logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PS2 nie czyta płyt. Wszysto działa. Laser świeci.

darek31 12 Gru 2006 08:04 3084 15
REKLAMA
  • #1 3321967
    darek31
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Jak w temacie. Wszystko działa, laser świeci płyta się obraca ale nie może załapać. Taśma od płyty do lasera jest jakaś taka luźna. Ma ktoś jakiś pomysł??
  • REKLAMA
  • #2 3322514
    Robert 1960

Poziom 32  
    Ocena: 408
    Witam !
    Nie wiem co według Ciebie oznacza "luźna taśma", trzeba sprawdzić czy siedzi po prostu w w złączu z jednej i drugiej strony, następnie byc może, że wystarczy przeczyszczenie optyki ( całości też nic nie zaszkodzi), bo tam się zawsze zbiera kurzu ogrom, napisz też co to za PS@ i czy przerabiana czy nie i jak długo ją masz, bo być może laser już jest niestety zużyty !
    Pozdrawiam !
    Robert
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
    Ignacego Rzeckiego 4/39, Lublin, 20-637 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #3 3324312
    darek31
    Poziom 14  
    Dzięki Robert za zainteresowanie.
    PS2 SCPH-39003 PAL. Nie przerobiona. Rozkręciłem ją, bo chciałem sprawdzić jakie oznaczenie ma płyta główna. Po skręceniu przestała czytać płyty. Laser, po zdjęciu obudowy idzię do góry, błyska i tyle. Gdy w napędzie jest płyta, obraca się troche i staje. Na ekranie napis NO DATA. Optyka czyszczona, wcześniej PS się nie zacinała i nie było z nią jakichkolwiek problemów. A może PS@ ma jakąś typową usterkę przy rozkręcaniu (chociaż w cuda nie wierze)??
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #4 3324402
    Robert 1960

Poziom 32  
    Witam !
    Cudów nie ma, tylko trzeba delikatnie wszystko poskładać ze szczególnym zwróceniem uwagi na tasiemki łączące płytę z napędem, dokładnie je podociskać i wsunąć do końca w złączach i .... raczej powinna zadziałać - chociaż spotkałem się z tym modelem, co nie lubił pracować w pozycji pionowej ( mam nadzieję, że nie kręciłeś kółkiem z tyłu napędu) !
    Pozdrawiam !
    Robert
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
  • #5 3324488
    darek31
    Poziom 14  
    Składałem raz, drugi, trzeci.... i nic. Nie kręciłem niczym więc nie powinno się nic przestawić. Przd rozkręceniem działała doskonale w normalnej pozycji. Najgorsze że ta Ps jest nie moja.
  • #6 3324787
    kiko_tychy
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    zobacz moze jakas tasiemka sie uszkodzila. ja mam ten sam model i mialem podobny problem, rozebralem przeczyscilem i przestalo czytac dvd. okazalo sie ze tasiemka wchodzaca z boku do cd byla uszkodzona. delikatnie podlutowalem i wszystko zadzialalo. pomierz czy sa przejscia na tasmach ... moze stalo sie to samo co u mnie !
  • REKLAMA
  • #7 3325930
    Robert 1960

Poziom 32  
    Witam !
    Sprawdź dokładnie tasiemki tak jak pisze poprzednik - ( masz ich tam 4 sztuki z czego 3 są odpowiedzialne za odtwarzanie a czwarta reset i eject ) !
    Pozdrawiam !
    Robert
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
  • #8 3327319
    darek31
    Poziom 14  
    Kompletnie nie wiem co sie stalo z tym PS. Która taśma odpowiada za czytanie?? Tylko od lasera czy wszystkie oprócz reset??

P.S.
    Naprawde wielkie dzięki chłopaki za stracony czas.
  • REKLAMA
  • #9 3327350
    kiko_tychy
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    ta od lasera na 100% i wydaje mi sie ze jeszcze ta z boku szeroka, najlepiej jakbys podlozyl inny caly czytnik do sprawdzenia , wtedy bys wiedzial co i jak.. skad jestes ?
  • #10 3327385
    darek31
    Poziom 14  
    Jestem z Radomska. Konsolka ma miec wymieniany cały czytnik. A czy mogło się uszkodzić gniazdo od tej tasiemki???
  • #11 3327880
    Robert 1960

Poziom 32  
    Witam !
    Jedna tasiemka jest od otwierania tacki i resetu, to widać, bo jest z płytką i przyciskami, a pozostałe są od całego napędu i czytnika i na te musisz zwrócić szczególną uwagę ( bardzo łatwo uszkodzić lub nie docisnąć taśmy w złączu !
    Pozdrawiam !
    Robert
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
  • #13 3328370
    Robert 1960

Poziom 32  
    Witam !
    Taśmę sprawdzisz nawet wizualnie czy nie jest rozerwana a łatwiej jest uszkodzić złącze ( zaczep zaciskający taśmę w łączu) ! Tam nie ma zbyt dużo miejsca i trzeba to zrobić dokładnie bo nie będą łączyły !
    Pozdrawiam !
    Robert
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
  • #14 3336794
    darek31
    Poziom 14  
    Witam Robert.
    U mnie chyba właśnie złącza sąuszkodzone. Teraz przestała chodzić tacka. Czy taki zacisk można wymienić albo naprawić??
    Pozdrawiam
  • #15 3337310
    Robert 1960

Poziom 32  
    Witam !
    Tasiemki łatwo sprawdzić miernikiem, natomiast jeżeli nie wysuwa się tacka to mógł tez polecieć bezpiecznik, ale musisz to sprawdzić niestety sam !
    Pozdrawiam !
    Robert
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
  • #16 3411895
    darek31
    Poziom 14  
    Poleciał napewno układ BA5815FM. Jeżeli komuś nie wysuwa się tacka, nie świeci dioda reset albo jest czarny ekran polecam sprawdzić właśnie ten układ. Raczej typowa usterka ale czy po wymianie ps będzie czytał płyty?? Zobaczę i napiszę

Konsola nie do naprawy. Nawet nie wiem co jej jest i czy działa bo leży u elektronika który twierdzi że padła całkiem. Ma ktoś tanio do sprzedania PS2??

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [hefid]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy konsoli PlayStation 2 model SCPH-39003 PAL, która nie czyta płyt pomimo działania lasera i obracania się płyty. Przyczyną może być luźna lub uszkodzona taśma łącząca napęd z płytą główną, niewłaściwe podłączenie taśm w złączach lub uszkodzenie samego złącza. Zalecane jest dokładne sprawdzenie i dociśnięcie wszystkich tasiemek, zwłaszcza tych odpowiedzialnych za odczyt danych (taśma od lasera i szeroka taśma boczna). Czyszczenie optyki jest wskazane, ale w tym przypadku laser działał wcześniej poprawnie. Uszkodzenie złącza taśmy może powodować również problemy z wysuwaniem tacki, co może być związane z uszkodzeniem bezpiecznika lub układu BA5815FM, który jest typową usterką w tym modelu. Wymiana całego czytnika lub naprawa złącza taśmy może rozwiązać problem. Konsola po rozkręceniu przestała działać prawidłowo, a obecnie jest diagnozowana przez elektronika, który stwierdził poważną awarię.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA