logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 - kontrolka świec żarowych świeci po dłuższym niehamowaniu

krg1 11 Gru 2006 22:14 12879 12
REKLAMA
  • #1 3321156
    krg1
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Witam
    Kontynuacja tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic624200.html#3228429
    Zarówke wymieniłem stop już świeci dobrze tylko jest problem z kontrolką świec żarowych. Jak sie długo nie hamuje samochodem to zaczyna świecic ta kontrolka jak na chwile przycisne hamulec to przestaje. Czujnik te z stopu 4 pinowy rozbierałem czyściłem dalej to samo. Co jest nie tak?? Pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 3321185
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam
    Nie wystarczy wyczyścić trzeba go wymienić i podpiąć się pod VAG
    Pozdrawiam
  • #3 3321216
    krg1
    Poziom 15  
    Ale dlaczego skoro działa?? A po co tam sa 4 piny jak tylko dwa powoduja to ze świeci stop lub nie??
  • REKLAMA
  • #4 3322646
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    pozostałe dwa informuja ECU że hamujesz i stąd swieci kontrolka
  • #5 3323276
    krg1
    Poziom 15  
    A wiec co nie powinny informować że hamuje wtedy by nie świeciło?? Mółby mi to ktoś wytłumaczyc tak na chlopski rozum o co tam chodzi?? i czy konieczna jest wymiana tego czujnika czy nie da sie go jakos naprawic ???
  • REKLAMA
  • #6 3324527
    jkm73
    Poziom 21  
    Ocena: 173
    nie kombinuj,ten czujnik nie jest drogi ok 40 zl,poza tym trzeba go jeszcze dobrze ustawic i skasowac blad vagiem.Najprostsze sprawdzenie w twoim przypadku to przytrzymaj hamulec i wcisnij gaz,przy sprawnym wlaczniku obroty nie wzrosna powyzej 2 tysiecy(oczywiscie to tylko taki prosty,smieszny sposob:) ,diagnozy kompem tym nie zastapisz)
  • #7 3324530
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 302
    Ten czujnik ma dwie pary styków. Jeden styk jest zwierny, a drugi rozwierny. Jeśli zapala ci się stop to oznacza,że jedna para styków działa dobrze, drugą proponuję sprawdzić w odpowiednim bloku pomiarowym podczas diagnozy sterownika silnika.
    Inaczej - weź miernik z piszczałką, odepnij kostkę z czujnika hamowania i przetestuj go. Mierz podczas kiedy pedał nie jest naciskany wówczas jedna para styków ma być rozwarta, druga zwarta i po wciśnięciu pedału odwrotnie.

Pozdr.
    PS: chłopski rozum podpowiada: po co dwie pary styków? [/img]
  • #8 3326222
    apcgassystem
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Witam!
    Kiedys taki czujnik o malo nie doprowadzil mnie do szewskiej pasji.
    Zalozylem nowy - to samo. Rozebralem stary - wyczyscilem - zakladam - stop dalej swieci. W koncu zanurkowalem glebiej i okazalo sie ze po prostu niepoprawnie go montowalem.
    A co do drugiej pary stykow - o ile dobrze pamietam schemat - styki rozwierne wykorzystywane sa przez ABS.
    Pozdr.
  • #9 3328601
    peterhalski
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    na chlopski rozum to moze przesmaruj czyms ten styk,moze sie jakos zawiesza
  • #10 3328633
    krg1
    Poziom 15  
    u mnie stop działa poprawnie jedynie ze ta katrolka sie załącza. Jak mozna ten czujnik niepoprawnie matowac?
  • #11 3328717
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    miałem nie raz taki przypadek,sprawdz masy w tylnych lampach!zapala się od tego kontrolka świec.piny będą szczarniałe,tworzywo nadtopione.
  • REKLAMA
  • #12 3380405
    krg1
    Poziom 15  
    Witam
    A wiec tak jedna lampa byla nie szczelna styki pordzewiałe teraz wszytko wyczyscilem i nadal kontrolka miga jak sie dlugo stopu nie uzywa.
    Co jeszcze to moze byc??
  • #13 4119715
    krg1
    Poziom 15  
    Problem rozwiazany wystarczyło troszke mocniej wkrecic ten czujmik co jest nad hamulcem i juz sie nic nie dzieje

Podsumowanie tematu

✨ W Audi A4 pojawia się problem z kontrolką świec żarowych, która zapala się po dłuższym nieużywaniu hamulca, mimo że światło stop działa poprawnie. Czujnik hamowania 4-pinowy był czyszczony, jednak problem nie ustąpił. Czujnik posiada dwie pary styków: jedna para odpowiada za sygnalizację stop, druga informuje ECU o hamowaniu i jest wykorzystywana m.in. przez ABS. Zaleca się wymianę czujnika (koszt około 40 zł), jego prawidłowe ustawienie oraz skasowanie błędu za pomocą interfejsu diagnostycznego VAG. Sprawdzenie działania czujnika można wykonać miernikiem lub prostym testem obrotów silnika przy jednoczesnym wciśnięciu hamulca i gazu. Problem może także wynikać z nieprawidłowego montażu czujnika lub złych mas w tylnych lampach, gdzie pordzewiałe styki i nadtopione tworzywo powodują błędne sygnały. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się mocniejsze dokręcenie czujnika nad hamulcem, co wyeliminowało miganie kontrolki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA