logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Otake 5521VT - TV nie wyłącza się pilotem, obraz pozostaje

jacek190 12 Gru 2006 09:27 951 6
REKLAMA
  • #1 3322131
    jacek190
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam mam tv otake 5521VT wszystko działa ok tylko jak go chce wyłączyć pilotem to znika tylko głos i zaświeca się kontrolka stand by, obraz pozostaje bez zmian. Proszę o pomoc jak się do tego zabrać?
  • REKLAMA
  • #2 3322152
    Wojtekx
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    A masz schemat ?
    Prawdopodobnie procka masz sprawnego a nie wyłącza się zasilacz.
    procedura
    1.Zmienia sie stan na pin 30 procka?
    2.Działa poprawnie Q115?
    3.Co sie dzieje na przekazniku ?
  • REKLAMA
  • #3 3322273
    jacek190
    Poziom 12  
    wygląda na to, że do transoptora wszystko jest ok. Na jego 1 nodze podczas próby wyłączenia zmienia sie napięcie z 0V na 1,5V. Schematu niestety nie mam co dalej???
    ps. w tym tv niema przekaźnika.
  • REKLAMA
  • #4 3323181
    Wojtekx
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    czy elementy po pierwotnej stronie są wszystkie sprawne? jezeli zmiena sie na transoptorze po stronie diody to czy zmienia się po drugiej /tranzystor przewodzi/.
    miałem kiedyś uszkodzony transoptor.
    czy jest tam 6 pin. pamietam że zamontowałem 4 pin po skosie/ nie pamiętam czy dokładnie w tym modelu/
  • REKLAMA
  • #6 3324942
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Witam,według mnie ,ostatnio to miałem w tym modelu uszkodzony jest transoptor,tylko że tu najlepiej działa oryginalny,ale moze się mylę.
  • #7 3477704
    jacek190
    Poziom 12  
    ostatecznie przerobiłem wyłonczanie na przekaxnik i działa bez najmniejszego problemu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z telewizorem Otake 5521VT polega na tym, że podczas wyłączania pilotem dźwięk znika, kontrolka przechodzi w tryb stand-by, ale obraz pozostaje na ekranie. Podejrzewa się uszkodzenie układu wyłączania zasilacza, a konkretnie transoptora, który może nie działać prawidłowo. Sprawdzono, że na wejściu transoptora podczas próby wyłączenia zmienia się napięcie z 0V na 1,5V, co wskazuje na poprawne działanie strony pierwotnej. Brak jest w tym modelu przekaźnika, co utrudnia standardową diagnostykę. Wskazano na możliwość uszkodzenia transoptora, zwłaszcza jeśli zamontowano niewłaściwy typ (np. 4-pin zamiast 6-pin). Udostępniono link do schematu serwisowego, co może pomóc w dalszej diagnostyce. Ostateczne rozwiązanie polegało na przerobieniu układu wyłączania na przekaźnik, co pozwoliło na poprawne wyłączanie telewizora bez pozostawiania obrazu na ekranie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA