logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Otake 5522VT brak obrazu brak komunikacji z klaw. lokalna

konti 01 Sie 2007 07:16 1913 6
REKLAMA
  • #1 4134460
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Witam dostalem do naprawy w/w telewizorek po wlaczeniu przetwornica startuje tv sie wlacza ale brak obrazu i brak komunikacji z klawiatura lokalna nie swieca sie diodyna panelu przednim telewizor wyswietla tylko numer kanalu , napiecie B+ 108V na plytce od kineskopu. W bance kineskopu nie widac zarzenia , w przetwornicy wszystkie luty poprawione. Gdzie mam szukac przyczyny ?? Aha telewizor nie komunikuje sie rowniez z pilotem :|

Prosze kolegow o pomoc w zlokalizowaniu i usunieciu usterki pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4134576
    baniaczek
    Poziom 16  
    Sprawdziłeś zasilanie mikroprocesora(czy to OEC8034?)na pin 52 i jego układ reset na pin 4?Żarzenia brak,więc myślę,że WN nie ma?A jak jest z Q401 i Q402?Zrób więcej pomiarów.
  • REKLAMA
  • #3 4137537
    konti
    Poziom 27  
    otoz sprawa jest taka udalo mi sie uruchomic tv ale po jakims czasie wysokie zaczelo strzelac w podstawce kineskopy przelutowalem juz ten kabelek i cala podstawke co dalej robic ?? bo nadal stz\rzela i nie ma obrazu ;/
  • REKLAMA
  • #4 4137603
    baniaczek
    Poziom 16  
    Mam rozumieć,że wymieniłeś podstawkę?Gdy odłączysz kabel ostrości(lutowany w podstawkę)nadal strzela?Jeśli nie,to podkręć Ug2(screen w trafie).Rozjaśnia się kineskop?A nie zamieniłeś przypadkiem kabli z trafa?
  • #5 4137787
    konti
    Poziom 27  
    nie wymienialem podstawki pooprostu kabelek ten byl przetopiony sprawdzilem i poprawilem luty w okolicy trafa i narazie telewizor dziala ug2 podkrecilem a gdy odlutowalem go z podstawki to nie strzelal ale to byla wina udzkodzonej izolacji :) narazie dziala ale nie zamykam tematu bo moze wyjsc cos jeszcze
  • REKLAMA
  • #6 4139456
    konti
    Poziom 27  
    noi okazalo sie ze ze telewizor dalej strzela jak jest zimny kurcze co to moze byc walniety trafopowielacz czy zimne luty czy wina elektrolitow czy jak bo juz sie gubie :/ co dalej robic aha gdy telewizor strzela mam trzy plamki R G B i teraz rebus mam pomozcie bo szkoda mi wyrzucac ten tv
  • #7 4141480
    baniaczek
    Poziom 16  
    Wymień tą podstawkę kineskopu!Pewnie,gdy jest zimny,to ostrość też nie jest zadowalająca?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Otake 5522VT po włączeniu uruchamia przetwornicę i wyświetla numer kanału, jednak brak jest obrazu oraz komunikacji z lokalną klawiaturą i pilotem. Na płytce kineskopu zmierzone jest napięcie B+ 108V, ale brak żarzenia w kineskopie. Po poprawieniu lutów w przetwornicy i okolicy trafa, telewizor działał tymczasowo, jednak pojawiły się wyładowania (strzały) w podstawce kineskopu, szczególnie gdy urządzenie jest zimne. Podkręcenie napięcia Ug2 (screen) poprawiło sytuację, a odlutowanie kabla ostrości z podstawki wyeliminowało wyładowania, co wskazuje na uszkodzoną izolację kabla. Pojawiły się również trzy plamki RGB na ekranie podczas wyładowań. Sugerowano sprawdzenie zasilania mikroprocesora (prawdopodobnie OEC8034) oraz układu reset, a także wymianę podstawki kineskopu, gdyż zimne luty lub uszkodzony trafopowielacz mogą powodować problemy z ostrością i wyładowaniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA