logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics se-ch770. Parametry wieży. Wymiana głośników.

adam_1991 11 Gru 2006 17:00 5015 14
REKLAMA
  • #1 3319740
    adam_1991
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    mam tą wieże ale nie umiem do niej znalesc parametrów, a chcialbym wymienic w ich glosniki (w monitorach) na tyle kolumny pisze, ze moc wynosi 50 wat sin i 100 wat max, niestety są one 6Ω jest to zestaw trzy drozny i chcem wymienic wszystkie glosniki, ale nie wiem jakie sa wymiary bo nie chce mi sie ich rozkrecac, ale basowy ma chyba 15 cm( mozna zamontowac wieksze np. 17cm) czekam na wasze propozycje i chcialbym zeby bylo jak najtaniej
  • REKLAMA
  • #2 3319752
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam.

No najlepiej chyba rozkręcić kolumny wtedy będziesz miał na 100% wiedze jakie to głośniki a jak nie to spisz model kolumn i daj mi np. na gg to ci powiem jakie to glośniki.
  • #3 3319889
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Jeśli głośniki w tych kolumnach są sprawne, to nie wymieniaj ich - to bez sensu - to obudowę dobiera się do głośników a nie odwrotnie. Musiałbyś znaleźć głośnik niskotonowy, któremu idealnie by pasowała objętość kolumny oraz strojenie BR. Zresztą możesz mieć problem ze spasowaniem nowych przetworników do plastikowego frontu. Lepiej sprzedaj te kolumienki i zbuduj coś od podstaw samemu bądź po prostu kup lepsze.
  • #4 3320261
    adam_1991
    Poziom 15  
    jutro je rozkrece i wszystko pomieze gl. basowe graja, ale sa juz stare i zaczynaja charczec w jednej kolumnie jest orginalne technicsy, a w drugiej byly wymieniane na tonsile, a cały zestaw ma ok. 12 lat, nie chce robic nowych kolumn bo mam zamiar do tego zestawu dokupic wzmacniacz i zrobic jakiegos suba, a ta wierza gra w systemie sourand
  • REKLAMA
  • #5 3320359
    Paweł007
    Poziom 22  
    Co ty chcesz mierzyć podaj mi modele głośników pisze na magnese głosnika i model kolumn pisze z tyłu budy i ja ci powiem co bedziesz chciał.
  • #6 3322006
    adam_1991
    Poziom 15  
    model kolumn to jg6ca03664 i tak samo tylko, że końcówka 64=89, a moja wierza nazywa się ch770 te se to było oznaczenie amplitunera

Dodano po 5 [minuty]:

tutaj znalazłem na allegro taką samą http://www.allegro.pl/item146507876_technics_4_segmenty_ch_770_z_5_glosnikami_.html

Dodano po 35 [minuty]:

tu jest link do instrukcji http://instrukcje.elektroda.net/index.php?d_start=4750 może teraz ktoś coś poradzi, tam pisze, że basowy ma 14 cm, a jak ja liczyłem to wyszło 15,5 cm

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

jeszcze ja mam pokój ok10 - 15 m2 słucham hip-hopu
  • REKLAMA
  • #7 3323350
    Paweł007
    Poziom 22  
    Witam.

No to troche zmienia postać żeczy bo ja myślałem że masz wzmacniacz i dwie kolumny a to to co innego. Koleś miał przypadek że mu się spalił głośnik w wierzy to były problemy z zakupieniem nowego. Może być takie coś że nawet na magnesie nic niebędzie pisać. JAk już chcesz jego naprawić a nierobiłeś tego pewnie nigdy wcześniej bardziej ci sie opłaci odkręcić głośnik zanieść do jakiegoś sklepu RTV i zamówić unich taki sam (tylko parametry jego daj i zostaw im jego) i oni ci zamówią drógi i tak natym najlepiej wyjdziesz.
  • #8 3323942
    adam_1991
    Poziom 15  
    a może jakiegoś stx np. gdn14-50-8-ss
  • #9 3323957
    Paweł007
    Poziom 22  
    NO spoko wkładaj co chesz ale najepiej zagra głośnik oryginalnie wsadzony tam bo to fabryka i oni policzyli obudowe i stroili specjalnie do tego głośnika a ja dasz inny to napewno lepiej niezagra w tej obudowie to napweno ci powiem wiec niema co tu szaleć i kup to co było.
  • REKLAMA
  • #10 3323992
    adam_1991
    Poziom 15  
    może rzeczywiście zbudować coś od podstaw, co byście polecili do tych 50 w

Dodano po 5 [minuty]:

a jeszcze na jakie wymienic te srednio i wysokotonowe bo one wogule mi nie graja, a od basu i tak bede mial suba chyba na stx gdn-27-150-4-ss i do tego dokupie jakiś wzmacniacz, dlatego wolalbym te kolumny co sa

Dodano po 4 [minuty]:

a gdzies czytalem ze ten stx gra dobrze w 14l i jakbym wytlumil ta moja kolumne to powinno byc dobrze, tylko bym zrobil inne strojenie
  • #11 3324152
    Paweł007
    Poziom 22  
    Człowieku zrozum w tych budach co masz najlepiej zagrają głośniki takie co były a nie stx tonsil czy cotam.... Może niesłyszysz średniaków i wysokich a nie nie grają co.....

jedno wielkie pytanie gdzie czytałeś że stx gra dobrze w 14L co bo to jest jakaś bzdura kompletna.

Jak sie nie znasz co jak i do czego to nierób sam kolum i nie kupuj głośników boz apewne jak jest na tym forum potem bedzie 10 następnych postów, że źle gra i jest zamały bas(jak bo zawsze wszyscy piszą) nie dziwie się jak ktoś ładuje niskotonowy głośnik pod sufit na szafę.
  • #12 3325912
    adam_1991
    Poziom 15  
    wysokotonowe i sredniaki nie graja, tego jestem na 100% pewny, a w jednym głośniku mam tonsila (wymienialem bo sie orginalny spalil) i gral dobrze, tylko teraz slychac jak obydwa zaczynaja charczec, a wogule stx jest duzo tanszy od tonsila i technicsa i to dla mnie ma duze znaczenie, nie kazdego stac na focala i inne podobne firmy i dlatego szuka czegos tanszego, a co do basu to mowilem, ze bede mial suba

Dodano po 3 [godziny] 16 [minuty]:

doradzi ktoś??
  • #13 3327291
    Paweł007
    Poziom 22  
    Kto ci co ma doradzić jak chcesz takie to pamiętaj jaka cena taka jakośc i nic tu niewskurasz. Może bys rozkręcił te kolumny a nie mówił ze ci sie niechce i zobaczyl co jest z tymi glośnikami czemu niegraja moze to atrapy czy co. Oczekujesz ze ktoś ci wytłomaczy na odległośc co i jak jak ty nawet niezajrzałeś do środka co i jak i cghesz coś dobrego i taniego. PAMIETAJ JAKA CENA TAKA JAKOŚĆ. Kup tanie głośniki ale potem niepisz na forum czemu źle graja czy coś. Zamknij temat i kup co chcesz bo tu już niema co pisać wszystko zostało wyjaśnione!
  • #14 3327814
    adam_1991
    Poziom 15  
    ja te kolumny rozbieralem i tam wszystko jest ok. ale i tak juz nie graja, bo sie przepalily cewki (wkoncu sa juz stare)
  • #15 3330998
    Paweł007
    Poziom 22  
    Heh człowieku masz w temacie wszystko juz wyjaśnione zamknij jego i tyle a skoro wiesz ze sa spalone to w czym problem na forum wwszystko jest tylko tzeba poszukkać wiec poszukaj i zamknij jego albo powiem dla jakiegoś moderatora zeby zamknoł temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany głośników w wieży Technics SE-CH770, zestawie trzydrożnym o mocy nominalnej 50 W i impedancji 6 Ω. Użytkownik poszukuje parametrów oryginalnych głośników, zwłaszcza basowego o średnicy około 14-15,5 cm, oraz rozważa zamianę na większe (np. 17 cm). Porady sugerują rozkręcenie kolumn w celu identyfikacji modeli głośników i ich parametrów, co umożliwi dobranie odpowiednich zamienników. Zwrócono uwagę, że obudowa i strojenie bas-refleks są dopasowane fabrycznie do oryginalnych przetworników, więc wymiana na inne modele, np. STX lub Tonsil, może pogorszyć jakość dźwięku. Wskazano, że głośniki średnio- i wysokotonowe w zestawie są już zużyte i nie grają poprawnie, a bas jest planowany do wzmocnienia subwooferem. Użytkownik rozważa tańsze zamienniki STX, jednak forumowicze podkreślają, że jakość i dopasowanie są kluczowe, a tanie głośniki mogą nie spełnić oczekiwań. Zalecane jest zamówienie oryginalnych lub identycznych głośników na podstawie zdjęć i modeli z magnesów, ewentualnie konsultacja w sklepie RTV. W przypadku uszkodzonych cewek głośników konieczna jest ich wymiana, a jeśli użytkownik nie ma doświadczenia, lepiej nie budować kolumn od podstaw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA