logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana czy nowe głośniki. - Porwana membrana, nie wiem czy wymienić głośnik czy naprawić stare?

filon8627 25 Lut 2023 16:18 741 10
REKLAMA
  • #1 20457925
    filon8627
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam starą wieże Technics SB-EH580 otóż muszę wymienić obydwa głośniki niskotonowe.
    Tylko nie wiem czy wymienić głośniki czy odnowić stare.
    Wadą w starych głośnikach są jakby porozrywane membrany.
    głośniki są 8ohm\16,5\120W.Znalazłem takie Blow GDN16 za niecałe 50zł,
    ale mają 200W czy to nie będzie szpecić dźwięku i czy ogóle są to
    w miarę dobre głośniki i czy nie będą słabsze od obecnych?
  • REKLAMA
  • #2 20458026
    BTK5
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Napraw stare głośniki. Obudowa była obliczona i budowana specjalnie pod te głośniki
  • REKLAMA
  • #3 20458066
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    BTK5 napisał:
    Napraw stare głośniki. Obudowa była obliczona i budowana specjalnie pod te głośniki

Obawiam się, że w przypadku wielu konstrukcji głośników z zestawów "Wieża HiFi Stereo" użycie określenia "obliczona i budowana specjalnie" jest nadużyciem.
    I każdy głośnik o podobnych parametrach zagra podobnie.
  • #4 20458073
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 437
    Jaka jest wiedza i doswidczenie w budowie zestawow glosnikowych i ich modyfikacji w skali 1-10 ?
  • #5 20458177
    filon8627
    Poziom 8  
    Nigdy nie miałem doczynienia z budową głośników . A wracając do naprawy to widziałem różne cenowo membrany i cewki im droższa i lepsza tym będzie lepsza jakość dźwięku?
  • REKLAMA
  • #6 20458191
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9454
    Nie. Cena nie jest bezpośrednim wyznacznikiem jakości brzmienia a raczej jakości wykonania (solidności).
    K3 napisał:
    Obawiam się, że w przypadku wielu konstrukcji głośników z zestawów "Wieża HiFi Stereo" użycie określenia "obliczona i budowana specjalnie" jest nadużyciem.
    Być może dla pewnych kolumn głośnikowych masz słuszność. Nie mniej jednak polecanie głośnika "byle się parametry zgadzały" bywa bezużyteczna - znasz parametry oryginalnego głośnika? Zaznaczam że nie chodzi tu ani o średnicę ani o impedancję głośnika, ale parametry TS.
    Tak więc ja śmiem twierdzić, że lepszym wyjściem jest regeneracja oryginalnych głośników - większe prawdopodobieństwo, że nie spieprzy się brzmienia oryginału (pod warunkiem zastosowania odpowiednich komponentów i poprawnym wykonaniu regeneracji).
  • #7 20458272
    michald
    Poziom 34  
    K3 napisał:
    I każdy głośnik o podobnych parametrach zagra podobnie.
    - Rowniez uwazam podobnie gdyz te zestawy wiezowe nie mialy nic wspolnego z norma HI-FI. Sa to poprostu urzadzenia klasy deko wyzszej niz popularna. W klasie Hi-Fi poziom zapisu byl regulowany a nie opedzany automatyka ?

Dodano po 17 [minuty]:

398216 Usunięty napisał:
    Tak więc ja śmiem twierdzić, że lepszym wyjściem jest regeneracja oryginalnych głośników
    - wcale bym sie nie zdziwil jakby sie okazalo ze to glosniki Tonsil nie sygnowane nasza rodzima marka. Przeciez kooperacja Unitra <-> Sanyo byla na porzadku dziennym a Technics jest tylko marka stworzona przez Panasonic-a na potrzeby marketingowe. Wiec moze przez Sanyo dogadywali sie z Tonsil-em i zlecali projekty. Skoro Tonsil projektowal dla Denon-a zestawy glosnikowe to jaki problem dla marki Technics poprzez kooperacje z Sanyo ?

Jak kolega "filon 8627" by zrobil fotografie koszy od wewnatrz to mozna by poznac. Ja do testu mam zestawy glosnikowe sygnowane marka Sony a w obudowie sa glosniki Tonsil-a oczywiscie bez nadruku ale jak ktos wie to pozna po konstrukcji kosza. Zreszta teraz powoli ta cala historia ukazuje taka kooperacje sa nawet fotografie z linii produkcyjnej - widzialem na Facebook-u ?
  • #8 20458310
    filon8627
    Poziom 8  
    Czyli już sam nie wiem co mam robić.Kolumny tej wieży są trójdrożne.Z tyłu na kolumnie pisze low 120w,high 30w wszystkie 8ohm.Jeśli mam wymieniać membranę i cewki to za ile zł 10,20..... Zaznaczam że nie musi być to wysoki budżet jakieś 100zł.Na większe koszty się nie opłaca naprawiać tej wieży bo na aukcjach chodzą po 300/400 zł.
  • REKLAMA
  • #9 20458684
    michald
    Poziom 34  
    filon8627 napisał:
    Z tyłu na kolumnie pisze low 120w,high 30w wszystkie 8ohm
    - daj fotografie wnetrza z rzutem na glosniki ?

Przypadek ?
    Wymiana czy nowe głośniki. - Porwana membrana, nie wiem czy wymienić głośnik czy naprawić stare?
  • #10 20459115
    filon8627
    Poziom 8  
    Wymiana czy nowe głośniki. - Porwana membrana, nie wiem czy wymienić głośnik czy naprawić stare? Wymiana czy nowe głośniki. - Porwana membrana, nie wiem czy wymienić głośnik czy naprawić stare? Wymiana czy nowe głośniki. - Porwana membrana, nie wiem czy wymienić głośnik czy naprawić stare? Wymiana czy nowe głośniki. - Porwana membrana, nie wiem czy wymienić głośnik czy naprawić stare? Wymiana czy nowe głośniki. - Porwana membrana, nie wiem czy wymienić głośnik czy naprawić stare? Wymiana czy nowe głośniki. - Porwana membrana, nie wiem czy wymienić głośnik czy naprawić stare?
  • #11 20485851
    filon8627
    Poziom 8  
    Kupiłem najtańsze głośniki Blow 165/100w/8ohm.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zastanawia się, czy naprawić stare głośniki niskotonowe w wieży Technics SB-EH580, które mają porwane membrany, czy wymienić je na nowe. W dyskusji pojawiają się opinie, że regeneracja oryginalnych głośników może być lepszym rozwiązaniem, ponieważ obudowa była specjalnie zaprojektowana pod te głośniki. Wskazano również, że parametry techniczne głośników, takie jak TS, są kluczowe dla jakości dźwięku. Użytkownik rozważa zakup głośników Blow GDN16, ale obawia się, że ich wyższa moc (200W) może wpłynąć negatywnie na brzmienie. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na zakup najtańszych głośników Blow 165/100W/8ohm.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA