzo przyjemnie i ekonomicznie (trasa 7-8l/100m, miasto ~10l/100km LPG).
    PS. czytalem na forach o podobnych problemach, aczkolwiek nie znalazlem 100% rozwiazania sprawy.
  • REKLAMA
  • #2 3318908
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 122
    albo zawalony smok na pompie oleju albo zimne luty w zestawie wskaznikow ,trzeba wykonac pomiar cisn oleju ,w tej chwili wiecej nie wymyslimy pozdr
  • REKLAMA
  • #3 3319432
    Tolek_Banan
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    ja podejzewam zwiekszony luz w pompie olejowej albo luz w ułozyskowaniu wału korbowego. Jeseli silnik jest zimny to jest ok czy to dzieje sie tylko na ciepłym ?
  • REKLAMA
  • #4 3320111
    serg77
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    mialem to w audi 80, wymienilem z trzy czujniki cisnienia oleju i to samo,zaznaczam ze zanim zabralem sie za rozbieranie silnika to zmierzylem cisnienie oleju manometrem (co tobie tez radze zrobic) i u mnie wynosilo na nagrzanym silniku i wolnych obrotach okolo 2bar (wg ksiazki powinno byc powyzej 2bar przy obrotach 2000/min),nie wiem ile powinno byc u ciebie ale mysle ze podobnie. Ostatecznie okazalo sie ze uszkodzony byl przekaznik ktory steruje wlaczeniem kontrolki i sygnalu ostrzegawczego. Niestety nie sprawdzalem go tylko na czuja kupilem taki sam - nowy i problem sie rozwiazal. Jest na nim napis cos w stylu "ol-druck...).

Sprawdzilem u ciebie tez powinno byc 2bar przy 2000obr/min
  • #5 3320461
    uve213
    Poziom 11  
    jak jest zimny to raczej jest OK, co ciekawego zaobserwowalem, to ze jesli kontrolka oleju miga nieregularnie to brzeczyk sie nie odzywa, wystarczy lekko kierownica skrecic (podczas jazdy) i gasnie, po chwili znowu tak sie jarzy/miga lekko, przy brzeczyku jak juz pisalem wczesniej trzeba przegazowac...
    kolejna sprawa to ze objawy nie wystapuja na raz. ciekawe jak jutro bedzie:)

manometr podepne na dniach jak czas pozwoli.
  • #6 3321523
    serg77
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Pamietaj ze 2 bar przy 2000obr/min to wartosc minimalna!
  • #7 3322566
    piosiek
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    z elektryki do sprawdzenia: dwa czujniki oleju i sygnał obrotów silnika (obrotomierz działa? czy to deska bez obrotomierza?)
  • #8 3322683
    uve213
    Poziom 11  
    obrotomierz dziala, stad wiem ze przy okolo 2200obr wystepuje ten problem, dokladnie pokazuje jakies 50obr wiecej niz komputer podpiety przy regulacji gazu:)

ze schematu wynika ze jeden czujnik jest zwierny a drugi rozwierny, wiec moze na sztywno podam jednemu masa a drugiego odizoluje, pozniej opisze co sie dzialo. (jesli dobrze mysle to powinno to dac odpowiedz czy na wiasce od czujnika do licznika nie ma przebicia)
  • #9 3323135
    Tolek_Banan
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    na zimnym silniku nawet w najbardziej zarypanym cisnienie bedzie ok a na ciepłym staje sie zadszy i wtedy zaczynaja sie problemy ... sprawdz w ksiazce ile powinno wynosic cisnienie i sprawdz czujnikiem np: PCO10 :P (Próbnik Cisnienia Oleju)
  • #10 3323250
    piosiek
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    zrobienie tego na sztywno nic nie da ten drugi czujnik ma się załączyć jak przekroczysz 2000obr trzeba to robić we dwóch jeden daje gazu a drugi zwiera czujnik. jak go za wcześnie zapniesz do masy odrazu widzi usterkę czujnka
  • #11 3422637
    uve213
    Poziom 11  
    troche mnie nie bylo, ale jezdze nadal tym seatem i problem jest... ostatnio znajomy podsunal pomysl podlaczenia do czujnikow dwoch diod LED 12V, czujniki zwieraja lub rozwieraja wiec diody powinny pokazac czy czujniki i cisnienie jest OK podczas jazdy. zamontuje to, pojezdze i napisze co i jak, jesli dobrze mysle to uda mi sie ustalic czy winna jest pompa/czujniki czy to gdzies na kablu lub w liczniku.
  • #12 3424016
    marek1pl
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Miałem podobny problem w poprzednim toledo i okazało się że zawieszał się zawór przelewowy.Zawór otwiera się gdy jest za wysokie ciśnienie i wtedy część oleju idzie bokiem jak się zawiesi to wtedy spada ciśnienie i załącza alarm.
  • #13 3427279
    w_grzybek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Na poczatku sprawdz manometrem czy jest dobre cisnieni oleju . Jak jest ok to wymien czujniki jeden jest na dole przy filtrz a drugi w glowicy.

Kolory czujnikow sa bardzo wazne bo jak zly wstawisz to tak bedzie sie dzialo jest z 5 kolorów
  • #14 3439872
    uve213
    Poziom 11  
    jak juz wspominalem czujniki oba wymienione, filtr oleju i olej wymienione... co do zawieszania sie zaworka to bardzo prawdopodobne, aczkolwiek nie mam obecnie czasu na sprawdzanie go. diody jutro zamontuje i pokaza mi to czy cisnienie spada, jesli nie to zostaje gdzies na kablach albo sama elektronika w liczniku.
  • #15 3440170
    batman06
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Ja obstawiam zimne luty w zestawie wskażnikow. W Toledo to dosyć częste. Ale podstawą jest tak jak pisali koledzy sprawdzić manometrem cisnienie oleju. Możesz też przejżeć podobny wątek na forum toledoclub.
  • REKLAMA
  • #16 3440415
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2153
    Za niskie ciśnienie na czujniku zwierającym. Spróbować go zmasować jeżeli usterka ustąpi silnik do remontu.P
  • #17 3477293
    uve213
    Poziom 11  
    podlaczylem sobie te diody do czujnikow i jak sie silnik robi cieplejszy to czujnik zwierajacy (wysokiego cisnienia) slabiej zwiera im cieplej, tzn ze cisnienie spada i stad alarm przy 2200-2500obr... pompa do wymiany/regeneracji pewnie, 250tys wytrzymala...

Podsumowanie tematu

✨ Seat Toledo 1.8 z 1993 roku z silnikiem RP o mocy 90 KM ma problem z migającą kontrolką oleju i piszczeniem brzęczyka przy około 2200 obr./min. Objawy pojawiają się po kilku kilometrach jazdy, ustępują po przegazowaniu, jednak po wymianie czujników oleju, filtra i oleju problem powraca. Kontrolka oleju miga nieregularnie, a brzęczyk nie zawsze się włącza. Podejrzewane przyczyny to zawalony smok na pompie oleju, luz w pompie olejowej lub w łożyskowaniu wału korbowego, uszkodzony zawór przelewowy pompy oleju, zimne luty w zestawie wskaźników, a także uszkodzony przekaźnik sterujący kontrolką i sygnałem ostrzegawczym. Zalecane jest zmierzenie ciśnienia oleju manometrem (wartość minimalna około 2 bar przy 2000 obr./min). Podłączono diody LED do czujników, które wykazały spadek ciśnienia oleju wraz z nagrzewaniem silnika, co wskazuje na konieczność wymiany lub regeneracji pompy oleju. Sprawdzenie instalacji elektrycznej i czujników jest również istotne, gdyż mogą występować przebicia lub zimne luty w obwodach wskaźników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA